Information om Ekipagetyper

Senast uppdaterad: 2025-04-25

Bakgrund

Avisering

För att kunna genomföra en avlämning och mätning av råvara som ankommer mätplatserna på lastbil i Biometrias Mätplatsstöd (MPS) behöver chaufförerna avisera sin ankomst. En avisering görs antingen via egna transportsystem eller Biometrias Chaufförsklient (CK). Det gäller oavsett om lastbilen kommer från avverkningar i skogen, terminaler, andra industrier eller vid lossning av ett fartyg inne på industriområdet.

Ekipageregister

För att kunna genomföra en avisering måste ekipagen finns upplagda i ett nationellt ekipageregister i Biometrias Mätplatsstöd (MPS). Det gäller oavsett om lastbilen kommer från avverkningar i skogen, terminaler, andra industrier eller vid lossning av ett fartyg inne på industriområdet.

Problembeskrivning

Biometrias chaufförsklient (CK) och Biometrias mätplatsstöd (MPS) har inte stöd för ekipage där ekipagedelstyperna trailerdragare, dollys, links eller trailersläp ingår. Det betyder att chaufförer som försöker avisera ekipage, där dessa fordonsdelar ingår, inte kan avisera ekipaget korrekt, skapa leveranstillfällen, genomföra avlämningen, eller registrera transportuppgifter i Biometrias chaufförsklient.

Det speciella med dessa fordonsdelar i förhållande till det vi nedan kallar konventionella ekipage (Läs mer under rubriken Beskrivning) är att:

  1. Trailerdragare och dolly är fordonsdelar som, i sig inte, bär last och att VIOL 3 inte är utvecklat med förståelsen att en fordonsdel inte har utrustning för att bära last.
  2. Att lastpositionerna på fordonsdelarna Links och trailerdragare kan uppfattas som att det visuellt är placerade på/över en annan fordonsdel. VIOL 3 är inte utvecklat med förståelsen att en lastposition på ett släp befinner sig på eller över en annan fordonsdel. Biometrias fjärrmätningsrigg är helt beroende av att förstå ekipagets lastpositioner för att kunna aktivera rätt mätande kameror.

Fjärrmätningsriggar

Om ekipage med ekipagedelstyperna trailerdragare, dollys, links eller trailersläp genomför leveranser som ska travmätas i bild blir konsekvenserna störst i Biometrias fjärrmätningsrigg. För att fastställa bruttovolymen på en trave behöver travarnas position i ekipaget vara i vinkel med kamerornas position för att aktivera rätt mätande kameror. Däremot ser vi inga konsekvenser att genomföra travmätning i en fjärrmätningsrigg från CIND eller Mabema.

Avgränsning/Risker

Biometria har inte djupare analyserat ”Övriga” ekipagetyper som omnämns under punkten Övriga ekipagetyper (se nedan) i virkesmätningens kartläggning. Däremot vet vi att alla ekipage som ska avisera leveranser och hanteras i Biometrias Mätplatsstöd (MPS) måste finns upplagda i MPS ekipageregister. Det vill säga, det omfattar således även de olika ekipagetyper som i dagsläget bara verkar inne på industriområdet och inte trafikerar allmänna vägar, och ska exempelvis genomföra en vägning som tillhör ett lossningstillfälle.

Alternativa lösningar

För att Biometria, utan några krav på utvecklingsinsatser, ska kunna hantera dessa ekipage i VIOL 3 måste ekipaget aviseras, både i Biometrias Chaufförsklient och vid extern leveransavisering, på ett sätt så att det så långt som möjligt påminner om ett konventionellt ekipage.

Det positiva med detta är att det endast är ett mycket begränsat antal ekipage (Ca 0,7% av alla ekipage i branschen) som påverkas av de alternativa lösningar vi föreslår. Biometria vet egentligen inte vad dessa ekipage genomför för typ av flöden och kanske bara i begränsad utsträckning påverkas.

Den enda negativa konsekvensen vi kan se av detta är att illustrationen av ekipaget i chaufförsklienten inte återspeglar ekipagets verkliga sammansättning utan kommer att uttryckas som ett konventionellt ekipage.

Vi behöver alltså hitta alternativa lösningar för att så långt som möjligt försöka lösa situationen inför driftstarten av VIOL 3.

Beskrivning

Definitionen/beskrivningen av ett ekipage i VIOL 3 är att det utgörs av ett transportmedel (dragbil) utan släp eller en unik kombination sammansatt av dragbil med släp. I dessa fall identifieras varje del av ekipaget med en identitet.

Identiteten utgörs av 12 tecken (med både bokstäver och siffror) och oftast består av fordonets registreringsnummer och en landskod. (Exempelvis: ABC123, S).

Identiteten kan också var av annan typ än ett av Trafikverket, godkänt registreringsnummer i det nationella fordonsregistret. Detta gäller kanske framför allt ekipage som bara trafikerar industriområden och aldrig är ute på allmänna vägar.

”Konventionellt” ekipage för rundvirke

Det vi i VIOL 3 menar med ett konventionellt ekipage för rundvirke är:

  • Ett ekipage som bara består av ett transportmedel (dragbil med eller utan kran) med en eller flera lastpositioner (travar, lastplatser).
  • Ett ekipage som består av ett transportmedel (dragbil med eller utan kran) med en, eller flera, lastpositioner (travar, lastplatser) och ett släp med en eller flera lastpositioner (travar, lastplatser).

Ca 99,3 procent av alla rundvirkesbilar som transporterar råvara inom Sverige utgörs av dessa två kombinationer.


I dessa två exempel klarar Biometrias fjärrmätningskameror att ta bra och korrekta mätande bilder på travarna så att det senare går att utföra travmätning.

