Handbok Priskomponenter för Transportredovisning

Senast uppdaterad: 2025-04-25

Lägga till valbara värdetermer på
transportkomponenter

För att lägga till nya värdetermer i transportpriskomponenter kan du antingen anpassa befintliga komponenter eller skapa nya från Biometrias
standardkomponenter. Om du vill anpassa en befintlig komponent lyfter du in den i din prislista. Därefter kan du redigera och anpassa den med ytterligare värdetermer. Om du vill skapa en ny komponent från en standardkomponent använder du samma tillvägagångssätt som för att anpassa en befintlig komponent. Den enda skillnaden är att den nya värdetermen som du lägger till kommer att finnas tillgänglig som en värdeterm när du lyfter in den i en prislista.

Genom att man får möjligheten att arbeta med fler värdetermer rekommenderar Biometria att ge komponenterna ett beskrivande namn för att tydliggöra vad som är unikt styrande i form av värdevillkor.

Exempel:


Användaren önskar att lägga till värdeterm för leveransdatum:
Välj Redigera på den komponent du vill komplettera med en värdeterm.

Välj sedan Lägg till under Beräknings- och värdeelement.

Lägg sedan till den värdetermen som avses. Namn måste fyllas i, exempelvis genom att kopiera från namnet attributtnamn.

Den nya värdetermen kan sedan läggas in under Redigera villkor. Samt under (+Nytt delvillkor). För att använda leveransdatum på övervikt och lastutfyllnads så beskrivs detta mer utförligt under respektive komponent.

Helgdagar, veckodagar, ankomsttid, leveransdatum i VIOL 3

Nedan följer en beskrivning av vilka värdetermer som ingår i de transportpriskomponenter i Viol3 som hanterar datum, tid, veckodagar. Ankomsttid: Det klockslag (timme och minut) då leveransen ankommer till mätplatsen. Anges som fyra siffror utan skiljetecken. Exempelvis skulle 23:45 beskrivas 2345.

Veckodag: Den veckodag då leveransen ankommer till mätplatsen.
TrpLeveransdatum: Det datum då leveransen ankommer till mätplatsen.

I termen Helgdag finns markerat om dagen är en vardag, helg, helgdagsafton eller helgdag.

Måndag-fredag är vardag (VARD), lördag-söndag är helg (HELG) förutom nedanstående dagar som i systemet är definierade som helgdagsafton (AFTON) respektive helgdag (ROD).

OBS: Viktigt att tänka på när skapar komponenter med villkor som innehåller termer med AFTON och ROD är att lägga dem högst upp i villkorsprioriteringen. Detta för att undvika att ett tillägg skulle falla ut för tex en lördag eller söndag om en Julafton eller Juldag skulle infalla på de veckodagarna.

Ny guide för Övervikt och lastutfyllnads komponenter

Med PI 36 införs en ny guide för att redigera transportkontraktskomponenter(lastutfyllnad/övervikt) i VIOL 3. Vi rekommenderar att ni väntar med att skapa nyakomponenter tills guiden är på plats i produktionsmiljön.

Berörda komponenter:

  • Lastutfyllnad relaterad till maxvikt och ekipagets tillåtna vikt.
  • Lastutfyllnad relaterad till fast gränsvärde.
  • Lastutfyllnad relaterad till totalvikt och fast gräns.
  • Lastutfyllnad relaterad till tillåten maxvikt.
  • Övervikt relaterad till ekipagets maxvikt.


Varför sker förändringen?


Den nuvarande editorn är svår att använda och kan skapa felaktiga komponenter. Den nya guiden förenklar arbetet och säkerställer att komponenterna blir korrekta.


Viktigt att veta:

  • Den nya guiden fungerar bara för komponenter som skapas efter att den är införd.
  • Gamla komponenter måste fortsatt redigeras med den gamla editorn.

Viktigt att tänka på vid konfigurering av villkor:

När du konfigurerar dina villkor är det viktigt att komma ihåg följande:

  • Om du ändrar grundvillkoren som kommer från standardkomponenten, exempelvis genom att ta bort ett villkor, kan komponenten sluta fungera som avsett.
  • Vid behov finns det ett antal ytterligare villkor som kan läggas till för att styra när en lastutfyllnads- eller överviktskomponent ska användas. Se till att alla förändringar görs med omsorg för att säkerställa att komponenterna fungerar korrekt.

Funktioner i guiden

I den nya guiden går det både att sätta upp villkor som jämför en term mot ett fast värde (”Nytt delvillkor (Värde)”) och villkor som jämför två termer mot varandra (”Nytt delvillkor (Värdeterm)”). Om du exempelvis vill ange att villkoret ska falla ut om ekipaget med last väger under 64 ton, markerar du EkipageViktmLast och väljer sedan menyvalet ”Nytt delvillkor (Värde)”. Därefter väljer du villkor och sätter in ditt eget värde (i det här fallet 64) i Fr.o.m.

Om du i stället vill att villkoret ska jämföra två värden som finns på leveransen, till exempel att villkoret ska falla ut om ekipagets vikt med last är större än den tillåtna maxvikten (vilken kan variera beroende på ekipage och bärighetsklass) + 1 ton, markerar du EkipageViktmLast
och väljer menyvalet ”Nytt delvillkor (Värdeterm)”. Därefter väljer du villkor och väljer den värdeterm du vill jämföra mot i listan under Fr.o.m. Om du vill kan du också lägga till eller ta bort från värdetermen.

Exempel på hur guiden används

Exempel: Lastutfyllnad rel. tillåten maxvikt o ekipagets tillåtna vikt.

1. Skapa en ny komponent från en standardkomponent. Markera en rad och välj sedan Redigera villkor.

2. Följande ruta dyker upp. Till skillnad från de gamla kontraktskomponenterna redigerar du komponenten på liknande sätt som i priskomponenterna.


Observera! Om du ändrar grundvillkoren som kommer från standardkomponenten, exempelvis genom att ta bort ett villkor, kan komponenten sluta fungera som avsett. I vårt fall vill vi ge en lastutfyllnad upp till ekipagets maxvikt eller vägens bärighetsklass minus 2 ton för ekipage upp till 64 ton. Detta gör vi genom att välja raden EkipageViktmLast och ange siffran 2 under delvillkor och Maxvikt-0. Här är det viktigt att inte ta bort något utan bara ändra siffran bakom minustecknet. När du är färdig, klicka OK.

