Best practice Digitala kedjan
Senast uppdaterad: 2025-04-25
Inledning
Den skogliga digitala kedjan består av ett antal standardiserade meddelanden i logistikprocessen från skog till industri. Dessa meddelanden möjliggör att observera, köer på industrin, planering och optimering av de industriella processerna etc. Informationen i den digitala kedjan skapar möjligheter att effektivisera logistiken från skog till industri.
Transportinstruktionen och leveransaviseringen utgör grundstenarna i den digitala kedjan och gör det möjligt att förmedla den information som används för att Biometria ska kunna förbereda mätning. Transportföretaget skickar en leveransavisering vid lastning och en ankomstavisering vid ankomst till mätplatsen. Utöver de uppgifter som behövs för mätning skickas också mätresultat transportuppgifter in för att kunna redovisa och beräkna transportaffären.
Leveransavisinnehåll innehåller uppgifter som krävs för att genomföra mätning samt uppgifter om råvarans egenskaper (ålder, trädslagsblandning, avverkningsform etc). Viktiga uppgifter för optimering av de industriella processerna. Informationen i leveransaviseringen är möjlig för tredje part att prenumerera på via integration.
Via integrationsmeddelandet Mottagningsbesked inför lossning erhåller mottagande industri även underlag för truckstyrning. För att mottagande industri ska erhålla fullständig information för såväl truckstyrning som planering och styrning av industriella processer behöver informationen sammanställas från såväl Leveransinnehåll UT, Transportstatus UT samt Mottagningsbesked inför lossning. För att ha koll på kösituationen och bygga system relaterat till detta så finns integrationsmeddelandet Transportavi UT. I integrationsmeddelandena Leveransinnehåll UT och i Produktionsresultat skotare finns information som möjliggör att följa lagret i realtid.
Följande integrationer bygger upp den skogliga digitala kedjan:
- Transportinstruktion UT
- Leveransinnehåll IN
- Leveransinnehåll UT
- Transportstatus IN
- Transportstatus UT
- TransportAvi UT
- Mottagningsbesked inför lossning
- Produktionsresultat Skördare
- Produktionsresultat Skotare
I tjänsten Digitala kedjan ingår även Chaufförsklienten och chaufförsgodkänd mottagningskontroll (CMK). CMK är ett led i att effektivisera logistikprocessen och minska stilleståndstiden vid industri och terminal.
Leveransavisering IN
Leveransavisering IN beskriver de dokument som behöver skickas från ett externt transportsystem för att möjliggöra mätning, transportprisräkning och för att informera intressenter av leveransavisering ut (se kap 4).
Leveransinnehåll IN
Leveransinnehåll IN beskriver bland annat vilket avtalsobjekt leveransen tillhör, från vilken lastplats som leveransen startat, vilket handelssortiment den innehåller inklusive var på lastbäraren/lastbärarna den är lastad. Den beskriver också leveransens destination, beräknad ankomsttid samt ett antal egenskaper på lasten. Leveransinnehåll skickas när leveransen är lastad men kan uppdateras vid olika händelser innan leveransen ankommer till mätplatsen.
Leveransinnehåll vid samlast
Enskilda leveransinnehåll skickas alltid per kombination av avtalsobjekt, handelssortiment och startplats.
Om samlasten kommer från olika avtalsobjekt eller ska till olika mottagningsplatser så skapas oavsett alltid nya leveransinnehåll, ett per leverans. Om två leveranser ska mätas på olika mätplatser definieras det inte i Biometrias lösning som en samlast, och hanteras då som två separata leveranser utan anknytning till varandra.
Uppdatering av leveransinnehåll
Leveransavisering kan endast uppdateras fram till att chauffören anmäler ankomst i chaufförsklienten. Om uppdatering sker efter detta kommer den att vidarebefordras ut till prenumeranter men Chaufförsklient/Mätplatstödet (MPS) kommer inte att hantera förändringen.
