Handbok Fordonsregister
Senast uppdaterad: 2025-04-25
Fordon i VIOL 3
För att transportredovisning i VIOL 3 ska fungera behöver systemet innehålla information om fordon samt deras kringutrustning. Fodon består i VIOL 3 av tre delar:
Transportmedel
Transportmedel används i transportredovisning. I prisstyrning via prisrader i transportkontrakt eller baserat på egenskaper på transportmedlet på priskomponenter i form av tillägg och avdrag. De egenskaper som kan användas för prisstyrning är transportmedeltyp och transportmedlets utrustning. Drivmedelstyp associerar med drivmedelsindex. Exempelvis pekar drivmedelstypen diesel på drivmedelsindex för diesel som kan läggas till i en prislista.
På mätplats används transportmedel som en delmängd av identifikationen av ett ekipage och kombinationen registreringsnummer och landskod på transportmedlet gör det möjligt att hitta rätt leveransavisering och transportstatus så att mätningen och transportuppgifterna associeras med rätt ekipage.
Ett transportmedel identifieras av ett registreringsnummer, i kombination med landskod. Transportmedel (dragbil) är det fordon som är utrustat med motor och drar ekipaget.
För att transportredovisning ska fungera så måste ett transportmedel vara användarskapat. Från mätresultatet skapas, om det är ett nytt transportmedel ett systemskapat transportmedel. Detta måste kompletteras med obligatoriska uppgifter som Land, Drivmedelstyp och Transportmedeltyp för att transportmedlet ska bli användarskapat och för att transportredovisningen ska fungera.
Det finns två sätt att skapa ett transportmedel. Genom att lägga in det i affärssystemet eller genom att genomföra en leverans och en mätning med ett nytt transportmedel. Ett transportmedel skapat via mätning skapas med status Systemskapat och måste kompletteras i affärssystemet för att mätningen ska kunna gå vidare till prisräkning.
Varje användarskapat transportmedel ska ha en ansvarig aktör, denna aktör är den enda aktör som framåt kan ändra på uppgifter om transportmedlet. Observera att denna aktör inte har något att göra med vem som kör transportmedlet vid inmätning. Det finns ingen koppling mellan ansvarig aktör och utförande transportföretag.
Det finns ett antal egenskaper på transportmedlet med olika syften:
- Registreringsnummer – tillsammans med landskod ger registreringsnumret transportmedlet en unik identitet
- Land/region – Landskod som visar vilket land registreringsnumret tillhör, tillsammans med registreringsnumret ger landskod transportmedlet en unik identitet
- Ansvarig aktör – den aktör som registrerar ett transportmedel i affärssystemet fungerar i framtiden som ansvarig administratör av transportmedlet, endast ansvarig aktör kan ändra på uppgifter om transportmedlet. Ansvarig aktör behöver inte vara fordonsägare av transportmedlet.
- Beskrivning – det är möjligt att lägga till en beskrivning på transportmedlet.
- Källa – om transportmedlet skapats upp via ett mätresultat kommer källan att vara system. Om det är skapat i affärssystemet eller om ett transportmedel med källa system öppnas, förändras och sparas får det källa Användare.
- Status – aktiv eller makulerad.
- Miljöklass – miljöklass på dragbilen. Används för att ställa krav på fordons utsläpp. Kallas också Euroklass. Högst miljöklass innebär renast fordon. Graderas från Euro I till Euro IV. Används för statistik.
- Drivmedelsklass – Miljöklassning av drivmedel enligt Drivmedelslag SFS 2011:319. För diesel finns miljöklasserna 1, 2 och 3, lägre siffra är bättre för miljön. Används för statistik.