3. Du måste ange samma tolerans i värdevillkoret och uttrycket för att komponenterna ska fungera korrekt. För att lägga till ytterligare värdetermer i kontraktskomponenter för transport, följ stegen i avsnitt 1: 1 Lägga till valbara värdetermer på transportkomponenter.

Grundpriskomponenter transport

Det finns tre olika sorters grundpriskomponenter.

Den första varianten beräknas utifrån ett á-pris, som består av en fast del och km avstånds-beroende del, per transportprisgrundande kvantitet.

Den andra varianten beräknas utifrån ett à-pris per transportprisgrundande kvantitet. Man kan ange villkor för start- och slutplats.

  • Startplats: Ange kod för den mottagningsplats, hämtplats eller omlastningsplats där transporten startar.
  • Slutplats: Ange kod för den mottagningsplats där transporten avslutas.

Den tredje varianten beräknas utifrån ett à-pris per leverans. Man kan ange villkor för start- och slutplats.

  • Startplats: Ange kod för den mottagningsplats, hämtplats där transporten startar.
  • Slutplats: Ange kod för den mottagningsplats där transporten avslutas.


Alla varianterna tar hänsyn till drivmedelsprisförändringar, avtalsjusteringar.

Grundpris formel

Formel (Värde (1) +((TransportprisgrundandeAvstand -Värde (2)) * Värde (3)) * (1+Drivmedelsfaktor) * (1 + (Avtalsjust*0.01)))*TransportprisgrundandeKvantitet

Exempel:

Användaren önskar att grundpriset för transportavstånd mellan 1–199 km ska vara 24,39 SEK för den första kilometern och därefter en ökning med 0,69 SEK per kilometer. För transportavstånd mellan 200–400 km ska ökningen vara 0,59 SEK per kilometer.

Villkor

Uttryck

Grundpris sträcka à-pris kvantitet

Formel (Värde (1) * (1+Drivmedelsfaktor) * (1 + (Avtalsjust*0.01)) * Transportprisgrundandekvantitet.

Exempel:

Användaren önskar grundpriset för transporter som gått från 02000HA till 03000 ska vara 32,45 SEK per ton.
För transporter som gått från 02000HA till 00096 ska grundpriset vara 35,50 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Grundpris sträcka à-pris per leverans

Formel (Värde (1) * (1+Drivmedelsfaktor) * (1 + (Avtalsjust*0.01))


Exempel:
Användaren önskar att grundpriset för transporter från 02000HA till 03000 ska vara 936 SEK per transporttillfälle.
För transporter från 02000HA till 00096 ska grundpriset vara 1025 SEK per transporttillfälle.

Transportkoder samt Tillägg och avdragskomponenter

De koder som beskrivs i detta dokument är koder som går att rapportera kring transport i VIOL 3.
Koderna kan anges i transportunderlag, tranportinstruktion och de flesta i Leveransavisering eller vid mätning. Koderna som anges i Tranportunderlag och i transportinstruktion fungerar endast som information och påverkar inte prisräkningen av transporten. Anges koderna i leveransavisering, transportstatus eller vid inmätning och det finns tillägg och avdrags komponenter för dessa koder på en transportprislista kommer de användas för prisräkning. Koderna är kopplade till de Tillägg och Avdragskomponenter (T/A) som redan är skapade eller kommer att skapas i framtiden.


Var de olika koderna är möjliga att ange beskrivs nedan samt vilka Tillägg och Avdragskomponenter som skall användas till vilka koder.


En av de bärande principerna i VIOL-förnyelsen är transparenta prisvillkor, det innebär i praktiken att Biometria inte ska prissätta på egenskaper som inte är tydligt definierade. Detta innebär att PKODT och Befraktarkoder inte finns kvar utan det är de i detta dokument definierade koderna som är möjliga att ange och prissätta på.

Dessa koder fungerar som en input till Tillägg och Avdrag och med grund i en inrapporterad kod kan prissättning på just det tillägget eller avdraget variera.

Lastning

Lastningskoder kan anges i följande aktiviteter/affärsobjekt:

  • Transportunderlag - Uppgifter om lastning i transportunderlag är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Transportinstruktion - uppgifter om lastning i transportinstruktion ärvs från transportunderlag och är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Underlag transportuppgifter - samlas in från mätplats eller via underlag transportuppgifter i leveransavisering, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Priskomponenter för lastning

Försvårad Lastning, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att ”Svåra förhållande vid hämtning” = kod 1 ska ge ett tillägg med ett à-pris på 11,11 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Försvårad Lastning, à-pris kvantitet DMI


Exempel:
Användaren önskar att kod 1: ”Svåra förhållanden vid hämtning” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 12,15 SEK per transportprisgrundande kvantitet. Och att virke illa placerat = kod 2 ska ge ett à-pris 18,00 SEK per transportprisgrundande kvantitet. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor. Samma à-pris ska gälla oavsett transportavstånd.

Försvårad Lastning, % på grundpris


Exempel:
Användaren önskar att kod 1: ”Svåra förhållanden vid hämtning” ska ge ett tillägg som motsvarar 12% av grundpriset.

Försvårad Lastning, à-pris per leverans


Exempel:
Användaren önskar att kod 1: ”Svåra förhållanden vid hämtning” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 111 SEK per leverans.

Försvårad Lastning, Extra tidsåtgång


Exempel:1
Användaren önskar att kod 3: ”Små partier” i kombination med extra tid över15 minuter kommer ett tillägg falla ut med 25 SEK per minut.

Exempel:2

Användaren önskar att kod 3: ”Små partier” i kombination med extra tid ska gälla från första minuten så kommer ett tillägg falla ut med 15 SEK per minut.

Omlastning

Omlastningskoder kan anges i följande aktiviteter/affärsobjekt:

  • Transportunderlag - Uppgifter om omlastning i transportunderlag är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Transportinstruktion - uppgifter om omlastning i transportinstruktion ärvs från transportunderlag och är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Underlag transportuppgifter - samlas in från mätplats eller via underlag transportuppgifter i leveransavisering, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Koder för omlastning

Priskomponenter för omlastning

Omlastning, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att kod 2: ”Omlastning från bil till släp vid bristfälliga förhållanden på hämtplatsen” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 12,15 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Omlastning, à-pris kvantitet DMI


Exempel:
Användaren önskar att kod 3: ”Omlastning bil till släp – halvfullt släp” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 12,15 SEK per transportprisgrundande kvantitet. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Omlastning, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att kod 3: ”Omlastning från bil till släp vid halvfullt släp” ska ge ett tillägg som motsvarar 10% av grundpriset.