Rekommendation för skapande av leveransinnehåll vid samlast
Fler än ett handelssortiment. Om handelssortimenten hämtas från mer än en transportinstruktion så rekommenderas att skapa ett Leveransinnehåll per leverans. De aktörer som är giltiga e-dokumentmottagare skiljer sig åt och därmed kommer Leveransinnehåll UT att skickas ut till samtliga aktörer, oavsett om dessa egentligen är giltiga mottagare. Fler än en startplats. Om samma sortiment hämtas från fler än en startplats/avlägg på ett avtalsobjekt, så kommer dessa att läggas i olika leveransinnehåll eftersom ett leveransinnehåll bara får innehålla en leverans. Det faktum att ett leveransinnehåll endast får innehålla en leverans gör det möjligt att stämma av med informationen i integrationen Kvantitet Råvara då dessa också kommer per leverans. Behov att stämma kan föreligga om önskemål finns att korrigera lagerinformation vid avlägg.
Transportstatus IN
Transportstatus beskriver status på leveransen men också ekipagets utseende. Transportstatus refererar alltid till ett leveransinnehåll, utom i status planerad, då finns inget leveransinnehåll skapat ännu, då det skapas först vid lastning.
Ett transportstatusdokument refererar alltid till endast ett leveransinnehåll. Transportstatus kan uppdateras hela vägen genom transportkedjan eller skickas flera gånger om något behöver förändras under en status, enligt följande:
- Vid planering av leveransen - planerad.
- När leveransen är lastad på ekipaget - på väg.
- När Leveransen ankommer till mätplatsen – ankom mätplats.
- När leveransen lämnat mätplats – avgick mätplats.
- När leveransen ankommit till lossning – ankom lossning.
- När lossning är påbörjad – lossning påbörjad.
- När leveransen är lossad – avgick lossning.
- När ekipaget lämnat området – lämnat industri.
Om något händer på vägen eller om behov finns av att förändra någon uppgift, exempelvis ETA kan transportstatus uppdateras utan att ändra på statusen.
Underlag Transportuppgifter IN
Underlag transportuppgifter skickas lämpligen efter att lossning skett, det vill säga när alla uppgifter om leveransen är klara. Exempelvis kan information om lossningsegenskaper och avlastningsplats ibland endast finnas tillgängliga efter att lossning genomförts. Dokumentet innehåller de egenskaper som gör det möjligt att transportprisräkna en leverans, exempelvis:
- Affärsledskedjan för transport, om inget ansvarigt transportföretag finns angivet på transportinstruktionen och chauffören inte vet vilket som ska anges, föreslås att det utförande transportföretaget också anges som ansvarigt transportföretag.
- Platser som skapar transportleveransens rutt, Startplats, Viaplats (= mätplats) och Slutplats transport.
- Registreringsnummer på transportmedel och samtliga lastbärare (ej SkäppaID eller containerID)
- Egenskaper som har med väg och avstånd att göra.
- Egenskaper som påverkar transportprissättning.
- Externa referenser, för att uppfylla informationsbehov utanför Biometria.
Underlag transportuppgifter refererar till Leveransinnehåll. Transportuppgifter kan därmed inte ensam användas för att kunna transportredovisa, det måste alltid ske med en referens till leveransinnehåll.
Eftersom uppgifter hämtas från leveransinnehåll och eftersom transportkorrigering sker inne i VIOL 3s affärsnav så kommer inte en uppdatering av leveransinnehåll efter att underlag transportuppgifter skickas, leda till att uppgifterna om transporten i transportredovisningen uppdateras.
Ett underlag transportuppgifter gäller alltid endast en leverans. Vid samlast skickas ett underlag Transportuppgifter IN per leverans. Om två underlag transportuppgifter skickats in ska gemensamma uppgifter vara exakt likadana, om något skiljer sig mellan leveransuppgifter kommer samtliga att avvisas.
De gemensamma uppgifterna som ska överensstämma för samlaster är:
- Mätplats
- Starttid mätplats
- Sluttid mätplats
- Transportslag (för transportslag måste det även överensstämma med råvarans mätresultat)
- Transportmedlets identitet
- Lastbärarnas identiteter
- Medför kran
- Fullt lass
- Ekipagets tillåtna maxvikt
Leveransavisering UT
Leveranavisering UT är en ny funktion i VIOL 3. Med den tjänsten möjliggör Biometria för olika intressenter att prenumerera på uppgifter om leveransen och transporten när dessa uppstår.
