Instruktion Hantering av sortiment i råvarupris

Senast uppdaterad: 2025-04-25

Sortiment i VIOL 3

Begreppet sortiment innehåller tre delar i VIOL 3; Sortimentskategori, Handelssortiment och Produkt. Under Produktinformation hittar du dessa.

Under Alla handelssortiment och produkter kan du se utbudet av Handelssortiment och Produkter blandat i en listvy. I denna vy är det inte möjligt att se Sortimentskategorier.

Under Handelssortiment och produkter efter kategori presenteras utbudet av Handelssortiment och Produkter utifrån den Sortimentskategori de tillhör.

Genom att markera en Sortimentskategori i listan till vänster visas till höger de Handelssortiment och Produkter som tillhör markerad Sortimentskategori. En ytterligare filtrering kan göras i kolumnen Sortimentstyp för att se antingen Handelssortiment eller Produkter.

Exempel: Sortimentskategori 012 (Sågtimmer Gran) är markerat till vänster. Till höger presenteras de Handelssortiment och Produkter som tillhör 012 (Sågtimmer Gran).

Efter filtrering på Sortimentstyp = Handelssortiment.

Vilka produkter ingår/tillåts i ett specifikt Handelssortiment?

Ingående produkter i ett Handelssortiment kan variera, ibland finns generella produktuppsättningar, men ibland kan ingående produkter variera beroende på om leverans av Handelssortimentet  sker till en specifik Site eller under en viss period. För att ta reda på vilka produkter följer du stegen nedan. Välj ett Handelssortiment antingen genom Alla handelssortiment och produkter eller Handelssortiment och produkter efter kategori.

Välj Allmänt för att få fram fler val.

Välj Produktuppsättningar.

Till vänster presenteras olika receptversioner av sortimentet, det vill säga olika varianter. Till höger kan information om en specifik receptversion inhämtas.

I detta fall finns endast en receptversion. En generell produktuppsättning gäller oavsett var eller när en leverans av Handelssortiment 011-1 sker. Produktuppsättningen varierar alltså inte beroende på Site eller period, utan den receptversion som finns gäller för alla.

Välj Produktuppsättning.

I en listvy presenteras samtliga produkter som ingår i aktuell receptversion.

Exempel med flera receptversioner:

Version 2 gäller Site Skutskärsverken fr.o.m. 2019-10-15:

När leverans sker hämtas den receptversion som är mest specifik till aktuell Site och period.

Generell rekommendation sortiment i pris

Begreppet sortiment innehåller tre delar i VIOL 3; Sortimentskategori, Handelssortiment och Produkt. Beroende på hur ditt "affärskluster” kommer att tillämpa sortiment behöver detta tas i beaktning när urvalsvillkor och/eller värdevillkor skapas i pris. I detta dokument finns exempel på hur sortiment kan hanteras när priskomponenter sätts upp. Den generella rekommendationen, för att få en bättre överblick i prislistan, är att skapa en priskomponent per sortimentskategori/handelssortiment eller per flera sortimentskategorier/handelssortiment, där prissättningen är den  samma. Exempelvis om det generellt är samma prissättning för alla barrmassaved, då kan en priskomponent som fångar all barrmassaved skapas. Finns istället en egen prissättning för exempelvis rensorterad granmassaved, så är rekommendationen att skapa separata priskomponenter.

Priskomponent per Handelssortiment eller per Produkt

I VIOL 3 kan värdeberäkning antingen ske på leveransens totala kvantitet per Handelssortiment eller på delar av leveransen per Produkt. Samma priskomponent kan inte användas för att värdeberäkna produkter och handelssortiment, utan antingen eller gäller och sätts upp av Biometria i Standardkomponenten. På Kvalitetsordern, det vill säga den redovisade mätningen i Dynamics finns för bruttokvantiteten, en total kvantitet utan produkter lagrat. För bruttokvantiteten är det därför inte möjligt att göra någon värdeberäkning per produkt.

För nettokvantiteten finns både en summerad kvantitet och en kvantitet per ingående produkt. För nettokvantiteten är det därför möjligt att göra en värdeberäkning såväl per produkt som per handelssortiment.

Sortimentskategori som urvalsvillkor

Sortimentskategori är en värdeterm med vilken det finns möjlighet att fånga flera förekomster av handelssortiment. När ett urvalsvillkor skapas på nivån sortimentskategori tittar värdeberäkningen på om leveransens handelssortiment stämmer med villkorad sortimentskategori. Var också observanta på om det i sortimentskategorin finns handelssortiment som tillåter inslag av andra trädslag, exempelvis tallsågtimmer med spår av gran. Om urvalsvillkor sätts upp endast på nivån Sortimentskategori kan i dessa fall exempelvis både tall- och granstockar att träffa priskomponenten i fråga.

