Affärsflödesinstruktion: Sågtimmer till industri
Senast uppdaterad: 2025-04-25
Introduktion
Denna affärsflödesinstruktion beskriver affärsflödet Sågtimmer till industri utifrån transportaffären och råvaruaffären. På grund av storleken av dessa två parallella affärer är denna affärsflödesinstruktion uppdelad i två block: Transportaffären och Råvaruaffären. För att ser hur de ingående affärsobjekten sätts upp för råvaruaffären, vänligen gå till avsnitt 6.
Översikt transportaffären

Flödet Sågtimmer till Sågverk från privat skogsägare beskriver en transportaffär i två led och inbegriper därför de ingående affärsobjekten befraktarkontrakt, transportföretagskontrakt samt transportunderlag och transportinstruktion. För att få transportaffären prisräknad behöver transportaffärens prislistor och priskomponenter vara uppsatta och förberedda i VIOL 3 innan befraktarkontrakt och transportföretagskontrakt skapas.
Förutsättningar för transportaffären
De förutsättningar som behöver finnas på plats för att man skall kunna genomföra en transportaffär är:
- Aktörer
- Platser
- Sortiment
- Sortimentsgrupp för transport
- Erbjudna mätningstjänster
- Mätningsflöde
- En uppsatt råvaruaffär
- Befraktarinställningar
- Användarskapade transportmedel
- Destinering
Ingående affärsobjekt för transportaffären
Befraktarkontrakt
Befraktarkontraktet är kontraktet mellan befraktaren (första köpare av transport) samt ansvarigt transportföretag och definierar det första ledet i en transportaffär. I de fall det bara är ett led i transportaffären agerar ansvarigt transportföretag också som utförande transportföretag.
Huvud / Prisrader
Här anges uppgifter om köpare, säljare och annan generell information som gäller för kontraktet.
I exemplet nedan används de fiktiva bolagen Skogsbolaget AB samt Skogsbolaget region öst som köpare och säljare.

Att tänka på:
- Under ”Befraktare får se parter” väljs om befraktaren ska kunna se ingående parter i enbart första led eller i alla led i transportaffären. Om befraktaren tillåts se ingående parter i alla led kan de endast se parterna i hela affärsledskedjan, inte värden från alla led i prisräkningen.
- ”Attestkrav transportsedel Ja/Nej” används för att fakturera tjänster som inte ska hanteras av transportprisräkningen. ”Ja” innebär att köparen måste attestera transportsedeln.
- ”Beställning underlag transportaffär Ja/Nej” används för att skapa en sammanställning av månadens transportaffärer mellan de parter som ingår i kontraktet. Sammanställningen kommer att finnas tillgänglig i Biometrias uppföljningsverktyg (Power BI) där redovisade transportaffärer kan följas upp.
Kvantitetsrader
Under kvantitetsrader bestäms måttslagsprioriteringen som ska gälla för de sortiment som mäts in. Det är möjligt att ha en prioritering för samtliga sortiment eller att ha olika prioriteringar för olika sortiment, exempelvis ton för massaved och m3f för sågtimmer. Sortimentsgrupp kan lämnas tom, vilket betyder ”alla sortiment”. Det är också möjligt att filtrera på lägre nivåer som mätmetod och måttslagsmetod och då ha flera rader för samma måttslag.
I exemplet nedan används m3f för Sortimentsgruppen Bolaget timmer.

Att tänka på:
- För varje sortimentsgrupp som läggs till skapas en ny rad och en kvantitetsprioritering måste väljas för varje enskild rad.
- Övervikt och Lastutfyllnad läggs till på befraktarkontraktet istället för i prislistan. En komponent för Övervikt och/eller Lastutfyllnad måste läggas till på varje enskild kvantitetsrad de ska gälla för.
Avståndsprioritering
Under avståndsprioritering bestäms var det transportprisgrundande avståndet ska hämtas från,om flera transportavstånd anges.
I exemplet nedan används prioriteringen enligt bilden nedan.

Att tänka på:
- Det är rekommenderat att lägga korrigerat avstånd och avstånd från transportunderlag överst för att de ska ta över ett redan redovisat transportprisgrundande avstånd vid en korrigering.
- Det är rekommenderat att använda prioriteringar för att minska risken för eventuella fel vid inmätning.
- Avståndsprioriteringen är skild mellan enskilda och samlastade leveranser. Eftersom ruttningen från Krönt vägval och avståndet i transportunderlaget ofta inte tar hänsyn till en eventuell omväg via en andra lastplats vid samlast innebär det att avstånden blir felaktiga. Vanligt är att prioritera åkarangivet avstånd högt för samlast.
Prisrader
Det går att lägga till en eller flera prisrader med olika parametrar som bestämmer om raden ska användas för prisräkning och under vilka omständigheter. Parametrarna fungerar som filtrering och gör det möjligt att skräddarsy prisräkningen beroende på exempelvis sortimentsgrupper, startplats, slutplats, transportmedeltyp, transportområden etc.
Om affären ska prisräknas anges också vilken prislista som gäller för varje prisrad.
För mer information om hur prisraderna kan användas se Handbok Transportkontrakt & sortimentsgrupp.
I exemplet nedan används en rad, affären prisräknas med prislista och gäller endast för sortimentsgruppen Bolaget timmer.