Det är viktigt för mottagande industri att prenumerera på både leveransinnehåll och transportstatus eftersom dessa dokument var för sig inte innehåller de uppgifter som behövs för att få en komplett bild av leveransen. Ex.vis innehåller leveransinnehåll uppgifter om på vilken plats en leverans är lastad på en lastbärare. Det är i Transportstatusdokumentet som beskrivningen av hur ett ekipage ser ut finns, hur lastbärarna förhåller sig till varandra samt hur många lastplatser varje lastbärare har. Underlag transportuppgifter integreras inte, utan skickas in i transportredovisningen och valideras där. Uppgifterna skickas sedan, validerade ut i form av Transportuppgifter UT.
Leveransinnehåll
De parter som kan prenumerera på Leveransinnehåll UT är de parter som finns på den transportinstruktion som motsvarar aktuellt leveransinnehåll. Dessutom integreras Leveransinnehåll UT till mottagaren av råvaran. Samtliga möjliga mottagare är därmed; Befraktare (från Transportinstruktion – TI), Transportansvarig råvarupart (TI), Lagerinformationsmottagare (TI), Ansvarigt transportföretag (TI) och Mottagaren av råvaran (finns angiven i Leveransinnehåll). Leveransinnehåll UT har främst tre användningsområden:
- Att redan vid lastning kunna ta emot den information som krävs för att hantera väglager.
- Att berätta för truckföraren var en leverans är placerad på en lastbärare.
- Att i transportbeordringssystem pricka av att ordrar är utförda.
Vid lastning skickas leveransinnehåll från transportsystemet, dokumentet vidarebefordras till prenumeranter. Vid uppdatering av leveransinnehåll kommer Biometrias mätplatssystem att uppdatera uppgifterna för mätning fram till att chauffören anmält ankomst till mätplats och mätningen påbörjats (detta görs i chaufförsklienten). Uppdateringar som görs efter detta kommer att vidarebefordras till prenumeranter.
Om inget transportsystem används kommer Biometrias system att skicka ut leveransuppgifter till prenumeranter, när chauffören anmält ett nytt leveranstillfälle och fyllt i leveransuppgifter. I första leveransen kommer inte anmälda leveransuppgifter att vara möjliga att uppdatera utan om felaktiga uppgifter angetts måste leveranstillfället avbrytas och ett nytt leveranstillfälle anmälas.
Transportstatus UT
Mottagande industri kan förutom leveransinnehåll prenumerera på transportstatus. Viktig information för mottagande industri:
- Beräknad ankomsttid till slutplats transport, kan uppdateras på vägen, eventuell uppdatering sker i transportstatus.
- Status: Exempelvis kan de olika statusarna vara intressant för mottagaren.
- Ekipagets utseende, hur ekipaget är utformat, samtliga lastbärare, antal lastplatser per lastbärare, samt typ av lastbärare.
Om avisering sker i Chaufförsklienten istället för i ett transportsystem kommer transportstatus att skapas men endast med statusarna, på väg och ankom mätplats. Inga fler eftersom mätplats inte kan veta när övriga statusar uppnås. Det är viktigt att Mottagande industri prenumererar på både Leveransinnehåll och Transportstatus om de vill ha möjlighet, baserat på informationen i dessa båda e-dokument, kunna bedöma exakt vad som ska lossas och var på ekipaget det ska lossas.
Transportavi UT
Samtliga på Biometria registrerade aktörer har möjlighet att prenumerera på Transportavi. Detta gör det möjligt för de som vill att skapa tjänster som exempelvis följer aviseringsläget på en industri eller vid en mätplats i realtid från status planerad till status lämnat området
Mottagningsbesked inför lossning
Mottagningsbesked inför lossning är ett integrationsmeddelande som används som underlag för de som arbetar med logistik på industrin. Typiska användare av informationen är trucksystem på mottagande industri som underlag för styrning av truckar.
