Lathund Fartyg i Mätplatsstödet (MPS)

Senast uppdaterad: 2025-04-25

Introduktion  

I denna Lathund går vi igenom mätningsflödet för fartyg och visar hur lossning, leveranser, stickprovshantering samt produktfördelning hanteras i Mätplatsstödet (MPS). Du kommer få ta del av steg-för-steg-guider och exempel på leveranser av olika handelssortiment. Hur olika flöden hanteras på just din mätplats får du information om lokalt. 

Arbetsmoment vid lossning av fartyg 

Nedan illustreras två separata flöden av arbetsmoment vid lossning av fartyg: ett flöde för vägning med hamnkran och ett flöde för vägning med fordonsvåg. Arbetsmomenten och mätningstjänsterna kan variera beroende på vilken typ av vägning och lossning som används. 

Vägning med hamnkran 

Vägning med fordonsvåg 

Lossningstillfälle 

Ett lossningstillfälle är en leverans av råvara som lossas från ett fartyg. Leveransen kan bestå av enbart rundvirke, cellulosaflis eller sönderdelat bränsle, eller vara en kombinerad last med flera av dessa sortiment. 

Varje sortiment på fartyget hanteras som en separat mätorder.  Det innebär att om ett fartyg har flera sortiment, måste varje sortiment ha ett separat lossningstillfälle i Mätplatsstödet (MPS). Det är du som mätare som registrerar lossningstillfällena som för fartyget. 

Som mätare ansvarar du för att registrera lossningstillfällena, ankomstavisera fartyget och genomföra mottagningskontrollen. Ankomstaviseringen är nödvändig för att chauffören ska kunna se lossningstillfället i Chaufförsklienten, och mottagningskontrollen måste vara godkänd och slutförd innan chauffören kan påbörja leveransen till industrin. 

När fartyget anländer till hamnen genomför du mottagningskontrollen och besiktar lasten för att bedöma om den är leveransgill och om lossningen kan påbörjas. En godkänd mottagningskontroll är ett krav för att leveranstillfällen med ekipage ska kunna hanteras i Mätplatsstödet (MPS). 

Hanteringen av lossningstillfällen varierar beroende på om mätningsflödet är ersättningsgrundande eller inte. Om mätningsflödet inte är ersättningsgrundande krävs exempelvis ingen produktfördelning. Är det däremot ersättningsgrundande sker produktfördelning, exempelvis efter stockmätning av stickprov. Hur dessa signaleras och hanteras i Mätplatsstödet (MPS) kommer vi att gå igenom längre fram. 

Leveranstillfälle 

Ett leveranstillfälle är en leverans av råvara till industrin med ett lastbilsekipage. Ekipaget kan transportera rundvirke eller sönderdelat material. Ett lossningstillfälle med fordonsvåg som vägningsmetod kan innehålla många leveranstillfällen. Ett lossningstillfällen med hamnkran som vägningsmetod innehåller inga leveranstillfällen. 

Vägningsmetoder 

Det finns huvudsakligen två olika sätt att registrera vikten från lossad råvara: 

  1. Vägning direkt vid lossning med hamnkran. 
  2. Vägning på fordonsvåg vid industrin av samtliga inkörda lass. 

Vägning med hamnkran

  1. Bruttovikt baserat på hamnkranens summerade vikt redovisas av kranföraren till mätaren som registrerar den på lossningstillfället. Utfallna stickprov redovisas med Index i Mätplatsstödet (MPS). Därefter genererar systemet referensnummer åt stickprov. 
  2. Mätare avslutar lossningstillfälle.
  3. Stickprov stockmäts och hanteras i Mätplatsstödet (MPS) av stickprovsmätare och stickprovsadministratör.
  4. Behörig administratör kontrollerar att inga stickprov ligger avvikande samt avslutar och omräknar aktuellt kollektiv. 
  5. Produktfördelning överförs därefter per automatik till lossningstillfället och hela leveransen räknas om enligt kollektivets omräkningstal.

Vägning på fordonsvåg - med eller utan transportuppgifter

  1. Mätare sätter upp vilka ekipage som ingår i lossningstillfället. 
  2. Med transportuppgifter: Mätare administrerar transportuppgifter om transportuppgifter ska samlas in. Samma uppgifter gäller under hela lossningstillfället. 
  3. Chaufför registrerar nytt leveranstillfälle för varje lastbilstransport av råvaran mellan fartyg och industri och väger ekipaget på fordonsvåg. 
  4. Mätare avslutar lossningstillfället. 
  5. Behörig administratör kontrollerar att inga stickprov ligger avvikande samt avslutar och omräknar aktuellt kollektiv. 
  6. Produktfördelning överförs därefter per automatik till lossningstillfället och samtliga leveranser räknas om enligt kollektivets omräkningstal. 

Kollektivvarianter för fartyg 

I VIOL 3 finns nio kollektivvarianter, där kollektivvarianterna 4 och 6 är de som är avsedda för att hantera lossningstillfällen för fartyg. Det är dessa två kollektivvarianter som vi kommer gå igenom i den här e-utbildningen.   