Att tänka på:
- Anpassade prisrader läggs först och generella läggs efter då VIOL läser raderna uppifrån och ned. Exempelvis om det finns två prisrader där en använder prislista A och gäller bara för kranbilar ska den ligga överst om den andra raden är generell och använder prislista B och gäller för alla transportmedelstyper.
- Vid flera prisrader med olika villkor där samma prislista ska användas, men priset justeras beroende på transportmedelstyp enligt exemplet ovan, är det möjligt att ange en procentsats under avtalsjustering för att ge mer eller mindre ersättning för en viss typ av transportmedelstyp.
- Raderna under respektive flik (Pris/Prislista, Villkor utrustning, villkor plats) är en förlängning av varandra. D.v.s, översta raden under Pris/prislista hör ihop med översta raden under både Villkor utrustning och Villkor plats.
- Prislistor med tillhörande grundpriskomponenter och tillägg & avdrag skapas separat i en annan del i VIOL.
För mer information om hur man hanterar befraktarkontrakt läs Handbok Transportkontrakt & sortimentsgrupp.
Transportföretagskontrakt
Transportföretagskontraktet är likt befraktarkontraktet. Det upprättas mellan två transportföretag och gäller för transportled två eller senare. Avstånd- och kvantitetsprioriteringar ärvs ned från det befraktarkontrakt som gäller för affären. Transportsäljaren i sista led är utförande transportföretag.
Huvud / Prisrader
Här anges uppgifter om köpare och säljare och annan information som gäller för kontraktet.
- Likt befraktarkontrakt är det möjligt att styra pris baserat på sortimentsgrupp, villkorutrustning och villkor plats.

Prisrader
Prisraderna på transportföretagskontraktet används på samma sätt som i befraktarkontraktet. En skillnad från befraktarkontraktet gör det möjligt att värdeberäkna med pris från föregående led. Detta väljs under prisräkningstyp.
I exemplet nedan används en prisrad som gäller för alla sortimentsgrupper och prisräkningstyp pris från föregående led men en justering på -2%.

Att tänka på:
- Avstånd- och kvantitetsprioriteringar ärvs ned från befraktarkontraktet till alla efterkommande led i transportaffären.
- Det är möjligt att använda föregående leds värde för prisräkning och justera värdet med en procentsats. Gäller både grundpris samt tillägg & avdrag.
- Det finns parametrar på prisrader som återkopplar till tidigare led i transportaffären.
För mer information om hur man hanterar transportföretagskontrakt se handboken: ”Transportkontrakt & sortimentsgrupp” på Viol3.se.
Transportunderlag
Transportunderlag
Systemskapade transportunderlag skapas automatiskt vid destinering. De skapar i sin tur en mätorder transport som skickas till mätplatstödet (MPS) och gör det möjligt att mäta in transporten. Baserat på det systemskapade transportunderlaget, innehåll i avtalsobjekt och förstaledskontrakt skapas ett Befraktarunderlag som integreras ut.
Att tänka på:
- För att möjliggöra prisräkning måste transportunderlaget vara användarskapat. Det görs genom att kopiera det systemskapade. Startplats, viaplats och slutplats ska också anges i Transportunderlaget.
- Finns det flera mätplatser kopplade till en mottagningsplats är det möjligt att skapa ett transportunderlag per mätplats genom att använda ”skapa mätplats specifik kopia”. Mätplatsen måste också ha ett giltigt mätflöde för det destinerade sortimentet för att vara godkänd som viaplats.
- Ett användarskapat transportunderlag måste finnas per destinerat sortiment.
- Det är möjligt att göra ändringar i flera Transportunderlag samtidigt med ”Massuppdatera” funktionen.

Avstånd enligt Krönt Vägval

- För att hämta avstånd från Krönt Vägval på ett transportunderlag används funktionen ”Massuppdatera”. Under transportavstånd väljs de bärighetsklasser som avses att få avstånd ifrån.
- Om avlägget ligger mer än 300 meter från en farbar väg används ”Vägnätsanslutning” för att kunna hämta avstånd från Krönt vägval. Vägnätsanslutning skapas på förstaledskontraktet under ”Avlägg” med koordinater som ligger i anslutning till närmaste farbara väg från avlägget.