Bärighetsklass

Bärighetsklass kan anges i följande aktiviteter/affärsobjekt:

  • Transportunderlag - Uppgifter om bärighetsklass i transportunderlag är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Transportinstruktion - uppgifter om bärighetsklass i transportinstruktion ärvs från transportunderlag och är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Underlag transportuppgifter - samlas in från mätplats eller via underlag transportuppgifter i leveransavisering, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Priskomponenter för bärighetsklass

Bärighetsklass, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att en transport som gått på en väg med bärighetsklass 2 ska ge ett tillägg med 7,50 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Bärighetsklass, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att en transport som gått på en väg med bärighetsklass 2 ska ge ett tillägg som motsvarar 20% av grundpriset.

Totalvikt och bärighetsklass, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att en transport som gått på en väg med bärighetsklass 4 ska ge ett tillägg som motsvarar 10% av grundpriset förutsatt att ekipagets vikt med last har vägt mellan 64 och 66 ton. Rad två beskriver att om en transport som gått på en väg med bärighetsklass 4 ska detta ge ett avdrag som motsvarar 5% av grundpriset förutsatt att ekipagets vikt med last har vägt mellan 66.01 och 70 ton. Rad 3 beskriver att om en transport som gått på en väg med bärighetsklass 4 ska ge ett avdrag som motsvarar 10% av grundpriset förutsatt att ekipagets vikt med last har vägt mellan 70.01 och 74 ton.

Tillgänglighetsklass

Tillgänglighetsklass kan anges i följande aktiviteter/affärsobjekt:

  • Transportunderlag - Uppgifter om tillgänglighetsklass i transportunderlag är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Transportinstruktion - uppgifter om tillgänglighetsklass i transportinstruktion ärvs från transportunderlag och är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Underlag transportuppgifter - samlas in från mätplats eller via underlag transportuppgifter i leveransavisering, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Koder för tillgänglighetsklass

Priskomponent för tillgänglighetsklass

Tillgänglighetsklass, % på grundpris


Exempel:
Användaren vill att ett tillägg för Tillgänglighetsklass kod 3 skall falla ut när transportföretaget skall hantera transporter där tillgängligheten kan vara begränsad av "Lastbilstrafik hela året utom vid svår tjällossning och ihållande regnperioder" samt att planera för att köra när vägen är som mest tillgänglig. Användaren vill att tillägget skall vara 10% av grundpriset.

Framkomlighetsklass

Framkomlighetsklass kan anges i följande aktiviteter/affärsobjekt:

  • Transportunderlag - Uppgifter om framkomlighetsklass i transportunderlag är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Transportinstruktion - uppgifter om framkomlighetsklass i transportinstruktion ärvs från transportunderlag och är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Underlag transportuppgifter - samlas in från mätplats eller via underlag transportuppgifter i leveransavisering, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Koder framkomlighetsklass

Priskomponent för framkomlighetsklass

Framkomlighetsklass à-pris per kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att transport som gått på väg med framkomlighetsklass 2 ”. Begränsad framkomlighet för lastbil med släp” ska ge ett tillägg med 7,50 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Framkomlighetsklass, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att transport som gått på väg med framkomlighetsklass 2 ”Begränsad framkomlighet för lastbil med släp” ska ge ett tillägg som motsvarar 20% av grundpriset.

Försvårad transport

Koder för försvårad transport kan anges i följande aktiviteter/affärsobjekt:

  • Transportunderlag - Uppgifter om försvårad transport i transportunderlag är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Transportinstruktion - uppgifter om försvårad transport i transportinstruktion ärvs från transportunderlag och är inte prisgrundande utan fungerar som information till chaufförerna.
  • Underlag transportuppgifter - samlas in från mätplats eller via underlag transportuppgifter i leveransavisering, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Koder försvårad transport

Priskomponent för försvårad transport

Försvårad transport, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att kod1: försvårad transport p.g.a. ”Dåligt väglag”, ska ge ett tillägg med ett à-pris på 11 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Försvårad transport, à-pris per leverans


Exempel:
Användaren önskar att kod 1: försvårad transport p.g.a. ”Dåligt väglag”, ska ge ett tillägg med ett à-pris på 111 SEK per leverans.

Försvårad transport, % på grundpris


Exempel:
Användaren önskar att kod 1: försvårad transport p.g.a. ”Dåligt väglag”, ska ge ett tillägg som motsvarar 10 % av grundpriset.

Lossning

Lossningskoder kan anges i chaufförsklienten eller via Leveransavisering i Underlag transportuppgifter, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Koder lossning

Priskomponenter för lossning

Lossning, à-pris kvantitet


Exempel 1:
Användaren önskar att kod 4: ”Lossning med egen kran till mark” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 12,15 SEK per transportprisgrundande kvantitet. ”Lossning med egen kran till järnväg” = kod 3 ska ge ett à-pris på 18,00 SEK per transportprisgrundande kvantitet. Samma à-pris ska gälla oavsett transportavstånd.

Exempel 2:
Användaren önskar att kod 4: ”Lossning med egen kran till mark” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 6,55 SEK per transportprisgrundande kvantitet om transportavståndet är mellan 1–40 km, om transportavståndet är mellan 41–80 km ska à-priset vara 7,85 SEK och om transportavståndet är mellan 81–400 km.

Lossning, à-pris kvantitet DMI


Exempel:1
Användaren önskar att kod4: ”Lossning med egen kran till mark” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 12,15 SEK per transportprisgrundande kvantitet. Lossning med egen kran till järnväg = kod 3 ska ge ett à-pris på 18,00 SEK per transportprisgrundande kvantitet. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor. Samma à-pris ska gälla oavsett transportavstånd.

Exempel:2
Användaren önskar att kod 4: ”Lossning med egen kran till mark” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 6,55 SEK per transportprisgrundande kvantitet om transportavståndet är mellan 1–40 km, om transportavståndet är mellan 41–80 km ska à-priset vara 7,85 SEK och om transportavståndet är mellan 81–400 km ska priset vara 9,50 SEK. à-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Lossning, à-pris per leveranstillfälle


Exempel:
Användaren önskar att kod1: ”Lossning med egen kran, försvårande omständigheter” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 556 SEK per leverans. Vid samlast fördelas beloppet utefter leveransandsel.

Lossning, % på grundpris


Exempel:1
Användaren önskar att kod4: ”Lossning med egen kran till mark” ska ge ett tillägg som motsvarar 12% av grundpriset oavsett transportavstånd.

Exempel:2
Användaren önskar att kod4: ”Lossning med egen kran till mark” ska ge ett tillägg som motsvarar 5% av grundpriset, om transportavståndet är mellan 1–25 km och 10% av grundpriset om transportavståndet är i mellan 26–50 km.