För att erhålla fullständig information för såväl truckstyrning som planering och styrning av industriella processer behöver informationen sammanställas från Leveransinnehåll UT, Transportstatus UT samt Mottagningsbesked inför lossning.
Hantering av identiteter och referenser
Ett leveranstillfälle definieras som de leveranser som mäts vid ett mättillfälle. Om en samlast med två leveranser, mäts på samma mätplats vid samma tillfälle, innehåller leveranstillfället två leveranser. En leverans i sin tur är den del av ett destinerat sortiment till en mottagningsplats som levereras vid ett tillfälle. Avser ett handelssortiment och en startplats i fall där samma handelssortiment hämtats från samma avtalsobjekt med två eller flera olika startplatser.
Eftersom det i VIOL 3 är möjligt att skicka transportuppgifter i dokumentet Underlag Transportuppgifter och mätningen sker i Biometrias Mätplatsstöd (MPS), ställer detta krav på att mätresultat råvara får samma leverans ID som de transportuppgifter som skickas in med underlag transportuppgifter.
För att kunna hålla ihop råvarumätning med transportuppgifter behöver dessa referera till varandra, det görs via Leveransinnehålls-ID, Avtalsobjekt, Handelssortiment, Mottagare och Mottagningsplats på följande sätt. Följande dokument behövs för att hålla ihop en leverans:
- Leveransinnehåll innehåller Avtalsobjekt, Handelssortiment, Mottagare, Mottagningsplats samt mätplats.
- Mätresultat råvara är master för att skapa upp leveransidentitet. Den innehåller Avtalsobjekt, Handelssortiment, Mottagare och Mottagningsplats.
- Underlag transportuppgifter innehåller också Avtalsobjekt, Handelssortiment, Mottagare och Mottagningsplats, dessutom Startplats samt referens till Leveransinnehåll.
- Mätresultat leveranstillfälle pekar ut vilka leveranser som ett leveranstillfälle innehåller.
Leverans och leveranstillfälle vid extern leveransavisering i kombination med mätning i Biometrias mätplatssystem, hålls ihop på följande sätt:
- Mätplatssystemet skapar vid ankomst till mätning upp leveranstillfälle-ID.
- Vid mottagningskontrollen skapas leverans-ID för samtliga leveranser.
- Oavsett om vägning genomförs eller inte skapas mätresultat leveranstillfälle som förutom uppmätta vikter också pekar ut vilka leveranser som ingår i leveranstillfället.
- När underlag transportuppgifter kommer in matchas dessa med mätresultat råvara och tilldelas korrekt leverans-ID och leveranstillfälle-ID, samt rätt transportmätorder-ID.
- Om det är samlast bakas samtliga underlag transportuppgifter ihop till ett dokument innan det skickas in i VIOL 3-systemet för transportredovisning.
Hur detta hänger ihop med extern insändning beskrivs i Handbok Extern insändning av mätresultat råvara.
Att bygga ihop mätresultat från mätplats med underlag transportuppgifter från transportsystem
Vid invägning av ett helt ekipage, det vill säga ett leveranstillfälle, vägs hela ekipaget in, med last och hela ekipaget vägs ut, tomt. Detta redovisas i ett mätresultat leveranstillfälle. Förutom vikten pekar detta också ut vilka leveransinnehåll som ingår i samlasten. Ett leveransinnehåll kan endast innehålla en leverans. Mätresultat råvara pekar ut vilket leveransinnehåll samt vilket handelssortiment mätresultatet och startplats transport som gäller. För att bygga ihop leveranstillfället och tilldela rätt leveransidentitet på mätresultat råvara och på mätresultat transport fungerar det såhär vid extern leveransavisering där mätning sker i Biometrias Mätplatsstöd (MPS).
- Leveransinnehåll innehåller Avtalsobjekt, handelssortiment, startplats och mätplats.
- Mätresultat leveranstillfälle pekar ut leveransinnehåll och Biometrias tilldelade leverans-ID för samtliga leveranser i leveranstillfället.
- Mätplatsystemet tilldelar Leveranstillfälle-ID och Leverans-ID på de leveranser som mäts och som ingår i samma leveranstillfälle.
