Handbok Transportkontrakt och Sortimentgrupp

Senast uppdaterad: 2025-04-25

Sortimentsgrupp 

I en sortimentsgrupp grupperas handelssortiment och sortimenstskategorier med liknande transportegenskaper. Detta förenklar styrningar i transportkontraktet och transportprislistor. Aktören som skapar sortimentsgruppen gör bedömningen av vad som är liknande transportegenskaper och skapar utifrån det sina egna sortimnetsgrupper. Ett handelssortiment eller en sortimentskategori kan ingå i flera olika sortimentsgrupper. Det är möjligt att lämna sortimentsgrupp tom i kontrakt och prislistor. Tom sortimentsgrupp innebär samliga sortiment.

Förutsättningar

För att kunna skapa en sortimentsgrupp behöver användaren agera i rollen Transportadministratör.

Skapa en sortimentsgrupp

1. Navigera till Sortimentsgrupp och klicka på Nytt.

2. Fyll i uppgifterna under rubriken Allmänt (Ruta 1).

Lägg till rader för de sortimentskategorier och/eller handelssortiment som ska ingå i sortimentsgruppen (Ruta 2).

3. Följande ruta dyker upp.

4. Här kan man välja in på Sortimentskategorinivå i sin sortimentsgrupp, genom att välja som i exemplet nedan 011 och då ingår alla handelssortiment som finns i sortimentskategorin. Tryck sedan OK.

5. Det andra alternativet är att välja in handelssortiment i sin sortimensgrupp. Här kan man utesluta handelssortiment. Välj sortimentsgrupp sedan ändra flaggan: Välj handelssortiment från Nej till Ja (röd markering). Då presenteras alla handelssortiment som ingår i sortimentskategori 012. I exemplet nedan väljer vi att utesluta handelssortimenten 012-RUN och 012-VIS genom att avmarkera dem i listan. Klicka sedan på OK.

6. När sortimentsgruppen är klar behövs den aktiveras för att den skall kunna väljas in i transportprislistor eller transportkontrakt. Gör sortimentsgruppen aktiv genom att förändra status (röd markering) från Preliminär till Aktiv.

7. För att redigera sin sortimentsgrupp använder man Ta bort samt Lägg till. I funktionen görs en kontroll så att man inte kan lägga till samma sortimentskategori eller handelssortiment flera gånger.

Befraktarkontrakt

Ett befraktarkontrakt upprättas mellan befraktaren, d.v.s. den part i råvaruaffären som ska betala transportkostnaden (köparen av transporttjänsten) och det transportföretag som har fått i uppdrag att ansvara för transporten av råvaran (säljaren av transporttjänsten).

Det är kontraktsansvarig aktörs objekt: Sortimentsgrupp, kvantitetskomponenter (övervikt och lastutfyllnad) som kan användas på befraktarkontraktet med undantag för prislistor som ska gå använda, om medgivande finns på prislistorna. Transportområde är ett fristående objekt och kan fritt väljas in som ett villkor på en prisrad eller i en priskomponent oavsett vem som är ägare av transportområdet.

Avståndsprioritering

I ett befraktarkontrakt bestäms prioriteringsordning för vilken avståndskälla som ska gälla för bestämning av transportprisgrundande avstånd. En sådan prioriteringsordning ska skapas för både enkellaster och samlaster. Denna prioritering gäller för samtliga led i transportaffären.

Det är möjligt att prioritera mellan följande avståndskällor:

  • Korrigerat avstånd - Ett avstånd som förändrats efterhand i ett korrigeringsförfarande.
  • Aviserat KV-avstånd - I VIOL 3 är det möjligt att i leveransavisering, avisera KV-avstånd, förutsatt att fordonssystemet kan göra det. Detta möjliggör att frågor ställs i sista minuten med data om aktuellt ekipage samt senaste version av vägdata, framtiden kan det
  • TU KV-avstånd - Krönt Vägval-avstånd kan hämtas i transportunderlag. Upp till fyra avstånd kan hämtas per transportunderlag, ett för varje typbil.
  • TU angivet avstånd - I transportunderlaget är det möjligt att ange ett avtalat avstånd.
  • Avstånd angivet vid inmätning - Ett avstånd som chauffören kan ange vid mätplats.