Slutkört

Slutkörtskoder kan anges i chaufförsklienten eller via Leveransavisering i Underlag transportuppgifter, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Koder för Slutkört

Priskomponent för slutkört

Slutkört à-pris per leverans


Exempel:1
Användaren önskar att ange kod1: ”Alla handelssortiment slut på avtalsobjekt” ska ge tillägg med ett à-pris på 456 SEK per leverans.

Exempel:2
Användaren önskar att en kombination av anskaffningsformen ”PA” (Privat ägare) och kod 2: ”Handelssortiment slut på avtalsobjekt” samt avtalsformen ”AU1” (Avverkningsuppdrag) ska ge tillägg med ett à-pris på 300 SEK per leverans.

Egenskaper med egna koder

Koder

Dessa egenskaper går inte att passa in några av de kodmodeller som angetts tidigare, dels för att de kan förekomma tillsammans med koder som tidigare har beskrivits, dels för att de är annorlunda i sammanhanget och kan inte enkelt passas in i någon kategori. Det som utmärker de här egenskaperna är att det behöver fyllas i: antal överfarter /passager och hur mycket Returavstånd, i km samt antal minuter för extra tidsåtgång och sätta kvantifiering JA/NEJ för beordrad helgkörning.

Egenskaper kan anges i chaufförsklienten i Underlag transportuppgifter, dessa uppgifter kan vara prisgrundande om sådana komponenter finns i aktuell prislista.

Priskomponent för färjeöverfart

Färjeöverfart, à-pris per överfart


Exempel:
Användaren vill ange hur många färjeöverfarter som har gjorts och ska det ska ge ett tillägg med ett à-pris på 360 SEK per färjeöverfart.

Priskomponent för avgiftsbelagd vägsträcka

Avgiftsbelagd väg, à-pris per passage


Exempel:
Användaren vill ange hur många passager på en avgiftsbelagdväg som har gjorts och det ska ge ett tillägg med ett à-pris på 20 SEK per passage.

Priskomponenter för returavstånd antal km

Retur, à-pris retur km o kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att det för returavstånd mellan 1–99 km, ska ge ett avdrag med ett à-pris på -2 SEK per returkilometer och transportprisgrundande kvantitet.

Retur, à-pris per retur km


Exempel:
Användaren önskar att det för returavstånd mellan 1–99 km ska ges ett avdrag med ett à-pris på -47,55 SEK per returkilometer.

Retur, à-pris retur km DMI


Exempel:
Användaren önskar att det för returavstånd mellan 1–99 km ska ges ett avdrag med ett à-pris på -47,55 SEK per returkilometer. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Retur, % på grundpris.


Exempel:
Användaren önskar att det för returavstånd mellan 1–99 km ska ges ett avdrag med 10% på grundpriset.

Priskomponent för extra tidsåtgång

Extra tidsåtgång, à-pris per minut


Exempel:
Användaren önskar få ett tillägg för hur mycket extra tid har gått åt till att vänta på att tex få lossa sin last. Användaren anger hur många minuter extra tid har gått åt i mätplatsstödet och får ett tillägg på 6 SEK per minut.

Priskomponent för beordrad helgkörning

OBS. Komponenten faller ut av att ”Beordrad helgkörning JA” anges i Chaufförsklienten/mätplatsstödet.

Viktigt att tänka på är att lägga AFTON och ROD överst i listan av villkor om man har flera rader. Detta för att undvika att ett tillägg skulle falla ut för tex en lördag eller söndag om en Julafton eller Juldag skulle ligga på de veckodagarna.

Helgkörning % på grundpris


Exempel: 1
Användaren vill att beordrad helgkörning: JA=2 och om det är en Afton eller Röd dag, skall ett tillägg som motsvarar 10% av grundpriset falla ut. Rad två beskriver att om det är en lördag eller en söndag skall ett tillägg på 5% av grundpriset falla ut.

Exempel: 2
Användaren vill att beordrad helgkörning: JA=2 och om det är en Afton eller Röd dag, skall ett tillägg som motsvarar 20% av grundpriset falla ut. Rad två beskriver att om det är en lördag eller en söndag skall ett tillägg på 10% av grundpriset falla ut. Rad tre innebär att ett tillägg på 5% skall falla ut om dagen är en fredag samt ankomsttiden är mellan 12:30-23:59.

Tillägg och avdragskomponenter kopplade till utrustning på transportmedel.

I VIOL3 finns möjligheten att använda utrustning på transportmedel för att olika tillägg på en transportprislista. Priskomponenten läggs till som övriga T/A komponenter i transportprislistan. Tilläggskomponenten hämtar sina uppgifter från ett register i VIOL3 där alla transportmedel finns registrerade med eventuell utrustning. Har transportmedlet utrustningen kommer tillägget att falla ut.

Alla priskomponenter för utrustning är uppbyggda på två olika sätt: à-pris per kvantitet eller % på grundpris.

Utrustning

Priskomponenter för utrustning

Priskomponent för utrustning, à-pris kvantitet.


Exempel:
Användaren önskar att ett transportmedel med utrustningen CTI ska ge ett tillägg med ett à-pris på 12,15 SEK per transportprisgrundandekvantitet. Samma à-pris ska gälla oavsett transportavstånd.

Priskomponent för utrustning, % grundpris.


Exempel:
Användaren önskar att ett transportmedel med utrustningen Extra lång kran ska ge ett tillägg som motsvarar 4,5 % av grundpriset.

Tilläggs och avdragskomponenter kopplade till Transportmedeltyp

Det finns två varianter på denna komponent. Komponenten Transportmedeltyp, % grundpris hämtar sina uppgifter från ett register i VIOL3 där alla transportmedel finns registrerade. Exempelvis kan transportmedlet vara av transportmedelstypen kranbil. I komponenten väljs vilken transpormedelstyp som avses för att denna
komponent skall falla ut. 

Transportmedeltyp och kran, % grundpris hämtar sina uppgifter från ett register i VIOL 3 där alla transportmedel finns registrerade, Exempelvis kan transportmedlet vara av typen kranbil. I komponenten väljs vilken transportmedeltyp som avses för att komponenten skall falla ut. I tillägg till transportmedeltyp anges i komponenten om transportmedlet ska medföra kran 1=JA eller 0=NEJ för att komponenten ska falla
ut. Komponenten faller alltså ut om transportmedlet är av rätt transportmedelstyp samt om transportmedlet vid utförande av leveransen medfört kran, JA eller NEJ och att något av detta stämmer med villkoret i komponenten.