- När första underlag transportuppgifter mottagits synkas detta mot mätresultat råvara genom att det refererar till leveransinnehåll och innehåller båda handelssortiment och startplats kan mätresultat och underlag transportuppgifter tilldelas samma Biometria-leverans-ID och leveranstillfälle-ID. Om underlag transportuppgifter kommer in före första mätresultat råvara så väntas mätresultat råvara in innan leveranstillfälle-ID och leverans-ID tilldelas.
- När samtliga förväntade underlag transportuppgifter tagits emot bakas dessa ihop till en mätresultat transport och skickas vidare till transportredovisning.
Användningsfall
Avisering av planerade leveranser
Det är möjligt att avisera planerade leveranser. Detta är intressant information för intressenter som vill planera sin verksamhet, exempelvis för dimensionering av lossningskapacitet. Men också för de som bygger tjänster baserat på Transportavi, där flera meddelanden tillsammans kan sätta samman ett aviseringsläge. En leveransinnehållsidentitet reserveras och används som referens i dokumentet transportstatus i status planerad som skickas. När sedan lastning sker används det redan reserverade leveransinnehållsnumret.
Avisering av enkellaster
Vid enkellast ska extern avisering ske enligt följande:
- Vid lastning skickas leveransinnehåll (Delivery Message), om status planerad skickats ut används den leveransinnehållsidentitet som reserverats i samband med utskicket av transportstatus i status planerad. Om Transportstatus i status planerad skickats ut har en leveransinnehållsidentitet reserverats, det är detta som ska skickas.
- Efter leveransinnehållet skickas transportstatus med status på väg med referens till leveransinnehållsdokumentet. Det möjliggör för prenumeranter av transportstatus att koppla ihop den tidigare aviserade planerade leveransen med leveransen som nu är på väg.
- Vid ankomst kan transportstatus uppdateras med status ankom mätplats.
- När chauffören ankommit mätplats och är redo att börja mäta ska chauffören i chaufförsklienten anmäla ankomst. För att det ska vara möjligt att göra detta på en externt aviserad leverans måste både ett Leveransinnehållsdokument (DM) och ett Transportstatusdokument (SS) finnas i Chaufförsklienten/Mätplatsstödet (MPS).
- Efter mätning är det möjligt att uppdatera transportstatusdokumenten med nya statusar för att möjliggöra för prenumeranter av transportstatus att uppdatera sina tjänster.
- Efter lossning ska, om transportsuppgifter ska samlas in, underlag transportuppgifter skickas in. Den ska referera till leveransinnehåll.
Uppdatera avisering
I dokumentet Business Rules applicable at Integration beskrivs vad som kan ändras i vilket leveransaviseringsdokument. Allmänt rekommenderas, om ändringar behöver ske på leveransinnehåll så bör det första leveransinnehålldokumentet avbrytas innan ett nytt skickas. Det finns annars en risk att det kommer att hanteras som två olika leveranstillfällen på mätplats och det innebär att en av dessa aldrig mäts in. Det i sin tur kan hindra chauffören från att påbörja nästa leverans, då aktuellt transportmedel redan har en avisering i systemet.
Avisering av samlaster
Samma avtalsobjekt med olika handelssortiment
En leveransavisering per leverans
- Vid lastning av Handelssortiment 1 skickas leveransinnehåll, vid lastning av Handelssortiment 2 och så vidare, skickas ytterligare unika leveransinnehåll.
- Efter leveransinnehållet skickas transportstatus med status på väg, för samtliga leveranser. Ett transportstatus ska skickas per inskickat leveransinnehåll.
- Vid ankomst kan samtliga transportstatusar uppdateras med status ankom mätplats.
- När chauffören ankommit mätplats och är redo att börja mäta ska chauffören i Chaufförsklienten anmäla ankomst. För att det ska vara möjligt att göra detta på externt aviserade leveranser måste både samtliga Leveransinnehållsdokument (DM) och Transportstatusdokument (SS) finnas i Chaufförsklienten/Mätplatsstödet (MPS).
