White paper Principer för mätning och redovisning av kvantiteter i VIOL 3

Senast uppdaterad: 2025-04-25

Inledning

Det var ett strategiskt beslut att utveckla VIOL 3 på ett standardaffärssystem, vilket även omfattar mätningsflöden och de branschgemensamma mätningstjänsterna. Ambitionen är att använda så mycket standard som möjligt för att kostnadseffektivt utveckla ett nytt VIOL 3 med ökad förbättring gällande förvaltning och nyutveckling. Genom att välja ett standardsystem sätts ramarna för vilka möjligheter som finns med per default och vilka premisser som utvecklingen får förhålla sig till.

Mätningsflöden

Ett mätningsflöde består av ett antal branschgemensamma mätningstjänster. En branschgemensam mätningstjänst ska spegla de, överenskomna, branschgemensamma mätmetoderna enligt Nationella mätningsbestämmelser för virkesmätning, samt de måttslag som redovisas. En branschgemensam mätningstjänst kan generera flera måttslag som tagits fram genom mätning, beräkning eller omvandling. Exempelvis stockmätning i m3f och beräkning av m3to. Mätningsflödet beskriver en rekommenderad ordning på utförandet i Biometrias Mätplatsstöd (MPS), men är inte styrande.

Måttslagskvalitet

Måttslagskvalitet är ett uttryck för mätnoggrannheten av en utförd mätningstjänst. Måttslagskvalitet skall anges för varje måttslag som en mätningstjänst genererar. Det är det mätande företaget som ansvarar för och definierar måttslagskvaliteten för utförandet av en viss branschgemensam mätningstjänst på en mätplats. I VIOL 3 kan endast värdeberäkning ske mot kvantiteter som har måttslagskvalitet 1 eller 2 (god nog för råvaruredovisning). Värt att notera är att det i VIOL 2 alltid finns en m3f som går att använda i prisräkningen. Så är inte fallet i VIOL 3. Exempelvis för omvandlade brutto- och nettovolymer (m3f) som baseras på generella omvandlingstal. 

Måttslagskvaliteter i VIOL 3

Identitet

Beskrivning

Kommentar

1

Råvaruredovisning enligt VML

Mätresultat med hög mätnoggrannhet och krav på kontrollverksamhet. Krävs för redovisning av råvaruaffärer som omfattas av virkesmätningslagen. Exempelvis privata skogsägare.

2

Råvaruredovisning (B2B)

Mätresultat med lägre krav på kontrollverksamhet. Kan användas för råvaruaffärer mellan företag. Exempelvis mellan sågverk och massaindustrier.

3

Transportredovisning

Lägsta nivån för redovisning av utförda transporter. Exempelvis vägning som inte är ersättningsgrundande för råvara.

4

Statistik

Används för mätresultat med låga krav på mätnoggrannhet. Exempelvis underlag för statistik eller justeringar av lagervärden.

Principer i VIOL 3

Följande grundprinciper är beslutade och vägledande för VIOL 3:

  • Beslutsstöd för användare.
  • Proaktiv styrning av mätning och redovisning.
  • Skilj på affär och logistik.
  • Unikt identifierade affärsparter.
  • Väldefinierade sortimentsspecifikationer.
  • Självständiga affärsobjekt.
  • Väldefinierade mätningstjänster.
  • Ändamålsenliga begrepp.
  • Tydliga prisvillkor.

Principer för måttslag och måttslagskvaliteter i mätningsflöden

För måttslag och måttslagskvaliteter i mätningsflöden är följande specificerade principer fastslagna:

§1 En ersättningsgrundande mätningstjänst kan leverera flera kvantiteter. Alla måttslagskvaliteter får förekomma. Minst en av kvantiteterna skall ha måttslagskvalitet 1 eller 2.

§2 En icke ersättningsgrundande mätningstjänst kan leverera flera kvantiteter. Måttslagskvalitet 3 och 4 får förekomma.

§3 Om flera ersättningsgrundande mätningstjänster ingår i ett mätningsflöde får ett måttslag endast förekomma i en av dessa mätningstjänster.

§4 Om flera icke ersättningsgrundande mätningstjänster ingår i ett mätningsflöde får ett måttslag endast förekomma i en av dessa mätningstjänster.

§5 En kvantitet med ett måttslag i en icke ersättningsgrundande mätningstjänst kan inte jämföras med en kvantitet med samma måttslag i en ersättningsgrundande mätningstjänst.

§6 Under förutsättning att råvaruaffärens förstaledkontrakt begär ersättningsgrundande mätning måste ett mätningsflöde innehålla minst en ersättningsgrundande mätningstjänst.

§7 7 I ett ersättningsgrundande mätningsflöde och för de handelssortiment som kategoriseras som skogliga, finns det alltid en m3f kvantitet på någon av de ersättningsgrundande mätningstjänsterna. 

§8 I ett Ej ersättningsgrundande mätningsflöde och för de handelssortiment som kategoriseras som skogliga, finns det alltid en m3f kvantitet på någon av
mätningstjänsterna.