Medför kran anges i följande aktiviteter/affärsobjekt.


I chaufförsklienten/mätplatsstödet medför kran JA/NEJ.

Priskomponent för transportmedeltyp, % grundpris


Exempel:
Användaren vill att Användaren önskar att ett transportmedel av typen gruppbil ska ge ett tillägg som motsvarar 10 % av grundpriset.

Priskomponent transportmedeltyp och kran, % grundpris


Exempel:
Användaren vill att Användaren önskar att ett transportmedel av typen kranbil och att villkoret med för kran är 1=JA ska ge ett tillägg som motsvarar 10 % av grundpriset.

Tillägg och avdragskomponenter kopplade till Startplats

VIOL 3 är det möjligt att lägga till ett tillägg och avdrag baserat på leveransens startplats. Priskomponenten läggs till under övriga T/A i prislistan. Komponenterna som primärt utlöses av termen Startplats d.v.s. det platsbegrepp som avses är lagerstället där transporten startar eller om ett bredare villkor behövs, finns det tre komponenter som triggas av begreppet, Startplats sitetyp vilket innebär om leveransen har startat på en särskild sitetyp. Sitetyperna är Industri, Skog och Terminal.

Priskomponenter startplats

Priskomponent för Startplats, à-pris


Exempel:
Användaren önskar att transporter som startar på plats 236050 ska ge ett tillägg med ett à-pris på 6,75 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Priskomponent för Startplats, à-pris kvantitet DMI


Exempel:
Användaren önskar att transporter som startar på plats 18406 ska ge ett tillägg med ett à-pris på 7,75 SEK per transportprisgrundande kvantitet. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Priskomponent för Startplats, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att transporter som startar på plats 89201 ska ge ett tillägg som motsvarar 12% av grundpriset. Transporter som startar på plats 89200 ska ge ett tillägg som motsvarar 8% av grundpriset.

Priskomponent för Startplats och slutplats % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att transporter som startar på plats 89201 och slutar på plats ska ge ett tillägg som motsvarar 12% av grundpriset.

Priskomponent för Startplatstyp, à-pris kvantitet och Startplatstyp, à-pris kvantitet DMI


Exempel:1
Användaren önskar att transporter som börjar på startplatstypen ”Industri” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 15,5 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Exempel:2
Användaren önskar att transporter som börjar på startplatstypen ”Terminal” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 7,50 SEK per transportprisgrundande kvantitet. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Priskomponent för Startplatstyp, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att transporter som börjar på startplatstypen ”Industri” ska ge etttillägg som motsvarar 10% av grundvärdet.

Tillägg och avdragskomponenter kopplade till Slutplats


I VIOL 3 är det möjligt att lägga till ett tillägg och avdrag baserat på slutplats. Priskomponenten lägges till under övriga T/A. Komponenterna som primärt utlöses av termen Slutplats d.v.s. det platsbegrepp som avses är lagerstället där transporten slutar eller om ett bredare villkor behövs, finns det tre komponenter som triggas av begreppet, Slutplats transport-sitetyp, vilket innebär om transportern har startat på en sitetyp. Sitetyperna är industri, Skog och Terminal.

Priskomponenter slutplats

Priskomponent för Slutplats, à-pris kvantitet


Exempel:1
Användaren önskar att transporter som avslutats på plats 89262 ska ge ett tillägg med ett à-pris på 3,15 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Exempel:2
Användaren önskar att transporter som avslutats på plats 89262 ska ge ett tillägg med ett à-pris på 2,25 SEK per transportprisgrundande kvantitet om man har kört från 1 km till 45 km.

Priskomponent för Slutplats, à-pris kvantitet DMI


Exempel:1
Användaren önskar att transporter som avslutats på plats 89202 ska ge ett tillägg med ett à-pris på 2,79 SEK per transportprisgrundande kvantitet. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Exempel:2
Användaren önskar att transporter som avslutats på plats 89202 ska ge ett tillägg med ett à-pris på 6,50 SEK per transportprisgrundande kvantitet om man har kört från 1 km till 45 km. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Priskomponent för Slutplats, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att transporter som avslutats på plats 89267 eller 89201 ska ge ett tillägg som motsvarar 8% av grundpriset. Transporter som avslutats på plats 89441 ska ge ett tillägg som motsvarar 12% av grundpriset.

Priskomponent Slutplatstyp, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att transporter som avslutats på slutplatstypen ”Terminal” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 7,95 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Slutplatstyp, à-pris kvantitet DMI


Exempel:
Användaren önskar att transporter som avslutats på slutplatstypen ”Industri” ska ge ett tillägg med ett à-pris på 15 SEK per transportprisgrundande kvantitet. À-priset ska vid prisräkningstillfället räknas upp med aktuell drivmedelsfaktor.

Priskomponent för Slutplatstyp, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att transporter som avslutas på slutplatstypen ”Industri” ska ge ett tillägg som motsvarar 8% av grundvärdet.

Tillägg och avdragskomponenter kopplade till väntetid

Väntetidskomponenterna läggs till under övriga T/A. Komponenterna utlöses primärt av tiden mellan starttid och sluttid på mätplatsen, på redovisad mätning på leveranstillfället. Det finns tre olika priskomponenter, Väntetid, à-pris per minut och Väntetid, slutplats, à-pris per minut där det är möjligt att lägga in ett villkor på vilken slutplats som avses och Väntetid intervall där det är möjligt att lägga in ett villkor på vilken slutplats som avses. Vid samlast ska tillägget falla ut i förhållande till leveransens andel av leveranstillfälle.

Priskomponenter Väntetid

Väntetid, à-pris per minut


Exempel:
Användaren vill ge 3,50 SEK per minut för den väntetid som överstiger 30 minuter men högst upp till 300 minuters väntetid. Observera att det nedre gränsvärdet från när komponenten ska gälla också måste sättas in i uttrycket. Väntetiden räknas från det anländer tills man åker, till exempel 12:00 - 12:40 = 40 minuters väntetid. Av dessa ingår 30 minuter i den normala uppgörelsen och 10 minuter ska man få extra betalt för = 40–30 => 10

Väntetid, slutplats, à-pris per minut


Exempel:
Användaren vill ge 5 SEK per minut för den väntetid som överstiger 30 minuter men högst upp till 300 minuters väntetid, och som avslutats på plats 02000 eller 04000. Observera att det nedre gränsvärdet från när komponenten ska gälla också måste sättas in i uttrycket.