- Efter mätning är det möjligt att uppdatera transportstatusdokumenten med nya statusar för att möjliggöra för prenumeranter av transportstatus att uppdatera sina tjänster.
- Efter lossning ska, om transportsuppgifter ska samlas in, underlag transportuppgifter (Shipment Status-cost base complete) skickas in, per leverans. Den ska referera till leveransinnehåll.
Samma avtalsobjekt med olika startplatser
En leveransavisering per leverans
- Vid lastning på Startplats 1 skickas leveransinnehåll, vid lastning av Startplats 2 och så vidare, skickas ytterligare unika leveransinnehåll.
- Efter leveransinnehållet skickas Transportstatus med status på väg, för samtliga leveranser. Ett transportstatus ska skickas per inskickat leveransinnehåll.
- Vid ankomst kan samtliga transportstatusar uppdateras med status ankom mätplats.
- När chauffören ankommit mätplats och är redo att börja mäta ska chauffören i chaufförsklienten anmäla ankomst. För att det ska vara möjligt att göra detta på externt aviserade leveranser måste både samtliga Leveransinnehållsdokument (DM) och Transportstatusdokument (SS) finnas i Chaufförsklienten/Mätplatsstödet (MPS).
- Efter mätning är det möjligt att uppdatera transportstatusdokumenten med nya statusar för att möjliggöra för prenumeranter av transportstatus att uppdatera sina tjänster.
- Efter lossning ska, om transportsuppgifter ska samlas in, underlag transportuppgifter (Shipment Status-cost base complete) skickas in, per leverans. Den ska referera till leveransinnehåll.
Olika avtalsobjekt
Eftersom det inte är tillåtet att skicka ett leveransinnehåll med två olika avtalsobjekt så är det tvingande att skicka ett leveransinnehåll per avtalsobjekt enligt följande:
- Vid lastning på Avtalsobjekt 1 skickas leveransinnehåll, vid lastning av Avtalsobjekt 2 och så vidare, skickas ytterligare unika leveransinnehåll.
- Efter leveransinnehållet skickas transportstatus med status på väg, för samtliga leveranser. Ett transportstatus ska skickas per inskickat leveransinnehåll.
- Vid ankomst kan samtliga transportstatusar uppdateras med status ankom mätplats.
- När chauffören ankommit mätplats och är redo att börja mäta ska chauffören i chaufförsklienten anmäla ankomst. För att det ska vara möjligt att göra detta på externt aviserade leveranser måste både samtliga Leveransinnehållsdokument (DM) och Transportstatusdokument (SS) finnas i Chaufförsklienten/Mätplatsstödet (MPS).
- Efter mätning är det möjligt att uppdatera transportstatusdokumenten med nya statusar för att möjliggöra för prenumeranter av transportstatus att uppdatera sina tjänster.
- Efter lossning ska, om transportsuppgifter ska samlas in, underlag transportuppgifter (Shipment Status-cost base complete) skickas in, per leverans. Den ska referera till leveransinnehåll.
Samlast till samma mätplats med olika mottagningsplatser
Eftersom det är mätningen som avgör om det är en samlast eller ej så är det en samlast om mätning sker på ett ställe men leveranserna ska levereras till olika mottagningsplatser. I ett sådant scenario krävs att ett leveransinnehåll skickas per leverans då mottagningsplats är unikt per leveransinnehåll.
- Vid lastning på leverans 1 skickas leveransinnehåll, vid lastning av leverans 2 och så vidare, skickas ytterligare unika leveransinnehåll.
- Efter leveransinnehållet skickas transportstatus med status på väg, för samtliga leveranser. Ett transportstatus ska skickas per inskickat leveransinnehåll.
- Vid ankomst kan samtliga transportstatusar uppdateras med status ankom mätplats.
- När chauffören ankommit mätplats och är redo att börja mäta ska chauffören i chaufförsklienten anmäla ankomst. För att det ska vara möjligt att göra detta på externt aviserade leveranser måste både samtliga Leveransinnehållsdokument (DM) och Transportstatusdokument (SS) finnas i Chaufförsklienten/Mätplatsstödet (MPS).