”Konventionellt” ekipage för flisbilar

Det vi menar med ett konventionellt ekipage för flis är:

  • Ett ekipage som bara består av ett transportmedel (dragbil) med en lastposition (skäppa eller container).
  • Ett ekipage som består av ett transportmedel (dragbil) med en, eller flera, lastpositioner (travar, lastplatser) och ett släp med en eller flera lastpositioner (travar, lastplatser).

Exempel på alternativ lösning

På ett ekipage som består av en dragbil av typen trailerdragare med ett trailersläp (se nedan) hamnar förvisso travarnas position korrekt i förhållande till kamerorna men det går inte att i Biometrias Chaufförsklient eller i Biometrias Mätplatsstöd (MPS) uttrycka att dragbilen inte, i sig har ett bankpar (bär last). Men om man i stället ”låtsas” att det första bankparet på släpet tillhör transportmedlet (dragbilen) och att släpet bara har ett, eller flera bankpar så ”tolkar” systemet det som det vi ovan beskrev som ett ”konventionellt ekipage” och ekipaget kan tillämpa bildtagning i Biometrias fjärrmätningsrigg.

Alternativa lösningar

Rundvirkesbilar:

Trailerdragare med trailersläp

Alternativ lösning:

Avisera ekipaget med dragbil och en trave samt släp med en eller flera travar på position 1 men ingen på position 2. Notera att bankbredden som gäller för släpet också måste registreras på det pankpar som sägs tillhöra dragbilen.

Trailerdragare med link och trailersläp

Alternativ lösning:

Avisera ekipaget med dragbil och en trave samt ett släp med en trave på position 1 & 2. Linken ska inte uttryckas i beskrivningen av ekipaget. Notera att bankbredden som gäller för linken också måste registreras på dragbilen.

Timmerbil med dolly och trailersläp

Alternativ lösning:

Avisera ekipaget med dragbil och en trave samt ett släp med två travar. Dollyn ska inte uttryckas i beskrivningen av ekipaget.

Timmerbil med dolly och link och trailersläp

Alternativ lösning:

Avisera ekipaget med dragbil och en trave samt ett släp med två travar. Dollyn ska inte uttryckas i beskrivningen av ekipaget.

Separatlastare med släp

Ekipaget läggs upp i MPS Ekipageregister med en ”fiktiv” bankbredd på dragbilen.

Alternativ lösning:

Avisera ekipaget med dragbil utan last samt ett släp med två travar.

Flisbilar:

Trailerdragare med trailersläp för flis

Alternativ lösning:

Avisera en dragbil med en skäppa. Nämn inte trailerdragaren i beskrivningen av ekipaget.

Huggbil med flisvagn

Alternativ lösning:

Att dragbilen är utrustad med en hugg är inget som påverkar mätningens genomförande.

Avisera ekipaget med dragbil med en krönt skäppa och ett släp med en krönt skäppa.

Huggbil med flisvagn

Ekipaget läggs upp i MPS Ekipageregister med en ”fiktiv” flisskäppa på dragbilen.

Alternativ lösning:

Huggbil utan flisvagn

Alternativ lösning:

Information om att dragbilen är utrustad med en hugg är inget som påverkar mätningens genomförande och kan därför utelämnas. Avisera ekipaget med dragbil och med en krönt skäppa.

Containerbil drar släpvagn lastad med två containrar

Alternativ lösning:

VIOL 3 gör ingen skillnad på släp med fasta skäppor och släp med löstagbara containrar. Båda hanteras i VIOL 3 som skäppor. Avisera en dragbil med en skäppa. Nämn inte trailerdragaren i beskrivningen av ekipaget.

Containerbil

Alternativ lösning:

VIOL 3 gör ingen skillnad på flisvagnar med fast skäppa och släp med löstagbara containrar. Båda hanteras i VIOL 3 som skäppor. Aviseras på samma sätt som en flisbil (Läs mer under rubriken Beskrivning och "Konventionellt" ekipage för flisbilar).

Övriga ekipagetyper

Kombinationer av fordon som vi vet finns men som ej tagits upp som exempel ovan. Dessa typer behöver registreras i VIOL 3 enligt de mönster som beskrivs ovan.

  • Separatlastare med timmersläp.
  • Lastväxlare med timmersläp och växelflak.
  • Timmerbil med kärr.
  • Timmerbil med containerfästen och släpvagn (skyttelbil).
  • Mycket korta danska ekipage.
  • Trailerdragare med trailer förekommer i perioder.
  • Timmerbil med dolly och trailer förekommer i lite olika kombinationer.
  • Förekommer dagligen bilar från Danmark med endast en stuv på släpet, dvs två stuvar på ekipaget.
  • Bil med container och flisvagn.
  • Dumper med container.
  • Trailerdragare med 2 linkar och en trailer.
  • Trailerdragare med trailer och timmersläp.
  • Interna transporter på industrin:
  • Traktor/hjullastare med släp.
  • Olika typer av "åmor" (stora trailers).

Integrationer

De alternativa lösningarna för att beskriva ekipaget och leveransernas placering gäller också om ekipaget aviserar leveranser från externt transportsystem exempelvis Gata, Tass, Logdrive etc.

Support

Om informationen i detta dokument varit otydligt ber vi er kontakta Biometrias kundtjänst så hjälper vi gärna till att förtydliga och bistå med hjälp.


Telefonnummer: 010-228 59 00
Mail: support@biometria.se


Med vänliga hälsningar
Biometria

Revisionshistorik

Ändring Datum
Kompletterat med information om Ekipagetyp Separatlastare med släp (5.1.5) och Hugg med flissläp (5.2.3) 2025-03-04
Första officiella versionen 2025-01-10

Blev du hjälpt av denna information