Väntetiden räknas från det anländer tills man åker, till exempel 12:00 - 12:40. = 40 minuters väntetid. Av dessa ingår 30 minuter i den normala uppgörelsen och 10 minuter ska man få extra betalt för = 40–30 => 10

Väntetid, intervall - fast belopp


Exempel:1
Användaren vill ge 25 SEK per påbörjade 10 minuter för den väntetid som överstiger 30 minuter men högst upp till 80 minuters väntetid.

Exempel:2
Användaren vill ge 25 SEK per påbörjade 10 minuter för den väntetid som överstiger 31 minuter men högst upp till 80 minuters väntetid. Urvalsvillkoren beskriver att den här komponenten kommer falla ut för alla mottagningsplatser förutom för mottagningsplatsen 02000.

Överviktskomponenter

Övervikt rel. tillåten maxvikt används för att kontrollera att det utförande transportföretaget inte får fördel genom att köra med övervikt detta innebär att komponenten justerar kvantiteter på leveranser. Med hjälp av Övervikt rel. tillåten maxvikt beräknas eventuell skillnad mellan ekipagets tillåtna max vikt och aktuellt leveranstillfälles ekipagevikt. Komponenten tar även hänsyn till vägens bärighetsklass vilket innebär att den lägsta begränsningen kommer att gälla oavsett om den utgörs av bärighetsklassens begränsning eller ekipagets begränsning.

Priskomponenter övervikt

Övervikt rel. tillåten maxvikt

Exempel:1
Användaren önskar att vikt som ligger över ekipagets tillåtna maxvikt, ska räknas som övervikt och inte räknas in i den transporterade kvantiteten i måttslaget ton.

Exempel:2
Användaren önskar att vikt som ligger över ekipagets tillåtna maxvikt, med en tolerans på 0,5 ton, ska räknas som övervikt och inte räknas in i den transporterade kvantiteten i måttslaget ton. Kontraktskomponenten skapas och sätts upp med önskad tolerans. Observera att toleransen också måste sättas in i villkoret och i uttrycket för att komponenten ska fungera korrekt. För att ange toleransen i villkor måste ”Redigera villkor” användas Villkor ska anges med decimal-punkt, ej decimal-komma. Om ingen tolerans önskas så räcker det med att endast skapa kontraktskomponenten från standardkomponenten utan att ändra några villkor eller uttryck.

OBS. Komponenter kopplade till Övervikt sätts in under kvantitetsrader i befraktarkontraktet till skillnad från övriga komponenter som läggs in på transportprislistan.

Lastutfyllnads komponenter

Fungerar liknande komponenten Övervikt rel. tillåten maxvikt, vilket innebär att kvantiteter på leveransen justeras. En förutsättning för att den ska falla ut är att chauffören i chaufförsklienten/mätplatsstödet anger Fullt lass: JA, vilket ger en signal att komponenten Lastutfyllnad rel. tillåten maxvikt triggas. Komponenten tar hänsyn till samlast, om lastutfyllnad faller ut så kommer respektive leverans i samlasten att få samma andel av lastutfyllnadsjusteringen som den har av den totala lastkvantiteten. Lastutfyllnad rel. tillåten maxvikt o ekipagets tillåtna vikt Fungerar likt ovan men tar även hänsyn till ekipagets tillåtna maxvikt.

Lastutfyllnad rel. totalvikt o fast gräns innebär att kvantiteter på leveranstillfället justeras. En förutsättning för att den ska falla ut är att chauffören i mätplatsstödet anger Fullt lass: JA, vilket ger en signal att komponenten ska falla ut om leveranstillfällets vikt är mindre än det fasta gränsvärdet och vägens bärighetsklass är korrekt och att ekipagets maxvikt är upp till NN ton så skall lastutfyllnad falla ut och kvantiteten på leveransen justeras upp till det fasta gränsvärdet. Komponenten tar hänsyn till samlast, om lastutfyllnad faller ut så kommer respektive leverans i samlasten att få samma andel av lastutfyllnadsjusteringen som den har av den totala lastkvantiteten.

Den tredje komponenten är Lastutfyllnad rel. fast gränsvärde och bör användas tillsammans med måttslagen m3f, m3to och m3s. Fullt lass: JA, vilket ger en signal att komponenten Lastutfyllnad rel. fast gränsvärde ska falla ut, och om leveranstillfällets kvantitet är mindre än det fasta gränsvärdet och vägens bärighetsklass är korrekt triggas komponenten. Kan användas med villkor för transportmedelstyp och datum.
Komponenten tar hänsyn till samlast, om lastutfyllnad faller ut så kommer respektive leverans i samlasten att få samma andel av lastutfyllnadsjusteringen som den har av den totala lastkvantiteten.

Priskomponent för lastutfyllnad

Lastutfyllnad rel. tillåten maxvikt


Exempel:
Användaren vill få lastutfyllnad en last som ligger under ekipagets tillåtna maxvikt, ska räknas som lastutfyllnad och räknas in i den transportprisgrundande vikten. Den räknar upp vikten till antingen ekipagets maxvikt med avdrag för eventuell tolerans eller vägens BK standard med avdrag för eventuell tolerans dvs lägsta begränsningen som gäller oavsett om den utgörs av bärighetsklassens begränsning eller ekipagets begränsning. Det ska dock endast falla ut om ekipaget varit fullt lastat vid leverans.

Priskomponenten kan skapas och sättas upp med önskad tolerans. Observera att toleransen måste sättas in både som uttrycksvärde och i villkoret för att komponenten ska fungera korrekt.

För att ange toleransen i villkor måste ”Redigera villkor” användas. Villkor ska anges med decimal-punkt, ej decimal-komma.

Om ingen tolerans önskas så räcker det med att endast skapa kontraktskomponenten från standardkomponenten utan att ändra några villkor eller uttryck.

Om den tillåtna maxvikten är 64 ton vägens bärighetsklass är en BK4 (74 ton) och leveranstillfällets vikt är 58 ton så faller det ut 64-2-58=> 4 ton som lastutfyllnad.

Lastutfyllnad rel. tillåten maxvikt o ekipagets tillåtna vikt


Användaren vill fylla ut ett lass som ligger under leveranstillfällets tillåtna maxvikt samtidigt som hänsyn kan tas till ekipagets tillåtna maxvikt. Leveranstillfällets tillåtna maxvikt beror på vägens BK-standard och på ekipagets tillåtna maxvikt, leveranstillfällets tillåtna maxvikt sätts till det lägsta värdet av dessa två.