Avståndsprioriteringen är viktigt att tänka igenom. Det kan exempelvis vara smart för många företag, att lägga korrigerat avstånd som högsta prioritet, TU angivna avstånd som andra och TU KV-avstånd som tredje. Detta trots att det är KV-avståndet som främst ska användas, eftersom korrigering och avstånd angivet på transportunderlag bara används i undantagsfall eller i fall där specifika överenskommelser eller vägval bestämts.

Kvantitetsprioritering

I befraktarkontraktet bestäms vilken prioriteringsordning som ska gälla för kvantiteter och måttslag. Då transportaffären inte ställer egna krav på mätning av råvara väljs någon av de kvantiteter och måttslag som tagits fram för råvaruaffären baserat på den prioriteringsordning som angetts i befraktarkontraktet. Denna kvantitet och måttslag gäller för samtliga led i transportaffären. Den valda kvantiteten kan sedan justeras till en transportprisgrundande kvantitet utifrån överenskommelse mellan parterna avseende exempelvis övervikt eller lastutfyllnad. Prioriteringen av kvantitet kan vara olika för olika sortiment/sortimentgrupper, ofta finns exempelvis olika kvantitetsprioriteringar för timmer och massaved.

Prisrader

I befraktarkontraktets prisrader finns information om vilka prislistor som ska gälla vid olika förutsättningar i affären mellan befraktare och transportföretag. Olika prislistor kan i prisrader väljas beroende på råvarans belägenhet, sortiment/sortimentsgrupp, fordonstyp/utrustning, mottagningsplats och en kombination av dessa. Det är även möjligt att avstå från prisräkning och då enbart redovisa ett transportpris på 0 kr.

Observera att samtliga valda egenskaper på en prisrad måste uppfyllas för att den ska falla ut vid prisräkning.

Förutsättningar

För att det ska vara möjligt att upprätta ett befraktarkontrakt behöver användaren som skapar kontraktet ha rollen som Transportadministratör.

För att upprätta ett befraktarkontrakt krävs det att köparen i kontraktet är aktör av organisationstypen Befraktare med aktiva befraktarinställningar och säljaren av typen transportföretag.

Observera! Det går att skapa ett befraktarkontrakt för en aktör utan aktiva befraktarinställningar. Först vid destinering verifieras det att befraktarinställningar är aktiva.

Det är möjligt att skapa kontrakt utan sortimentsgrupper, att lämna sortimentsgruppsfältet tomt innebär, alla sortimentsgrupper. Om sortimentsgrupper ska användas på kontraktet behöver sortimentsgrupper skapas av företaget som är kontraktsansvarig för aktuellt kontrakt.

Om prisräkning ska ske behöver en prislista vara skapad när kontraktet skapas eftersom prisraderna pekar ut en prislista.

Skapa ett Befraktarkontrakt

1. Navigera till Befraktarkontrakt och klicka på Ny.

2. Under Huvud / Prisrader, registrera uppgifter. Obligatoriska fält är markerade.

Välj om befraktare får se parter i alla transportaffärsled eller endast i led 1. Befraktaren och säljaren av transporttjänsten kommer överens om detta och registrerar uppgiften i befraktarkontraktet.

Välj i alla led om hela transportaffärsledskedjan ska vara tillgänglig för befraktaren vid redovisning av leveranser.

Om parterna i första ledet, på samtliga leveranser som går mot kontraktet ska vara synliga för Befraktaren, välj i led 1.