Handelssortiment som urvalsvillkor

När ett urvalsvillkor skapas på nivån handelssortiment tittar värdeberäkningen på om leveransens handelssortiment stämmer med villkorat handelssortiment. Urvalsvillkoret handelssortiment möjliggör så att samma priskomponent kan användas för värdeberäkning av förstaledskontrakt och köparekontrakt. Det finns inget behov av varken separata priskomponenter eller prislistor.

Begränsning: I de fall industrispecifika handelssortiment används inom affärsklustret kan förekomsten av unika handelssortiment bli väldigt stor. Detta skapar en något större administration då samtliga förekomster av handelssortiment behöver fångas i villkoret som sätts upp. Var också observanta på handelssortiment som tillåter inslag av andra trädslag, exempelvis tallsågtimmer med spår av gran. Om urvalsvillkor sätts upp endast på nivån Handelssortiment kommer såväl tall- som granstockar att träffa priskomponenten i fråga.

Produkt som urvalsvillkor

När ett urvalsvillkor skapas på nivån produkt tittar värdeberäkningen på om den aktuella produkten som värdeberäknas stämmer med villkorad produkt. Begränsning: Lösningstekniskt behöver VIOL 3 skilja på Produkt Objekt och Produkt Leverans, det vill säga om produkten fångats upp från ett objekt (enskild stock eller trave) eller om produkten fångats upp från hela leveransen. Uppgiften lagras på olika ställen och därför görs olika anrop i värdeberäkningen. Detta bör dock inte vara något problem i uppsättningen av urvalsvillkor då priskomponentens huvuduppgifter redan pekar på summeringsnivå objekt eller leverans. I en förlängning när/om industrispecifika produktlistor med många produkter sätts upp kan förekomsten av produkter bli väldigt stor och skapa en tung administration, men till en början behöver inte förekomsten av olika produkter vara alltför stor.

Skillnaden på Sortimentskategori, Handelssortiment och Produkt i urvalsvillkor

En sortimentskategori

För att fånga samtliga Handelssortiment som ingår i Sortimentskategorin barrmassaved:

Om urvalsvillkoret istället skulle göras på handelssortiment:

Om urvalsvillkoret istället skulle göras på de produkter som vanligtvis ingår i barrmassaved:

Flera sortimentskategorier

För att fånga samtliga handelssortiment som ingår i Sortimentskategorierna barrmassaved, tallmassaved, granmassaved, lärkmassaved, silvergransmassaved, sitkamassaved och contortamassaved:

Om urvalsvillkoret istället skulle göras på handelssortiment:

Om urvalsvillkoret istället skulle göras på produkt:

Exempel på hantering av sortiment i urvalsvillkor

Om samma ersättning gäller för all barrmassaved

Förslag 1) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Sortimentskategori (om ditt företag gör affär med ett stort antal handelssortiment med barrmassaved), om olika pris gäller för olika produkter, specificeras detta i värdevillkor.

Förslag 2) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Handelssortiment (om ditt företag gör affär med ett fåtal handelssortiment med barrmassaved), om olika pris gäller för olika produkter, specificeras detta i värdevillkor.

Förslag 3) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Produkt (om det oavsett handelssortiment är ett begränsat antal produkter det gäller för barrmassaveden).

Om annan ersättning gäller för rensorterad granmassaved

Förslag 1) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Sortimentskategori (om ditt företag gör affär med ett stort antal Handelssortiment med rensorterad granmassaved).

Var dock uppmärksam på att alla handelssortiment under den sortimentskategorin kan få träff:

Förslag 2) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Handelssortiment (om ditt företag gör affär med ett fåtal Handelssortiment med rensorterad granmassaved).

Förslag 3) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Sortimentskategori eller Handelssortiment och urvalsvillkor Produkt. Om urvalsvillkor görs på enbart produkt 102 eller 152 så görs ingen skillnad på om produkten kommer från ett rensorterat handelssortiment eller inte.

Om samma ersättning gäller för all lövmassaved

Förslag 1) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Sortimentskategori (om ditt företag gör affär med ett stort antal handelssortiment med lövmassaved), om olika pris gäller för olika produkter, specificeras detta i värdevillkor.