- Drivmedelstyp – den typ av drivmedel som används av transportmedlet och kopplas till Drivmedelsindex. I dagsläget finns:
- Diesel
- HVO (Hydrogenated vegetable oil)
- RME (rapsmetylester)
- El
- Transportmedeltyp - Typning som beskriver för vilka uppgifter ett transportmedel kan utnyttjas. Transportmedelstyper som finns:
- Båt
- Bulkbil
- Containerbil
- Flisbil
- Grot/träddelsbil
- Gruppbil
- Huggbil
- Kranbil
- Skopbil
- Stolpbil
- Tåg
- Trailerdragare
Lastbärare
Lastbäraren är den del av ett ekipage som bär last. Den kan vara dels lastbärardelen av ett transportmedel, eller ett släp och dess lastbärare. Transportmedlets lastbärare stödjer vi en till två lastplatser i mätplatsstödet. Släpets lastbärare stödjer vi en till tre lastplatser. Utredning pågår om lastplatser i skrivandes datum 11/11-24. Komplettering gällande tillämplig kan komma att ske. Den kan också vara en järnvägsvagn. Lastbäraren identifieras med landskod och registreringsnummer. Det finns i nuläget inga egenskaper på lastbärare. Lastbärare skapas automatiskt när ett mätresultat kommer in och har då källa System. Transportredovisning fungerar för lastbärare med källa system. Varje användarskapad lastbärare ska ha en ansvarig aktör. Denna aktör är den enda aktör som framåt kan ändra på lastbäraren.
Ekipage
Ett ekipage är en kombination av transportmedel och en eller flera lastbärare. Ekipagets maxvikt används i transportredovisning för att hantera övervikt och lastutfyllnad.
Nya ekipage skapas från mätresultat transport eller manuellt i affärssystemet. Ekipage som skapats av ett mätresultat får källa system och har då ingen giltig maxvikt. Dock finns den från mätningen angivna maxvikten sparad på ekipaget.
Om Ekipagekontroll i befraktarinställningar är satt till JA kommer maxvikten vid överviktsavdrag och lastutfyllnad att hämtas från ekipaget i affärssystemet. För att det ska fungera krävs att ekipaget sparats med en maxvikt. Att spara med maxvikt innebär att ekipaget får källa satt till Användare. Därmed kommer den sparade maxvikten för aktuellt ekipage alltid att användas oavsett vilken maxvikt som skickas in i mätresultat transport. Det innebär att ändrar chauffören eller mätaren maxviken i chaufförsklienten/mätplatsstödet så tar vi inte hänsyn till den i affärssystemet. Och maxvikter i chaufförsklinten och mätplatsstödet kan skilja sig åt den maxvikt som står på ekipaget i mätplatsstöd och chaufförsklient.
Varje användarskapat ekipage ska ha en ansvarig aktör. Denna aktör är den enda aktör som framåt kan ändra på ekipaget. Ansvarig aktör behöver inte vara fordonsägare av ekipaget.
Om Ekipagekontroll i befraktarinställningar är satt till NEJ kommer maxvikten alltid att hämtas från mätresultat transport vid överviktsavdrags och lastutfyllnadsberäkningar. Det innebär att ekipaget kan ha källa System i affärssystemet utan att det påverkar transportredovisningen. I detta fall är det samma maxvikt på ekipaget i mätplatssystemet/chaufförsklienten och affärssystemet. Ändrar du maxvikt i mätplatssystemet/chaufförsklienten så uppdateras det i affärssystemet löpande.
Maxvikter från affärssystemet skickas aldrig till mätplatssystem eller chaufförsklient.
Hantera fordon
Följande kapitel beskriver hanteringen av transportmedel, lastbärare och ekipage.
Skapa transportmedel
För att skapa ett transportmedel, följ stegen nedan.
1. Gå till Transportmedel via navigeringsfältet (bild 1) eller via arbetsytorArbetsyta transport (bild 2 och 3).
Bild 1