Kollektiv

Kollektivvariant 4 – Rundvirke: väger samtliga leveranser i kollektivet och stockmäter stickproven. 

Kollektivvariant 6 - Cellulosaflis och sönderdelat bränsle: väger samtliga leveranser och/eller torrhalts- och fraktionsbestämmer stickproven. 

Lossningstillfälle och leveranstillfällen 

Visa lossningstillfällen 

När du loggar in med rollen som mätare i Mätplatsstödet (MPS) hamnar du i vyn Leveranstillfällen. I vyn syns både leveranstillfällen från ekipage och lossningstillfällen från fartyg. 

Visa leveranstillfällen 

Ett lossningstillfälle för ett fartyg kommer att innehålla en bruttovägning om det är vägning med hamnkran och flera leveranstillfällen vid vägning med fordonsvåg. 

På ett lossningstillfälle visas alla tillagda ekipage som kan registrera leveranstillfällen mot fartyget. De visas som pågående eller genomförda leveranstillfällen under det lossningtillfälle de tillhör. Ett ekipage kan vara tilllagt för transport på flera fartyg samtidigt. 

För att visa samtliga leveranser på ett lossningstillfälle: 

  • Klicka på rubriken Antal leveranstillfällen. 

Siffran efter rubriken visar antalet leveranser som pågår och som är genomförda. 

Senast slutförda leveranstillfällen 

Leveranstillfällen som är slutförda nås via fliken Senast slutförda.  

Söka och filtrera leveranstillfällen 

Verktygsfältet under flikarna i Mätplatsstödet (MPS) innehåller funktioner för att söka och filtrera. Det går att fälla ut verktygsfältet med fler funktioner genom att klicka på den gråa pilen till vänster om sökrutan. 

I vyn Leveranstillfällenär det möjligt att söka och filtrera på tillexempelregistreringsnummer, handelssortiment och fartyg. 

Registrera lossningstillfälle i Mätplatsstödet (MPS) – steg för steg guide 

Det är rollen Mätare som registrerar nytt lossningstillfälle för fartyg i Mätplatsstödet (MPS), ett lossningstillfälle för varje handelssortiment i fartygsleveransen. I denna steg-för-steg-guide beskrivs hur registrering av lossningstillfälle går till i Mätplatsstödet (MPS). 

Påbörja registrering av lossningstillfälle 

För att påbörja registrering av lossningstillfället utgår du från fliken Leveranstillfällen. 

  • Klicka på Registrera nytt leveranstillfälle. 
  • Välj Fartyg. 

Uppgifter om fartyg och ankomst 

Ange uppgifter om fartyget och ankomsten: 

  • Fyll i LastID. Vad som ska fyllas i som LastID finns angivet i en arbetsrutin för varje mätplats. 
  • Ange fartygets namn under Fartyg. 
  • Fyll i uppskattad volym för hela fartyget och väljmåttslag, m3s eller m3f. 

Ankomsttid 

Ange planerad ankomsttid. 

  • Klicka på Välj datum. 
  • Välj datum. 
  • Ange ankomsttidgenom att klicka på pilarna eller skriva tid i rutan. 

Planerad ankomsttid är inte styrande utan bara en indikation för när fartyget förväntas anlända för lossning. 

Leveransuppgifter 

Ett lossningstillfälle kan bara innehålla en (1) leverans. Om fartyget är lastat med mer än ett handelssortiment måste du som mätare registrera ett lossningstillfälle för varje handelssortiment, även om de är lastade på samma fartyg. 

Ange uppgifter om leveransen i lossningtillfället.

  • Fyll i avtalsobjekt. 
  • Välj startplats och handelssortiment. 
  • Välj mottagningsplats och ange mottagare. 

KollektivID hämtas per automatik från avtalsobjektet. 

Transportuppgifter 

Ange om transportuppgifter ska ingå i lossningstillfället. 

  • Välj knappen Ja eller Nej. 

Vägningsmetod 

Ange vägningsmetod för lossningstillfället. 

  • Välj Hamnkran eller Fordonsvåg. 
  • Klicka på Nästa. 

Om du anger Ja för Transportuppgifter och avtalsobjektet saknar transportuppgifter, får du signal om att Avtalsobjektet saknar mätorder för den valda mottagningsplatsen. Om du vet att du anger rätt avtalsobjekt, prova att ange Transportuppgifter Nej. 

Ange ekipage för lossningstillfället – steg för steg guide 

Om vägningsmetoden är fordonsvåg är nästa steg att ange vilka ekipage som ska transportera råvaran från fartyg till industri. I denna steg-för-steg-guide beskrivs det hur du anger ekipage för lossningstillfället i Mätplatsstödet (MPS). 

Ange ekipageuppgifter för lossningstillfället 

När det framkommit vilka ekipage som ska transportera råvaran från fartyg till industri är det dags att registrera ekipage på lossningstillfället. 