Förslag 2) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Handelssortiment (om ditt företag gör affär med ett fåtal handelssortiment med lövmassaved), om olika pris gäller för olika produkter, specificeras detta i värdevillkor.

Förslag 3) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Produkt (om det oavsett handelssortiment är ett begränsat antal produkter det gäller för lövmassaveden).

Om annan ersättning gäller för rensorterad björkmassaved

Förslag 1) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Sortimentskategori (om ditt företag gör affär med ett stort antal handelssortiment med rensorterad björkmassaved).

Var dock uppmärksam på att alla handelssortiment under Sortimentskategorin kan få träff:

Förslag 2) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Handelssortiment (om ditt företag gör affär med ett fåtal handelssortiment med rensorterad björkmassaved).

Förslag 3) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Sortimentskategori eller Handelssortiment och urvalsvillkor Produkt. Om urvalsvillkor görs på enbart produkt 104 så görs ingen skillnad på om produkten kommer från ett rensorterat handelssortiment eller inte.

Om olika prismatriser gäller för tallsågtimmer resp. gransågtimmer vid affär med endast rensorterade sortiment

Förslag 1) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Sortimentskategori (om ditt företag gör affär med ett stort antal handelssortiment med sågtimmer).

En för tall:

En för gran:

Var dock uppmärksam på att alla handelssortiment under Sortimentskategorin kan få träff, varför det är viktigt att denna typ av urvalsvillkor inte används vid ”blandsortiment”, det vill säga där både gran- och tallstockar är tillåtna i samma handelssortiment.

Förslag 2) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Handelssortiment (om ditt företag gör affär med ett fåtal handelssortiment med sågtimmer).

En för tall:

En för gran:

Förslag 3) Skapa en priskomponent med urvalsvillkor Produkt.

En för tall:

En för gran:

Om olika prismatriser gäller för tallsågtimmer resp. gransågtimmer vid affär med ”blandsortiment”, ex. tallsågtimmer med spår av gran 011-2

Urvalsvillkor med Sortimentskategori att både tall- och granstockar träff i samma grundprismatris:

Ett urvalsvillkor på Handelssortiment gör ingen skillnad, de ingående leveransgilla produkterna oavsett om det gäller tall- eller granstockar, får fortsatt träff i samma grundprismatris:

Förslag) Urvalsvillkoret görs på produkt, då kan tall- och granstockar styras mot olika grundprismatriser, mot denna grundprismatris kan då endast tallstockar få träff:

(Här är en del av alla som finns under sortimentskategori 011, alla ovan kanske inte är aktuella i just din affär.)

 

Om samma ersättning gäller för allt vrak, förutom den med orsak ”föroreningar” som inte ersätts alls

Förslag) Standardkomponenten vrakprodukt gäller för kvantitetstypen vrak, det är därför underförstått att inga leveransgilla produkter kan få träffa en sådan priskomponent. Rekommendationen är därför att sätta upp ett urvalsvillkor som exkluderar produkten 9998, som är den med vrakorsak föroreningar/metall.

Om olika ersättning gäller för vrak i massaved resp. sågtimmer

Förslag) Skapa då skilda priskomponenter med ett tillägg i urvalsvillkoret med Sortimentskategori.

Denna kan då gälla för sågtimmer:

Denna kan då gälla för massaved:

Om olika vrakersättning gäller för gran respektive tall

Vrakprodukter som kommer att förekomma i de allra flesta handelssortiment för sågtimmer heter alltid 9991-9999, oavsett trädslag. Urvalsvillkor på produkt är därför inte till någon hjälp i detta fall.

Urvalsvillkor på Sortimentskategori får alla vrakprodukter träff oavsett om de hittats i ett handelssortiment för barr-, tall- eller gransågtimmer.

Inte heller separata priskomponenter per Sortimentskategori lämnar några garantier, då ingående Handelssortiment kan innehålla ”blandsortiment”.

Förslag) Urvalsvillkor på Handelssortiment kan lösa problemet om produkter med annat trädslag inte tillåts i Handelssortimentet, dvs trädslagsrena Handelssortiment. Då skapas separata priskomponenter för respektive Handelssortiment:

Om Handelssortimentet tillåter produkter med ett annat trädslag (ex. tallsågtimmer med spår av gran), får både tall- och granstockar träff. Då behövs något ytterligare urvalsvillkor, exempelvis uppgift om trädslag tillföras lösningen.

Revisionshistorik

Ändring Datum
Uppdaterat sortimentskategori 2020-01-30
Dokumentet skapat 2019-10-15

Blev du hjälpt av denna information