Bild 2

Bild 3

2. Välj Ny.

3. Ett nytt formulär öppnas där det finns ett antal textfält varav följande är obligatoriska: (bild 4)
Bild 4

- Registreringsnummer.
- Land/Region.
- Status – Sätts automatiskt till Aktiv, kan sättas manuellt till Makulerad.
- Drivmedelstyp.
- Transportmedelstyp.
- Är transportmedel även lastbärare? – Om transportmedlet också kan bära last anges detta här. Det innebär att en lastbärare med samma registreringsnummer och landskod som transportmedlet skapas.
OBS! Just nu stödjer Viol 3 enbart transportmedel med lastbärare. Utredning pågår 20241111 hur detta ska hanteras.
Har du valt ”nej” Är transportmedlet även lastbärare? (Bild 5) när du registrerar ett nytt ekipage.
Kommer inskickat transportmedel från mätplatsstödet, chaufförsklienten och extern leveranavisering bli ett nytt systemskapat transportmedel eller ett systemskapat ekipage om släp är med. Eftersom mätplatsstädet skickar alltid med en lastbärare på transportmedlet (dragbilen).
Bild 5

- Ansvarig aktör – Ansvarig aktör är ansvarig för administrationen av transportmedlet, dvs. registrera och ändra på transportmedlet. Detta är inte kopplat till ägande av transportmedlet eller parter i en affär. Om transportmedlet skapas i affärssystemet kommer organisationen som användaren är kopplad till fyllas i per automatik. Skapas transportmedlet via mätplatsstödet kommer detta fält att lämnas tomt.
Följande fält är ej obligatoriska
- Beskrivning.
- Miljöklass.
- Drivmedelsklass.
4. Välj Spara. (bild 6)
Bild 6

Hantera utrustning
För transportmedel finns möjlighet att lägga till extra utrustning som finns tillgänglig på lastbilen. Utrustningen kan användas för prisstyrning och ge upphov till tillägg eller avdrag. I dagsläget finns följande alternativ att lägga till som utrustning:
- Allhjulsdrift
- CTI
- Extra lång kran
- Hydraulisk lastsäkring
- Hyvelblad
- Kompressionsutrustning
- Lastväxlare
- Skjutbart lastbord
- VR kran
- Extra bankar
- Självkörande
Utrustningen läggs till genom att klicka på ”Lägg till”. (bild 1)
Bild 1

Ändra transportmedel
Det är möjligt att ändra ett existerande transportmedel oavsett om det är användarskapat eller systemskapat.
Användarspara ett systemskapat transportmedel
När ett nytt transportmedel som inte är registrerat i affärssystemet och kör en leverans för första gången. Kommer mätresultat transport att skapa upp det nya transportmedlet med källa System.
Ett systemskapat transportmedel saknar transportmedeltyp och drivmedelstyp, kommer ett mätresultat transport med ett transportmedel som är i källa System fastnar det i valideringen. Samtliga leveranser på leveranstillfället blir inte godkända för värdeberäkning.
För att åtgärda detta måste transportmedeltyp, drivmedelstyp och ansvarig aktör läggas till. Detta görs genom att öppna det aktuella transportmedlet, klicka på redigera och fylla i de fält som är obligatoriska (markerade i rött). Om det önskas kan även övriga fält fyllas i (blå rutor). (bild 1)
Bild 1

Ändra ett användarskapat transportmedel
Ett transportmedel som redan är användarskapat kan du redigera, om du är Ansvarig aktör för transportmedlet.

- Välj ett transportmedel som ska ändras och klicka på Redigera.
- Registringsnummer, Landskod och Är transportmedel även lastbärare? går inte att redigera. Behöver du redigera dessa fält måste ett nytt transportmedel registreras.
Fälten i röda boxarna på bild 1 går redigera.
Bild 1

3. Välj Spara (bild 2).
Bild 2

Skapa lastbärare
För att skapa en lastbärare, följ stegen nedan.
1. Gå till Lastbärare via navigeringsfältet (bild 1) eller arbetsyta Hantera transport (bild 2 och 3).
Bild 1

Bild 2

Bild 3

2. Välj Ny.

3. Ange Registreringsnummer och Land/Region. (bild 4)
4. Välj Spara (bild 4)
Bild 4

Ändra lastbärare
Det är möjligt att ändra en existerande lastbärare oavsett om det är användarskapat eller systemskapat.
Användarspara systemskapad lastbärare
När en ny lastbärare som inte är registrerad i affärssystemet kör en leverans för första gången kommer mätresultat transport att skapa upp den lastbäraren med källa System. En systemskapad lastbärare behöver inte uppdateras och sparas av en användare för att transportredovisning ska fungera. Det kan dock ändå finnas anledningar att göra lastbäraren användarskapad.
För att spara en systemskapad lastbärare och därmed göra den användarskapat. Välj en lastbärare i listan (Bild1)
Bild 1