Komponenten räknar upp den transportprisgrundande vikten till leveranstillfällets tillåtna maxvikt med den tolerans som användaren själv anger. Komponenten ska dock endast falla ut om ekipaget varit fullt lastat vid leverans.

För att ange toleransen i villkor måste ”Redigera villkor” användas. Villkor ska anges med decimal-punkt, ej decimal-komma. Observera att toleransen måste sättas in både som uttrycksvärde och i villkoret för att komponenten ska fungera korrekt.

Rad ett beskriver: Om ekipagets tillåtna maxvikt är lika med eller under 64 ton så ska en lastutfyllnad falla ut med en tolerans på -2 ton. Om leveransen körts av ett ekipage med tillåten maxvikt på 64 ton på BK1-väg (tillåter 64 ton) och leveranstillfällets vikt är 58 ton så ger det 64-2-58 => 4 ton som lastutfyllnad.

Rad två beskriver: Om ekipagets tillåtna maxvikt är över 64 ton så ska en lastutfyllnad falla ut med en tolerans på 0 ton. Om leveransen körts av ett ekipage med tillåten maxvikt på 74 ton på BK1-väg (tillåter 64 ton) och leveranstillfällets vikt är 58 ton så ger det 64-0-58 => 6 ton som lastutfyllnad.

Lastutfyllnad rel. totalvikt o fast gräns


Exempel:1
Användaren vill att om leveranstillfällets vikt är mindre än det fasta gränsvärdet och vägens bärighetsklass är korrekt och att ekipagets maxvikt är upp till NN ton så skall lastutfyllnad falla ut och kvantiteten på leveransen justeras upp till det fasta gränsvärdet. Användaren har en typbil med en maxvikt på 64 ton. För typbilar på 64 ton ska lastutfyllnad falla ut upp till 62 ton. Detta ska gälla för transporter både på BK1 och BK 4 väg. För att ange gränsvärdet eller förändra bärighetsklass och ekipagets maxvikt eller datum i villkor måste ”Redigera villkor” användas. Observera att gränsvärdet måste sättas in både som uttrycksvärde och i villkoret för att komponenten ska fungera korrekt.

Exempel:2
Användaren vill att om leveranstillfällets vikt är mindre än det fasta gränsvärdet och vägens bärighetsklass är korrekt och att ekipagets maxvikt är upp till NN ton så skall lastutfyllnad falla ut och kvantiteten på leveransen justeras upp till det fasta gränsvärdet. Användaren har två typbilar med maxvikt 64 ton respektive 74 ton. För typbilar 64 ton ska lastutfyllnad falla ut upp till 62 ton. Detta ska gälla för transporter både på BK1 och BK4 väg. För typbilar 74 ton ska lastutfyllnad upp till 64 ton falla ut om transporten gått på BK1 väg. Om transporten gått på BK4 väg ska lastutfyllnad upp till 72 ton falla ut. Komponentens alla rader har även ett villkor på datum. För att ange gränsvärdet eller förändra bärighetsklass och ekipagets maxvikt i villkor måste ”Redigera villkor” användas. Observera att gränsvärdet måste sättas in både som uttrycksvärde och i villkoret för att komponenten ska fungera korrekt.

Lastutfyllnad rel. fast gränsvärde


Exempel:
Användaren vill att om leveranstillfällets kvantitet är mindre än det fasta gränsvärdet och vägens bärighetsklass är korrekt så skall lastutfyllnad falla ut. Komponenten har även ett villkor för vilka transportmedelstyper som lastutfyllnaden skall gälla för. Kvantiteten på leveransen justeras upp till det fasta gränsvärdet. Används tillsammans med måttslagen m3f, m3to, m3s. kontraktskomponenten skapas och sätts upp med det fasta gränsvärdet. Komponenten har även ett villkor för vilka transportmedelstyper som lastutfyllnaden skall gälla för. Observera att gränsvärdet måste sättas in både som uttrycksvärde och i villkoret för att komponenten ska fungera korrekt. För att ange det fasta gränsvärdet i villkor eller ändra bärighetsklass eller transportmedelstyp måste ”Redigera villkor” användas. Villkor ska anges med decimal-punkt, ej decimal-komma.

OBS. Komponenter kopplade till Lastutfyllnad sätts in under kvantitetsrader i befraktarkontraktet till skillnad från övriga komponenter som läggs in i transportprislistan.

Tilläggs och avdragskomponenter kopplade till anskaffningsform

Komponenterna tar sin information från förstaledskontrakt. De faller ut om anskaffningsformen stämmer överens med vad villkoret i komponenten säger. Det är även möjligt att sätta villkor på mottagningsplats.

Priskomponenter för anskaffningsform

Anskaffningsform, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att om anskaffningsformen på råvaran är AO= Annan organisation ska ett tillägg med ett à-pris på 15,50 SEK per transportprisgrundande kvantitet falla ut.

Anskaffningsform, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att om anskaffningsformen på råvaran är PA = Privat ägare ska ett tillägg som motsvarar 8% av grundpriset falla ut.

Tilläggs och avdragskomponenter kopplade till
Transportområde

Priskomponenter för Transportområde

Transportområde och är ett fristående objekt och kan skapas om aktören är av organisationstypen ”Befraktare” eller ”Transportföretag” Ett transportområde skapas utav L=Landsdel och L=Landskap och D= Distrikt. Det är möjligt att välja vilken nivå ett transportområde skall representera, tex landsdelsnivå, landskapsnivå, eller distriktsnivå. Priskomponenterna triggas av att namnet på transportområdet under aktör, och stämmer överens med namnet på transportområdet som anges i komponenten.

Transportområde, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren önskar att ge ett tillägg på 12 kr per transportprisgrundande kvantitet för transporter som sker i transportområdet ”Nord”. Transportområde ”Mellan” ger ett avdrag på 2 kr per transportprisgrundande kvantitet.

Transportområde, % på grundpris


Exempel:
Användaren önskar att ge ett tillägg på 5% på grundpriset för transporter som sker i transportområdet ”Småland”. Transportområde ”Skåne” ger ett tillägg på 2% på grundpriset.

Tilläggs och avdragskomponenter kopplade till
Slutplats transport och tidpunkt

Komponenterna har möjlighet att specificera villkor för veckodag, helgdagsafton (AFTON) helgdag (ROD) tillsammans med plats och komponenten kan användas tillsammans med ankomsttid och leveransdatum. Starttid på mätplats är den tid som används som urval om man använder sig av klockslag i komponenten. Viktigt att tänka på är att lägga AFTON och ROD överst i listan av villkor om man har flera rader.
Detta för att undvika att ett tillägg skulle falla ut för tex en lördag eller söndag om en Julafton eller Juldag skulle ligga på de veckodagarna.