Välj Ja eller Nej för Attestkrav transportsedel. En transportsedel kan skapas mellan två parter som har ett transportkontrakt upprättat mellan sig. För att fakturera tjänster som inte hanteras av transportprisräkningen I kontraktet ska det anges om en transportsedel som skapats ska attesteras av köparen eller inte.

Välj Ja eller Nej för Beställning underlag transportaffär. Det är en beställning av en sammanställning av månadens transportaffärer mellan de parter som står i kontraktet. Sammanställningen  kommer att finnas i Biometrias uppföljningsverktyg där redovisade transportaffärer kan följas upp (motsvarar transportlista i VIOL 2).

Välj om Köparen eller Säljaren i befraktarledet ska stå för kostnaden av Biometrias tjänst och för redovisning av transportaffären. 

3. Prisrader är uppdelade i tre flikar för att undvika för lång scrollning. Detta innebär att en markerad rad sträcker sig över samtliga tre flikar; Pris/prislista, Villkor utrustning och Villkor plats. Prisrader används för att, baserat på ett antal urval, kunna styra så att rätt prislista används.

Under Prisrader - Pris / Prislista, klicka på Lägg till för att skapa önskat antal prisrader och fyll i önskade fält. Det är möjligt att välja prioriteringsordning på prisraderna genom att flytta dem upp och ned i förhållande till varandra med hjälp av pilarna. För att radera en rad, klicka på Radera. Notera att inget fält i prisraden, förutom om det ska prisräknas, är obligatoriskt, om Ska prisräknas = Ja, är också Prislista ID obligatorisk.

Genom att välja Sortimentsgrupp för prisstyrning anges att en viss prislista ska användas för en viss sortimentsgrupp. Det är också möjligt att lämna sortimentsgrupp tom, det betyder då samtliga sortiment. Välj om transportprisräkning ska göras eller inte. Giltig fr.o.m. och Giltig t.o.m. anges på prisrader som ska gälla under viss tidsperiod.

Det är möjligt att ange specifik köpare om det finns behov att styra på en specifik köpare(befraktare) inom den egna organisation och ID på den prislista som väljs in på aktuell prisrad. I rutan Avtalsjustering är det möjligt att ange ett decimalt värde som används vid prisräkning för att justera priserna i prislistan. Det är viktigt att lägga prisraderna i rätt ordning. Vid transportprisräkning söks prisraderna igenom i prioriteringsordning, den första prisrad som träffas kommer att väljas. Därför är det rekommenderat att lägga de mest specifika prisraderna högt upp och allmänna längre ner.

4. Under Prisrader - Villkor utrustning kan villkor för utrustning läggas till på redan invalda prisrader skapade i föregående steg. Detta gör att en specifik prisrad endast träffas om villkoren på utrustning är uppfyllda. Notera att inget fält är obligatoriskt. Notera att denna flik är en förlängning av den rad som påbörjades med fliken Pris/Prislista.

Vid behov ange transportmedelstyp samt om transportmedlet medför kran.

I fälten Maxvikt fr.o.m. och Maxvikt t.o.m. är det möjligt att ange ett intervall för maxvikter som ska gälla på aktuell prisrad.

I fältet Utrustning är det möjligt att peka ut om en specifik typ av utrustning på ett fordon innebär att prisraden ska peka på en specifik prislista eller medföra en avtalsjustering. På samma sätt är det möjligt att under Drivmedelstyp ange om prislistan ska tillämpas för leveranser utförda med transportmedel med den angivna drivmedelstypen.

5. Under Prisrader - Villkor plats kan villkor för platser läggas till på prisrader. Notera att inget fält är obligatoriskt. Notera att denna flik är en förlängning av den rad som påbörjades med fliken Pris/Prislista och Villkor utrustning.

Prisraderna medger också att filtrera på Transportområde och Bärighetsklass samt Startplatstyp, slutplatstyp och specifikt Startplats transport och Slutplats transport. För platstyper är det bara möjligt att filtrera på terminal och industri, platstypen skog fungerar inte att filtrera på.