Välj redigera. (Bild 2)
Bild 2

Ansvarig aktör går inte fylla i. Den aktör som du är inloggad som kommer bli sparad i rutan när du klickar ”spara” (markerat i rött). Det är också möjligt att ange en beskrivning av lastbäraren. Status är default ”aktiv” den går att ändra till makulerat. (markerat i blått). (Bild 3)
Bild 3

Ändra användarskapad lastbärare
En lastbärare som redan är användarskapat kan ändras, men ändringar kan endast göras av den som är ansvarig aktör för lastbäraren.
1. Välj aktuell lastbärare. (Bild 1)
Bild 1

2. Välj Redigera. (Bild 2)
Bild 2

3. Precis som för transportmedel går samtliga fält förutom Ansvarig Aktör, Registreringsnummer och Land/Region att redigera. (Bild 3)
4. Välj Spara. (Bild 3)
Bild 3

Skapa ekipage
För att skapa ett ekipage, följ stegen nedan.
1. Välj ekipage från (bild 1) eller arbetsytor Arbetsyta transport. (Bild 2 och 3)
Bild 1

Bild 2

Bild 3

2. Välj Ny. (Bild 4)
Bild 4

En ny ruta kommer upp. (Bild 5)
Bild 5

3. Ange Maxvikt för ekipaget.
4. Ansvarig aktör blir den aktör som du är inloggad som i affärssystemet. Det är inte valbart.
5. Välj in det transportmedel som ska ingå i ekipaget via dropdown-listan under Registreringsnummer. Endast transportmedel som finns i affärssystemet är tillgänglig.
6. Ange Land
7. Om flera lastbärare ska läggas till på ekipaget, klicka först på Lägg till och välj sedan in önskad lastbärare via dropdown-listan under Registreringsnummer. Är transportmedlet upplagd med lastbärare följer lastbäraren med automatiskt och blir tillagt på lastbärare.
Är transportmedel och lastbärare enbart upplagd i mätplatssystemet, kan du inte se dessa i listan, Ekipaget kommer in som systemskapat när första mätresultat transport är inskickat till affärssystemet.
8. Klicka på OK.
Ändra ekipage
Det är möjligt att ändra ett existerande ekipage oavsett om det är användarskapat eller systemskapat.
Användarspara systemskapat ekipage
Om ett befintligt ekipage är sparat med källa system kan vem som helst redigera ekipaget. Den aktör som du är inloggad som kommer bli den ansvariga aktören. Om källan är Användare kan endast ansvarig aktör ändra ekipaget.
Om Ekipagekontroll är satt till JA i befraktarinställningar måste ekipaget sparas med källa Användare för att inte fastna i validering av mätresultat transport.
Detta görs genom att välja ekipaget (enklast via Redovisad mätning transport), och fylla i de obligatoriska uppgifterna (i rött). Beskrivningen kan också ändras (icke obligatoriskt, i blått) Observera att det är möjligt att ändra maxvikten från det systemskapade ekipaget.

Ändra användarskapat ekipage
Ett ekipage som redan är användarskapat kan ändras, men ändringar kan endast göras av den som är ansvarig aktör för ekipaget.
1. Välj aktuellt ekipage som ska ändras. Längst till höger syns registreringsnummer för både transportmedel och lastbärare vilket kan vara till hjälp att hitta rätt ekipage. (Bild 1)
Bild 1

2. Välj Redigera. (Bild 2)
Bild 2

3. Endast fält markerade med rött kan redigeras. Det går inte byta ut registreringsnummer i ett sparat ekipage, eftersom det då blir en annan kombination av registreringsnummer och definitionsmässigt ett annat ekipage. (Bild 3)
4. Klicka på Spara. (bild 3)
Bild 3