Transportredovisning
Det finns möjligheter att basera transportprisräkningen på uppgifter som anges i transportunderlaget genom att använda ”Avtalat pris per enhet” och ”Avtalat pris per leverans”. De prioriteras över prisuppgifter som anges i befraktarkontraktet och rekommenderas att användas för prisräkning när avståndet och det transporterade sortimentet alltid är samma, exempelvis sönderdelat sortiment mellan två industrier.

Att tänka på:
- Alla uppgifter utom ”Avtalat pris per enhet” och ”Avtalat pris per leverans” har sitt ursprung från avläggets uppgifter i förstaledskontraktet. Om uppgifter läggs till i transportunderlaget förs dessa automatiskt över till transportinstruktionen.
- ”Avtalat pris per enhet” och ”Avtalat pris per leverans” kan inte anges under ”avlägg” i förstaledskontraktet.
Transportprisräkning
Om prisräkning sker med prislista måste det minst finnas en grundpriskomponent tillagd på prislistan för att prisräkning ska vara möjlig. Det finns också möjlighet att lägga till komponenter för Tillägg och avdrag.


Vad händer efter?
Om råvaruaffären är uppsatt kan inmätning och prisräkning genomföras för både transport och råvara.
Checklista Transport
- Se till så alla förutsättningar för affärsflödet finns.
- Skapa en prislista för transport.
- Skapa ett befraktarkontrakt alternativt kontrollera att ett existerar med rätt förutsättningar.
- Skapa ett transportföretagskontrakt alternativt kontrollera att ett existerar med rätt förutsättningar.
- Gör transportunderlaget användarskapat. Samt ställ eventuell fråga för avstånd med Krönt Vägval.
- Anmäl leveranstillfälle och registrera mätdata.
Översikt Råvaruaffären

Affärsflödet sågtimmer till industri beskriver en affär i 3 led där råvara införskaffas från en privat skogsägare. Allt sågtimmer körs till mottagningsplats Scenario Skog AB där det blir inmätt och förbrukas. De affärsobjekt som inbegrips är förstaledskontrakt, köparekontrakt, kontraktskedja, redovisningshänvisning samt verifiera och destinera. Prisräkning kommer ske via utpekad prislista i respektive kontrakt. För mer information om hur prislistor, priskomponenter eller andra ej medtagna affärsobjekt ska sättas upp, se respektive handbok på Viol3.se.
Förutsättningar för råvaruaffären
De förutsättningar som behöver finnas på plats för detta affärsflöde är följande:
- Ingående aktörer ska finnas uppsatta.
- Platser som ingår i affären ska finnas uppsatta.
- Det/de sortiment som används ska finnas uppsatt.
- Erbjudna mätningstjänster för aktuell mätplats ska finnas uppsatta.
- Ett mätningsflöde för aktuell mätplats och aktuellt sortiment ska finnas uppsatt.
Ingående affärsobjekt för råvaruaffären
Detta kapitel går igenom de ingående affärsobjekt som behöver skapas för att kunna utföra en lyckad destinering.
Förstaledskontrakt

Råvaran i detta affärsflöde har sitt ursprung hos en privat skogsägare varpå anskaffningsformen ska vara PA(Privat ägare) och affären ska även omfattas av virkesmätningslagen.
Köparen av råvaran står för avverkningen och avtalsform AU1 (Avverkningsuppdrag) väljs. Avtalstyp är i detta flöde handelssortiment. För mer information om avtalstyp se Handbok Förstaledskontrakt.
- Ange anskaffningsform PA.
- Bocka i att affären ska omfattas av virkesmätningslagen.
- Ange avtalsform AU1.
- Ange giltighetsdatum för förstaledskontraktet.
- Ange avtalstyp Handelssortiment.

Handelssortimentet 012-1 (gransågtimmer) läggs till som en kontraktsrad och måttslag sätts till m3f. Det är viktigt att man väljer rätt måttslag för att destineringen ska fungera. Viktigt att tänka på är att flikarna måttslag och andra måttslag påverkar även vilket måttslag som grundpriset som kommer användas i prisräkning.
Värdeberäkning VIOL sätts till Ja för att affären ska värdeberäknas i VIOL.
Ange destineringsansvarig för affären, i detta fall är det Skogsbolaget AB (12345-00000)

Eftersom värdeberäkningen sker i VIOL måste det även väljas in en prislista för att prisräkning ska kunna utföras.
Efter detta behöver du skapa ett avtalsobjekt. För att få ytterligare information om hur man skapar ett avtalsobjekt och dess ingående delar, se Handbok Avtalsobjekt. När du har skapat ett avtalsobjekt så kan du påbörja produktion.
Köparekontrakt
I detta affärsflöde sker det två affärer efter förstaledsaffären. För att upprätta detta krävs det två köparekontrakt samt en kontraktskedja. För mer detaljerad information om köparekontrakt se Handbok Köparekontrakt.