6. Under fliken Kvantitetsrader, klicka på Lägg till för att lägga till rader för sortiment.

Ange önskad sortimentsgrupp, eller lämna sortimentsgrupp tom, det innebär samtliga handelssortiment. Välj sedan Lägg till under Kvantitetsprioritering för att lägga till önskat antal  kvantitetsprioriteringsrader för den aktuella sortimentsgruppen. Notera att den ordning du lägger raderna i, anger prioriteringsordningen för raderna.

På varje rad, fyll i dina önskade uppgifter i fälten för Måttslag, MätmetodMåttslagsmetod, Övervikt samt Lastutfyllnad.

Notera att endast fältet Måttslag är obligatoriskt.

Måttslag anger vilket måttslag från en leverans som kvantiteten uppges i. Mätmetod anger den typ av mätningstjänst som kan förekomma på det valda måttslaget. Slutligen beskriver måttslagsmetoden tillvägagångssättet för att ta fram måttslaget. I fälten Övervikt och Lastutfyllnad kan tidigare skapade lastutfyllnads eller överviktskomponenter väljas för att justera den valda kvantiteten till en transportprisgrundande kvantitet utifrån överenskommelse mellan parterna avseende övervikt eller lastutfyllnad.

7. Under Avståndsprioritering, ska avståndsprioritering för Enskilda leveranser och Samlastade leveranser göras. Välj Lägg till för Enskilda leveranser respektive Samlastade leveranser och lägg till önskat antal rader. Notera att den ordning du lägger raderna i anger prioriteringsordningen för avståndskällorna. Rekommenderat är att lägga Korrigerat avstånd överst, för att ha möjligheten att korrigera alla andra avstånd.

I prioriteringsraderna både för enskilda leveranser och samlastade leveranser, välj avståndskälla för varje enskild prioriterad rad.

8. En flagga för "Använd avstånd BK1 när BK4 saknas" finns i befraktarkontraktet i avståndsprioriteringsfliken. Flaggan är initialt satt till Nej. Om flaggan är satt till Ja och leveransen normalt skulle ha använt transportunderlagets BK4-avstånd från krönt vägval men BK4-avståndet saknas samtidigt som det finns ett BK1-avstånd från krönt vägval så kommer leveransen att ta BK1-avståndet från transportunderlagets krönta vägval som transportprisgrundande avstånd.

9. När de valda uppgifterna på kontraktet är ifyllda, ska kontraktet aktiveras. Välj Huvud / Prisrader och ändra Status på kontrakt till Aktiv, spara och avsluta sedan genom att välja OK nere i högra hörnet.

Avsluta Befraktarkontrakt 

Det är möjligt att om det är i status preliminärt. Ett kontrakt avslutas också när giltighetstiden går ut.

Ändra Befraktarkontrakt

1. För att förändra ett skapat kontrakt, välj Redigera. För ögonblicket kan allt utom parterna ett aktivt kontrakt ändras (Exakt vad som i framtiden ska gå ändra på ett kontrakt är under utredning och kommer att uppdateras när det är klart).

Ta bort Befraktarkontrakt

Just nu kan vi inte ta bort kontraktet. Tanken är att i framtiden ska det vara möjligt i status preliminär.

Transportföretagskontrakt

En transportaffär kan innehålla mer än ett transportaffärsled. Om transportaffären består av fler än ett led, används för led två och högre transportföretagskontrakt för att beskriva vilka prisöverenskommelser som finns mellan en säljare av transporttjänst och dennes underleverantör. Till skillnad från befraktarkontraktet har säljaren inte rätt att se transportföretagskontraktet, förutom om säljaren är kontraktsansvarig. Transportföretagskontraktet kan alltså bara ses och administreras av köparen och den kontraktsansvariga aktören. Anledningen till detta är att köparen ofta hanterar sin provision i procent mot föregående led och detta kan vara känslig information att delge. Vad som exakt ska gälla bör finnas i ett verkligt fysiskt kontrakt mellan köpare och säljare.