Fordonsregister och järnvägstransporter
Lösningen för järnvägstransporter är byggd så att identitet på lok och järnvägsvagnar inte samlas in i mätresultat transport mer än via en övergripande identitet på loket och järnvägsvagnar enligt följande:
Lok ska i mätresultat anges:
- Typ Transportmedel
- Landskod: SWE
- Registreringsnummer: LOK
Järnvägsvagn ska i mätresultat transport anges:
- Typ: Lastbärare
- Landskod: SWE
- Registreringsnummer: VAGN
Inne i affärssystemet finns dessa reda skapade.
Lok

Järnvägen

Fordon från mätplatsstödet och chaufförsklienten
Nytt ekipage som inte är upplagt i mätplatsstödet
I mätplatsstödet definieras ett ekipage som varje unik kombination av dragbilens registreringsnummer, plus landskod och släpets registreringsnummer, plus landskod.
Ett ekipage behöver bara bestå av en dragbil och behöver inte förekomma tillsammans med ett släp.
Mätaren kan lägga upp ett ekipage, dragbil med lastbärare och släp lastbärare i mätplatstödet.
Det är endast mätaren som kan kröna bankar och skäppor lika som i Viol 2.
Taravikter och fast tara lägger mätaren upp.
När mätaren mäter in ett ekipage behöver ekipaget inte vara upplagt i affärssystemet, utan det får status systemskapat när mätresultat transport skickas in till affärssystemet.
Chauffören kan registrera ett helt nytt ekipage, dragbil med lastbärare och släpets lastbärare som inte finns i mätplatsstödet eller affärssystemet. (Bild 1).
Det helt nya ekipaget som chauffören lägger upp har inte krönta bankar, krönt skäppor eller några taravikter, kranvikter (om kran finns).
Bild 1

(Bild 2 och 3) visar chauffören att dragbilen (transportmedlet) och släpet utan krönta bankar eller taravikter. Chauffören kan inte se krönta skäppor.
Chauffören kan inte mäta in på mätplatser som kräver krönta bankar eller skäppor om detta inte är gjort.
Om ett nytt fordon som inte är registrerad i mätplatsstödet, och kunna genomföra travmätning i en fjärmätningsrigg behöver chauffören få bankarna krönta innan ekipaget ska genomföra en leverans.
Bild 2

Bild 3

Chauffören kan se ett ekipage som redan är upplagt i mätplatsstödet om bankar är krönt och taravikter. (Bild 4 och 5)
Bild 4

Bild 5

Ett redan registrerat transportmedel och släp i mätplatsstödet eller chaufförsklienten
I bild 1 kan chauffören ändra Dragbil reg.nr, Dragbil landskod, Kran, Dragbil, fordonstyp, maxvikt och lägga till släp.
När ett släps läggs till på en befintlig dragbil/transportmedel i chaufförsklienten skapas ett nytt ekipage i affärssystemet med status ”systemskapat” om det inte redan är upplagt i affärssystemet.
Ändras land på dragbil och släp skapas ett nytt ekipage i chaufförsklient/ mätplatsstöd (bild 2) Det blir också ett nytt ekipage i affärssystemet om du endast ändrar land i chaufförsklient/mätplatssystemet. (bild 2)
Bild 1

Bild 2

Information från fordonsregister till Uppföljningssystem (BI)
När ett fordon; transportmedel, lastbärare eller ekipage skapas, ändras eller makuleras kommer informationen om detta att förmedlas till uppföljningssystemet (BI) där dessa skapas eller uppdateras.
Revisionshistorik
Ändring | Datum |
---|---|
Kapitel 1.2, 1.3, 2.1 inkomna förtydligande | 2024-11-11 |
Uppdatering och komplettering av information röd text | 2024-11-01 |
Adderat information utifrån levererade ändringsbegäran | 2023-03-17 |
© Copyright 2022 - 2025 Biometria ekonomisk förening. Med ensamrätt.
Innehållsförteckning