Priskomponenter för slutplats transport och tidpunkt

Slutplats och tidpunkt, à-pris kvantitet och Slutplats transport och tidpunkt, à-pris
kvantitet DMI


Exempel:
Användaren vill att på rad 1 att en Storhelg skall ge ett tillägg på 15 SEK per transportprisgrundande kvantitet och att det skall gälla för slutplatserna 02000 eller 04000. Rad 2 beskriver att veckodagen är en lördag eller söndag och att slutplatserna är 02000 eller 03000 eller 04000 och ger då ett tillägg på 10 SEK per transportprisgrundande kvantitet. Rad 3 beskriver att om dagen är en fredag och att ankomsttiden är mellan 1800 och 2359 (viktigt att man skriver tiden i formatet som visas) samt att slutplatsen är 02000 eller 03000 och detta ger då ett tillägg på 5 SEK per transportprisgrundande kvantitet. Det finns två olika komponenter för Slutplats transport och tidpunkt a pris kvantitet, den första tar inte med drivmedelsindex i sin värdeberäkning den andra tar med detta och justerar priset efter aktuellt drivmedelsindex.

Slutplats och tidpunkt, % grundpris


Exempel:
Användaren vill att på rad 1 att en Storhelg skall ge ett tillägg på 16 % av grundpriset och att det skall gälla för slutplatserna 02000 eller 03000 eller 04000. Rad 2 beskriver att om veckodagen är en lördag eller söndag och att slutplatserna är 02000 eller 03000 eller 04000 ger då ett tillägg på 10 % av grundpriset. Rad 3 beskriver att om ankomsttiden är mellan 1800 och 2359 (viktigt att man skriver tiden i formatet som anges) och att dagen är en fredag samt att slutplatsen är 02000 eller 03000 och detta ger ett tillägg av 4% av grundpriset.

Tilläggs och avdragskomponenter kopplade till Veckodag och tidpunkt

Komponenterna har möjlighet att specificera villkor för veckodag, afton, helgdagsafton (AFTON), helgdag (ROD) tillsammans med ankomsttid. Komponenten kan användas tillsammans med leveransdatum. Starttid på mätplats är den tid som används som urval om man använder sig av klockslag i komponenten.Viktigt att tänka på är att lägga AFTON och ROD överst i listan om man har flera rader. Detta för att undvika att ett tillägg skulle falla ut för tex en lördag eller söndag om en Julafton eller Juldag skulle ligga på de veckodagarna.

Priskomponent för veckodag och tidpunkt

Tidpunkt, à-pris kvantitet och Tidpunkt, à-pris kvantitet DMI


Exempel:
Rad ett visar att om det är en storhelg skall ge ett tillägg på 17 SEK per transportprisgrundande kvantitet falla ut. Rad två kommer att ge ett tillägg om veckodagarna är lördag eller söndag mellan datumen 2021-11-01 och 2021-11-30. Då skall ett tillägg falla ut på 15 SEK per transportprisgrundande kvantitet. Rad tre visar att om ankomsttiden är mellan 1800–2359 (viktigt att skriva tidsformatet som visas innan) och veckodagen är en fredag ska ett tillägg på 8 SEK per transportprisgrundande kvantitet falla ut. Det finns två olika komponenter för Tidpunkt, à-pris kvantitet, den första tar inte med drivmedelsindex i sin värdeberäkning den andra tar med detta och justerar priset efter aktuellt drivmedelsindex.

Tidpunkt, % grundpris


Exempel:
Den första raden visar att om det är en storhelg skall det falla ut ett tillägg på 17% av grundpriset. Rad två kommer att ge ett tillägg på 15 % av grundpriset om leveransen infaller på en lördag eller söndag. Användaren vill att på rad tre att om veckodagen är en fredag och ankomsttiden är mellan 1800–2359 (viktigt att skriva tidsformatet som visas innan) ska ett tillägg på 10% av grundpriset ska falla ut.

Tilläggs och avdragskomponent kopplad till Flisning

Används för att påvisa att flisning har skett för ett flissortiment, ingår i kostnaden för transportaffären men särredovisas som ett tillägg.

Priskomponent för flisning

Flisning, à-pris kvantitet


Exempel:1
Användaren vill att flisning skall redovisas som en separat post i resultatet. Användaren vill att ett tillägg skall falla ut för flisning för ett specifikt flisningssortiment och måttslag på 7 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Exempel:2
Användaren vill att flisning skall redovisas som en separat post i resultatet. Användaren vill att ett tillägg skall falla ut för flisning för ett specifikt flisningssortiment och måttslag och transportmedelstyp. Rad ett visar att ett tillägg skall falla ut för flisning om transportmedelstypen är en flisbil, på 8 SEK per transportprisgrundande kvantitet. Rad två visar att ett tillägg skall falla ut för flisning om transportmedelstypen är en huggbil, på 12 SEK per transportprisgrundande kvantitet

Tilläggs och avdragskomponenter kopplad till transportresurs

Transportresurs avser koder som används för att beskriva en särskild användning av ekipaget, chaufförens roll/kompetens eller andra speciella omständigheter vid utförande av ett transportuppdrag. Flera värden för transportresurs kan anges på en leverans i mätplatsstödet. De används för att lösa ut tillägg/avdrag i transportprislistor.


Transportresurs kan anges i följande aktiviteter/affärsobjekt:

  • Chaufförsklienten/mätplatsstödet - Är prisgrundande

Koder för transportresurs

Priskomponenter för transportresurs

Transportresurs, à-pris kvantitet


Exempel:
Användaren vill att för transportresurs, kod 6: Ny chaufför, ska ett tillägg falla ut med ett à-pris på 12 SEK per transportprisgrundande kvantitet.

Transportresurs, % grundpris


Exempel:
Användaren önskar att för transportresurs, kod 7: Geografisk flexibel, ska ett tillägg som motsvarar 5% av grundpriset falla ut.

Revisionshistorik

Ändring Datum
Uppdaterat bilder för kontraktskomponenter samt lagt till en beskrivning hur kontraktskomponenter kan konfigureras med den nya guiden. 2025-01-14
Uppdaterat bilder samt lagt till en beskrivning för valbara värdetermer. Omformulerat text samt tillägg för nya komponenter 2024-03-26
Ny komponent samt omformulering text och uppdatering av information kring datum/helgdagar. 2022-12-14

Blev du hjälpt av denna information