Pris kan hämtas från föregående led, antingen oförändrat eller med procent baserat på omräkningstal, men det är också möjligt att använda prislista. Olika prislistor eller procent på föregående leds prisräkning kan då väljas utifrån leveransens egenskaper. Kontraktet är inte synligt för säljaren, förutom om säljaren är kontraktsansvarig. Det är även möjligt att avstå från prisräkning och då enbart redovisa ett transportpris på 0 kr. I transportföretagskontraktet finns inte möjligheten att välja avstånds- och kvantitetsprioritering utan detta ärvs från prioriteringen i första  transportaffärsled, hämtat från befraktarkontraktet.

Förutsättningar

För att upprätta ett transportföretagskontrakt krävs rollen Transportadministratör, samt att användaren är associerad med den aktör som är köpare eller kontraktsansvarig aktör. Ett Transportföretagskontrakt kräver två aktörer, köpare och säljare samt att en av aktörerna är kontraktsansvarig. Dessutom måste giltighetstid, kontraktsdatum, namn på kontraktet och minst en giltig Prisrad finnas.

På prisraden ska det anges om prisräkning mellan aktörerna ska ske och hur prisräkningen ska ske; antingen procent på föregående led eller via prislista. Vid procent föregående led kan omräkningstal för grundpris, tillägg och avdrag mellan föregående led och aktuellt led anges denna typ av prisräkning och går att kombinera med det fristående objektet köparprovision för att hantera olika procent för olika köpare (befraktare) i föregående led för att underlätta administration.

Skapa ett transportföretagskontrakt

2. Navigera till Transportföretagskontrakt och välj Ny.

3. Registrera transportföretagskontraktets uppgifter. Obligatoriska fält är markerade. Om säljaren anges som kontraktsansvarig aktör har även säljaren rätt att se transportföretagskontraktet. Notera att köparen alltid har rätt att se transportföretagskontraktet.

Välj ja eller nejAttestkrav transportsedel. En transportsedel kan skapas mellan två parter för att fakturera tjänster som inte hanteras av transportprisräkningen. I kontraktet ska det anges om en transportsedel ska attesteras av köparen eller inte.

Välj ja eller nej Beställning underlag transportaffär. Det är en beställning av en sammanställning av månadens transportaffärer mellan de parter som står i kontraktet. Sammanställningen kommer att finnas i Biometrias uppföljningsverktyg där det är möjligt att granska periodens redovisade transportaffärer (Transportlista i VIOL 2).

4. Under Prisrader - Pris / Prislista, klicka på Lägg till för att skapa önskat antal prisrader och fyll efter önskemål i de olika fälten. Det är möjligt att ändra prioriteringsordning på prisraderna genom att flytta dem upp och ned i förhållande till varandra med hjälp av pilarna. För att radera en rad, klicka på Radera. Notera att inget fält i prisraden är obligatoriskt. Vid transportprisräkning söks prisraderna igenom i prioriteringsordning, den första prisrad som träffas kommer att väljas. Därför är det rekommenderat att lägga de mest specifika prisraderna högt upp och allmänna längre ner.

Genom att välja sortimentsgrupp för prisstyrning går det ange att en viss prislista ska användas för en viss sortimentsgrupp. Välj om transportprisräkning ska utföras eller inte. I fältet prisräkningstyp anges om prisräkning ska utföras med prislista eller som omräkning av pris från föregående led samt fyll vid behov i datum för Giltig fr.o.m. och Giltig t.o.m. Det är också möjligt att lämna Sortimentsgrupp tom, det innebär då att prisraden kommer att gälla samtliga sortimentsgrupper.

I prisraden finns det möjlighet att styra på transportresurs till exempel för att denna prisrad ska gälla för transportresursen andelsbil.