- Efter mätning är det möjligt att uppdatera transportstatusdokumenten med nya statusar för att möjliggöra för prenumeranter av transportstatus att uppdatera sina tjänster.
- Efter lossning ska, om transportsuppgifter ska samlas in, underlag transportuppgifter (Shipment Status-cost base complete) skickas in, per leverans. Den ska referera till leveransinnehåll.
Samlast till olika mätplatser och olika mottagningsplatser
Enligt Biometrias definition av samlas är det inte en samlast när det mäts på två olika mätplatser utan då kommer det att hanteras som två olika leveranser där det som ska mätas på en mätplats mäts där och det som mäts på nästa mäts där. Detta innebär
också att Leveransinnehåll och transportstatus hanteras som om det är enskilda leveranser.
Scenarios leveransavisering – hantering av olika situationer som kan uppstå
I detta scenario beskrivs hanteringen av olika situationer som kan uppstå under transport och mätning av en leverans. De ingående delarna i Leveransavisering, i de fall den görs med insändning av e-dokument till VIOL 3 (Leveransinnehåll, Transportstatus och Underlag transportuppgifter).
Förteckning av situationer i detta scenario:
- Leverans som blir accepterad vid mätning.
- Omdirigering av leverans.
- Mätningsvägrad leverans.
- Mätningsvägrad del av en leverans.
- Uppdatera leveransinnehåll.
- Omstart av leveransavisering.
I beskrivningen av några av situationerna i detta scenario förekommer begrepp från standarden papiNet® för att synliggöra detaljer i de e-dokument som används. Begreppen finns definierade i dokumentet papiNet Data Dictionary som kan laddas hem från webbplatsen https://www.papiNet.org. Följande begrepp förekommer: DeliveryMessageStatusType, ShipmentStatusType.
Leverans som blir accepterad vid mätning
Denna situation beskriver de steg som leveransavisering innebär för en transportör i ett normalfall där transporterad råvara accepteras vid mätning och lossas hos mottagaren.
- Lastning
- Leveransinnehåll skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera råvaran som transporteras.
- Mätning
- Den transporterade råvaran blir bedömd som leveransgill.
- Lossning
- Transportstatus skickas till VIOL 3 med besked om att den transporterade råvaran har lossats hos mottagaren.
- Inlämning av underlag för transportkostnad
- Underlag transportuppgifter för den transporterade råvaran skickas till VIOL 3.
Omdirigering av leverans
Denna situation beskriver de steg som leveransavisering innebär för en transportör i ett fall där råvara lastas för transport till mottagare A. Transporten blir därefter omdirigerad till mottagare B av transportledaren innan transporten har anlänt mät- och mottagningsplatsen hos mottagare A.
- Lastning
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera den lastade råvaran till mottagare A.
- Omdirigering begärd av transportledaren
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med uppdaterad information om att den lastade råvaran till mottagare A är inställd (DeliveryMessageStatusType=Cancelled).
- Transportstatus skickas till VIOL 3 med information om att transporten av lastade råvaran till mottagare A är inställd (ShipmentStatusType=Cancelled).
- Leveransinnehåll för mottagare B skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera den lastade råvaran till mottagare B. Avbruten omdirigering/återupptag av tidigare leveransavisering sker med samma mönster som beskrivs för omdirigering ovan.
Mätningsvägrad leverans
Denna situation beskriver de steg som leveransavisering innebär för en transportör i ett fall där den transporterade råvaran vid mätning blir bedömd som ”ej leveransgill”.
- Lastning
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera den lastade råvaran till mottagare A.
- Mätning
- Den transporterade råvaran blir bedömd som ”ej leveransgill”.
- Omdirigering orsakad av mätningsvägran
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med uppdaterad information om att den lastade råvaran till mottagare A är inställd (DeliveryMessageStatusType=Cancelled).
- Transportstatus skickas till VIOL 3 med information om att transporten av lastade råvaran till mottagare A är avvisad (ShipmentStatusType=Rejected).
- Leveransinnehåll för mottagare B skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera den lastade råvaran till mottagare B.