Viktigt att tänka på vid skapandet av köparekontrakt i ett affärsflöde är att sortimentskategori/handelssortiment för alla flödets ingående köparekontrakt stämmer överens med sortimentskategori/handelssortiment i förstaledskontraktet.

Om värdeberäkning i VIOL önskas måste detta fält sättas till Ja för respektive köparekontrakt. Likaså behöver en prislista pekas ut för varje ingående köparekontrakt.


Kontraktskedja
Vid skapandet av kontraktskedjan, ange de tidigare skapade köparekontrakten. När en kontraktskedja så börjar affären att bindas ihop. För mer detaljer se Handbok Kontraktskedja.

Vid upprättandet av kontraktskedja i VIOL 3 skiljer sig inte ett sågtimmerflöde från andra flöden.

Kontraktskedjan måste aktiveras för att senare kunna väljas in i redovisningshänvisningen.
Redovisningshänvisning
I redovisningshänvisningen binder vi samman affärskedjan från förste köpare till mottagningsplats. För mer detaljer se Handbok Redovisningshänvisning.

Tänk på att eftersom flödet innefattar ett eller fler köparekontrakt sätts kontraktskedjestyrning till Gällande. Att välja Tidsstyrd är också ett alternativ i detta affärsflöde men det är gällande som valts.

Under anskaffningsform väljs PA då det är viktigt att denna överensstämmer med anskaffningsform på förstaledskontraktet. Detta medför att redovisningshänvisningen kan hittas vid destinering.
Prisräkning


I prislistan ska en grundpriskomponent eller grundprismatris läggas till. För mer information om hur man skapar en prislista och priskomponenter, se materialet under Användardokumentation och kategorin Redovisning.
Vilken kvantitet du får ut av leveransen påverkar vilket måttslag som du kan få prisräknat på. Därför är det viktigt att tänka på vilket måttslag din grundpriskomponent har. Det är även viktigt för prislistan du lägger på förstaledskontraktet att tänka på vilket måttslag du angett på sortimentsraden och om du har angett andra måttslag Ja/Nej. På köparekontraktet påverkar inte måttslaget du angett på sortimentsraden prisräkningen. Vad du anger för måttslag i förstaledskontraktet kommer senare inte påverka vilka måttslag som kan prisräknas på i köparekontrakten.
Verifiering och Destinering
I verifiering och destinering så sammansvetsar man förstaledskontraktet med mottagningsplatsen. Det kontrolleras även att det specifika sortimentet får köras till mottagningsplatsen och med hjälp av mätningsflöde så bestäms det hur sortimentet ska tas emot på mottagningsplatsen. För mer detaljer se Handbok Verifiera och Destinera.

- Kontrollera att destineringen som genomförts har lyckats. Det är fördelaktigt att verifiera innan du destinerar för att säkerställa att allting blir som planerat vid destinering.
- När destineringen genomförs skapas det en mätorder för transport och råvara.
Checklista Råvara
- Se till så alla förutsättningar för affärsflödet finns (se under avsnitt 3.1 Förutsättningar för råvaruaffären).
- Skapa ett Förstaledskontrakt.
A) Skapa ett Avtalsobjekt. - Skapa ett eller flera Köparekontrakt.
- Skapa en Kontraktskedja.
- Skapa en Redovisningshänvisning.
- Skapa en Prislista och lägg på kontraktsraderna i respektive kontrakt.
- Verifiera och Destinera ditt Handelssortiment.
- Se till så det finns en Transportaffär som är användbar.
- Anmäl leveranstillfälle och registrera mätresultat.
Vad händer efter?
Se till att upprätta transportaffären på ett korrekt sätt enligt punkt 4 och framåt i detta dokument. Efter att detta är gjort kan inmätning och prisräkning genomföras för både transport och råvara. Inmätning kan påbörjas så snart efter destinering är genomförd (Så länge giltighetsperioden på mätorder har börjat). Det kan därför vara fördelaktigt att sätta upp transport affärerna parallellt med råvaruaffären.
Revisionshistorik
Ändring | Datum |
---|---|
Dokument klar för publicering | 2020-10-05 |
© Copyright 2022 - 2025 Biometria ekonomisk förening. Med ensamrätt.
Innehållsförteckning