Används prisräkningstypen Procent föreg led och exempelvis köparen av kontraktet har en provision på 5% av värdet i föregående led anges en 5a.

Provision kan anges för grundpris, tillägg och avdrag. I nästa ruta finns möjligheten att ange det fristående objektet Köparprovision. Skulle det finnas en Köparprovision”angiven på prisraden så letar VIOL 3 i det objektet först efter en köpare i föregående led (befraktare) samt en provision. Hittar den ingen köpare i föregående led i Köparprovisionen letar VIOL 3 i stället efter en provision på prisraden för grundpris och tillägg/avdrag.

Använder man prisräkningstypen prislista väljs prislistan som ska gälla för aktuell prisrad. I rutan Avtalsjustering kan ett procentuellt värde anges, som vid prisräkning används för att justera priserna i prislistan.

5. Under fliken Prisrader-Villkor utrustning anges villkor för utrustning på aktuell prisrad. Detta gör att en specifik prisrad endast får träff om villkoren på utrustning är uppfyllda. Notera att inget fält är obligatoriskt.

För de sortimentsgrupper som villkoren ska gälla. Notera att en prisrad sträcker sig över samtliga tre flikar, det innebär att den sortimentsgrupp som angetts i föregående steg följer med till denna flik. Vid behov ange transportmedeltyp samt om transportmedlet medför kran.

I fälten för Maxvikt fr.o.m. och Maxvikt t.o.m. kan ett intervall anges, om en prislista ska användas för ekipage med vissa maxvikter.

I fältet för Utrustning är det möjligt att ange olika typer av utrustning. Den specifika prislistan ska då användas om transportmedlet har den angivna utrustningen. På samma sätt kan det under Drivmedelstyp anges om prislistan ska lämpas för leveranser utförda med transportmedel, som har den angivna drivmedelstypen. Observera att om Diesel anges som urvalsvillkor i en prisrad, är det viktigt att den prislista som prisraden pekar ut innehåller drivmedelsindex för diesel.


6. Under Prisrader-Villkor plats kan villkor kopplat till platser läggas till på prisrader. Notera att inget fält är obligatoriskt. Denna flik är en förlängning av den rad som påbörjades med fliken Pris/Prislista.

För de sortimentsgrupper som villkoren ska gälla, fyll i Transportområde och Bärighetsklass.

För Start- eller slutplats kan någon av platstyperna industri eller terminal (skog fungerar ej) väljas i fälten Startplatstyp och Slutplatstyp, alternativt ställa villkor på specifik start- och eller slutplats under Startplats transport och Slutplats transport.

Om en specifik prisräkning ska tillämpas där köparen i föregående led fått ersättning enligt en specifik prislista kan Ägare prislista föregående led och Prislista föregående led användas.

Prisräkning kan styras på Köpare föregående led. Det vill säga vilken som är köpare i föregående led ska påverka prisräkningen i innevarande led kan Köpare i föregående led anges.

7. När alla uppgifter är ifyllda, ändra Status på kontrakt till Aktiv och klicka sedan på OK nere i högra hörnet.

Ändra ett transportföretagskontrakt

För att ändra i ett kontrakt, klicka på Redigera (Exakt vad som kommer att gå ändra på ett kontrakt är under utredning och kommer att uppdateras när det är klart).

Avsluta ett transportföretagskontrakt

Ett aktivt transportföretagskontrakt kan inte avslutas, det är däremot möjligt att avsluta ett preliminärt transportföretagskontrakt. Ett kontrakt vars giltighetstid gått ut avslutas automatiskt.

Ta bort transportföretagskontrakt

Just nu går det inte att ta bort ett transportföretagskontrakt. Tanken är att i framtiden ska det gå ta bort om det ligger i status preliminär.

Revisionshistorik

Ändring Datum
Public version 2025-04-07
Publik version 2023-01-01
Publik version 2020-12-14

Blev du hjälpt av denna information