Mätningsvägrad del av en leverans
Denna situation beskriver de steg som leveransavisering innebär för en transportör i ett fall där en delmängd av den transporterade råvaran vid mätning blir bedömd som ”ej leveransgill”.
- Lastning till mottagare A
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara. Råvaran är lastad på två lastbärare och totalt tre travar.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera den lastade råvaran till mottagare A.
- Mätning hos mottagare A
- En de tre travarna med den transporterade råvaran blir bedömd som ”ej leveransgill” till mottagare A.
- Lossning av den leveransgilla delen av råvaran hos mottagare A
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med uppdaterad information om lastad råvara. Den råvaran som inte är leveransgill ingår inte.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 med besked om att den transporterade råvaran har lossats hos mottagare A.
- Inlämning av underlag för transportkostnad
- Underlag transportuppgifter för den transporterade råvaran till mottagare A skickas till VIOL 3.
- Omdirigering till mottagare B av den del av råvaran som inte är leveransgill
- Leveransinnehåll för mottagare B skickas till VIOL 3 med information om kvarvarande lastad råvara som inte var leveransgill till mottagare A.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera den lastade råvaran till mottagare B.
- Mätning hos mottagare B
- Den transporterade råvaran blir bedömd som leveransgill till mottagare B.
- Lossning hos mottagare B
- Transportstatus skickas till VIOL 3 med besked om att den transporterade råvaran har lossats hos mottagare B.
- Inlämning av underlag för transportkostnad
- Underlag transportuppgifter för den transporterade råvaran till mottagare B skickas till VIOL 3.
Uppdatera leveransinnehåll
Denna situation beskriver de steg som leveransavisering innebär för en transportör i ett fall där information om lastad råvara ändras. De ändringar som görs i denna situation avser det som inte är givet av den transportorder som transportören har utfört lastning mot. Det vill säga att exempelvis transporterat sortiment inte får ändras till ett sortiment som inte finns med i samma transportorder medan exempelvis information om vilka travar eller lastbärare ett sortiment har lastats på i leveransen kan ändras.
- Lastning
- Leveransinnehåll skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera råvaran som transporteras.
- Uppdatering av leverans
- Leveransinnehåll skickas till VIOL 3 med uppdaterad information om lastad råvara.
Mätning och lossning av råvara följer fortsatt enligt beskrivning av respektive situation som sedan följer. Mätning av transporterad råvara utförs med den information som är känd för mätprocessen när första mätoperationen i mätningsflödet startas.
Omstart av leveransavisering
Denna situation beskriver de steg som leveransavisering innebär för en transportör i ett fall där informationen om lastad och transporterad råvara är felaktig eller av annat skäl inte är tillgänglig på rätt sätt när mätning skall utföras. Transporterad råvara i denna situation blir ändå bedömd som tillåten att mäta och lossa hos mottagaren.
- Lastning
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med information om lastad råvara.
- Transportstatus skickas till VIOL 3 för att avisera den lastade råvaran till mottagare A.
- Mätning
- Den transporterade råvaran går inte att mäta utifrån den information som är känd.
- Leveransavisering avbryts
- Leveransinnehåll för mottagare A skickas till VIOL 3 med uppdaterad information om att den lastade råvaran till mottagare A är inställd (DeliveryMessageStatusType=Cancelled).
- Transportstatus skickas till VIOL 3 med information om att transporten av lastade råvaran till mottagare A är inställd (ShipmentStatusType=Cancelled).
- Ny leveransavisering startas
- Hantering av information för lastning, lossning och underlag med transportuppgifter för transport av lastad råvara till mottagare A görs med funktioner för Leveransavisering i antingen VIOL 3 eller i det system transportören använt för den ursprungliga leveransaviseringen.
Revisionshistorik
Ändring | Datum |
---|---|
Uppdaterat rubriker | 2024-08-09 |
Uppdaterat med digitala kedjan | 2024-06-29 |
Första publicerade version | 2023-03-20 |
© Copyright 2022 - 2025 Biometria ekonomisk förening. Med ensamrätt.
Innehållsförteckning