Integrationsregler

Redovisning från VIOL 3 via integration sker med elektroniska affärsdokument (e dokument) som följer standarden papiNet®, vilken använder märkspråket XML och dokumentscheman. Kvantiteter från utförda mätningstjänster hanteras i edokumentet MeasuringTicket och principerna för måttslag och måttslagskvaliteter i mätningsflöden leder till följande regler för hur MeasuringTicket används:

§1 Ersättningsgrundande mätningstjänster redovisas i e-dokument MeasuringTicket(MeasuringTicket). Icke ersättningsgrundande mätningstjänster redovisas i e-dokument  MeasuringTicket(ArrivalTicket).

Principerna innebär följande:

  • Den brutto- och nettovolym (m3f/m3s) som integreras ut i MeasuringTicket(ArrivalTicket) kommer från den angivna bruttovolymen vid avlämning, vanligtvis kommer den volymen att integreras in från lastad volym i leveransaviseringen.
  • Det redovisas bara en brutto- och nettovolym (m3f) i respektive dokumenttyp MeasuringTicket(ArrivalTicket) eller MeasuringTicket(MeasuringTicket), för en leverans.
  • Det redovisas bara en brutto- och nettovolym (m3f), av någon måttslagskvalitet, från någon av de ersättningsgrundande mätningstjänsterna i ett mätningsflöde.
  • Om brutto- och nettovolym (m3f) är beräknad från ett annat måttslag skall dessa volymer integreras ut i samma dokument som de måttslag och kvantitet som ligger till grund för omräkningen.
  • Måttslaget m3f förekommer i mätningsflöden som avser skogliga handelssortiment.
    Måttslaget förekommer inte för de icke skogliga handelssortimenten såsom Insatsvaror, Hushållsavfall, Gummiflis, Torv m.m.

Exempel

Ersättningsgrundande mätningsflöden för skogliga handelssortiment

Sågtimmer (Stockmätning i måttslaget i m3f)

I exemplet ovan finns en brutto- och nettovolym (m3f) samt en brutto- och nettovolym m3to. m3f beräknas i utrustningen och m3to beräknas i VIOL 3 baserat på stockens mätvärden. Dessa måttslag ingår i samma mätningstjänst (MTJ-200015) och integreras ut i samma integrationsdokument.

Massaved (Travmätning i måttslaget m3f)

I exemplet ovan finns bara en brutto- och nettovolym (m3f) av måttslagskvalitet 1. Den avlämnade bruttovolymen m3f har måttslagskvalitét 4 och kan inte användas i värdeberäkningen av råvaran.

Cellulosaflis (Vägning med kollektivomvandlad m3f)

I exemplet ovan finns bara en brutto- och nettovolym (m3f). Den omvandlas baserat på kollektivets omvandlingstal från måttslaget ttv och är möjlig att värdeberäkna råvaran på (måttslagskvalitét = 2). Dessa måttslag ingår i samma mätningstjänst (MTJ-700003) och integreras ut i samma integrationsdokument.

Sönderdelat biobränsle (Vägning med torrhaltsbestämning)

I exemplet ovan finns bara en brutto- och nettovolym (m3f). Den omvandlas baserat på ett generellt omvandlingstal från måttslaget ttv och är inte möjlig att värdeberäkna råvaran på (måttslagskvalitét = 4). Dessa måttslag ingår i samma mätningstjänst (MTJ900001) och integreras ut i samma integrationsdokument.

Exemplet ovan avser ett mätningsflöde där mätning och redovisning bara syftar till att ersätta transportören. I det mätningsflödet ingår en mätningstjänst med brutto- och nettovolym (måttslag m3f). Den omvandlas baserat på ett generellt omvandlingstal från måttslaget ton och är inte möjlig att värdeberäkna råvaran på (måttslagskvalitet = 4).

Exemplet ovan avser ett mätningsflöde där mätning och redovisning bara syftar till att ersätta transportören. I det mätningsflödet ingår en mätningstjänst med brutto- och nettovolym (måttslag m3f) och är inte möjlig att värdeberäkna råvaran på (måttslagskvalitet = 4).

Exemplet ovan avser ett mätningsflöde där mätning och redovisning syftar till att redovisa ersättning för råvara och transport av ett icke skogligt handelssortiment. I det mätningsflödet ingår ingen mätningstjänst med brutto- och nettovolym (måttslag m3f)

Revisionshistorik

Ändring Datum
Avsnitt 4.1 Uppdaterat princip §7. Ny princip §8. Avsnitt 4.3 Kompletterat med en punkt som beskriver hantering av måttslaget m3f. Avsnitt 5 Omstrukturerat med underrubriker. Komplettering med exempel för • Ej ersättningsgrundande mätningsflöden för skogliga handelssortiment • Ersättningsgrundande mätningsflöden för icke skogliga handelssortiment. 2024-10-14
Dokumentnamn och -rubrik ändrat från ”White paper Principer för Mätningsflöden VIOL 3” till ”Principer för mätning och redovisning av kvantiteter i VIOL 3”. Ändrad ordning på avsnitt 3 och 4. Avsnitt 3 Uppdaterad och utökad beskrivning av måttslagskvalitet. Avsnitt 3.1 Uppdaterat princip §6 och §7. Avsnitt 4.3 Första punkten (Omräkning av bruttovikt till m3f…) borttagen. 2024-05-21
Avsnitt 3.1 Uppdaterat princip §3 och §4. Ny princip §7. Avsnitt 5.1 Identitet på mätningstjänst ändrad från MTJ-200005 till MTJ200015. 2024-02-25

Blev du hjälpt av denna information