Sök upp aktuellt lossningstillfälle i vyn Leveranstillfällen. 

  • Klicka på ikonen för Ekipage vid lossning (lastbilen). 

Ett ekipage kan vara tilllagt för transport på flera fartyg samtidigt. 

Välj ekipage 

  • Fyll i registreringsnummer för Ekipagekombination. 
  • Ange lastad kvantitet per leveranstillfälle från fartyg till industri. 

Lägg till ekipageinformation 

  • Fyll i antal lastplatser för dragbil och för samtliga släp. 

Ange utförande transportföretag genom att: 

  • Söka på företagsnamn eller huvudkod. 
  • Ange om ekipaget harkran Ja eller Nej. 

För varje ekipage du lägger till: 

  • Klicka på knappen Lägg till ekipage. 

Fortsätt och lägg till samtliga ekipage som är aktuella för lossningstillfället. 

Spara alla tillagda ekipage 

För att spara samtliga tillagda ekipage: 

  • Klicka på knappen Spara. 

Det går att lägga till och ta bort ekipage under ett pågående lossningstillfälle. Klicka då på lastbilsikonen i vyn Leveranstillfällenoch ange uppgifter för ytterligare ekipage. 

Ta bort ekipage 

I samma vy som du lägger till ekipage kan du även välja att ta bort ett tillagt ekipage: 

  • Välj Ta bort längst till höger på raden för aktuellt ekipage. 
  • Bekräfta med knappen Spara. 

Pågående och genomförda leveranstillfällen 

Alla tillagda ekipage och deras transporter av råvara till industrin visas som pågående och genomförda leveranstillfällen på fliken Leveranstillfällen. 

Visa leveranstillfällen

 För att visa samtliga leveranser: 

  • Klicka på rubriken Antal leveranstillfällen. 

Siffran efter rubriken visar antalet leveranser som pågår och som är genomförda. 

Detaljer, leveranstillfälle 

Varje leverans har ett antal ingående mätningstjänster. För att se detaljer för varje leveranstillfälle 

  • Klicka på ikonen för mätningstjänsten. 

Du kan se alla uppgifter men du kan inte ändra något i en slutförd mätningstjänst. 

Ange transportuppgifter för lossningstillfället – steg för steg guide 

Om transportuppgifter ska anges för lossningstillfället kan de registreras när som helst under processen. Transportuppgifter kan vara olika för varje separat ekipage. 

I vissa fall krävs att fullständiga transportuppgifter anges för lossning med fordon. Dessa registreras antingen av chauffören i Chaufförsklienten eller av roll Mätare i Mätplatsstödet (MPS). 

I steg-för-steg-guiden beskriver vi hur du anger transportuppgifter för lossningstillfället i Mätplatsstödet (MPS). 

Ange transportuppgifter för ekipaget 

Detta gör du genom att klicka på ikonen för Transportuppgifter, den visas som en väg i raden för fartygets Lossningstillfälle. 

  • Klicka på ikonen för Transportuppgifter. 

Ange ansvarigt transportföretag 

För varje upplagt ekipage ska ansvarigt transportföretag anges. 

  • Fyll i Ansvarigt transportföretag. 
  • Ange Bärighetsklass (krav). 

Fortsätt genom att ange ansvarigt transportföretag och bärighetsklassför varje upplagt ekipage. Olika ekipage kan ha olika transportuppgifter. 

Slutför 

Nu får du bekräfta transportuppgifterna genom att: 

  • Klicka på Slutför. 

Det går att ändra/komplettera transportuppgifterna fram tills att lossningstillfället är slutfört. 

Anmäla ankomst 

När fartyget ankommer till hamnen ska du som mätare anmäla ankomst i Mätplatsstödet (MPS). Ankomstanmälan låser upp ingående mätningstjänster i lossningstillfället och gör det möjligt för chaufför att se fartyget/lossningstillfället i chaufförsklienten. 

Anmäl ankomst 

  • Klicka på ikonen för Anmäla ankomst. 

Bekräfta, anmäl ankomst 

Nu får du bekräfta genom att: 

  • Klicka på Anmäl ankomst. 

Det går alltid att avbryta ankomstanmälan fram till och med mottagningskontrollen om det exempelvis visar sig att fartyget inte ska ankomma. 

Avbryt leveranstillfälle 

Det går alltid att avbryta ankomstanmälan fram till mottagningskontrollen om det exempelvis visar sig att fartyget inte ska ankomma. 

  • Välj fliken Leveranstillfällen. 
  • Klicka på ikonen för Mottagningskontroll. 
  • Välj rubriken Avbryt lossningstillfälle. 

Mottagningskontroll i Mätplatsstödet (MPS) – steg för steg guide 

När fartyget är ankomstanmält är nästa steg mottagningskontroll. När fartyget anländer till hamnen ansvarar du som mätare för att genomföra mottagningskontrollen och besiktar lasten för att bedöma om den är leveransgill och om intransport ska påbörjas. 

Godkänd och slutförd mottagningskontroll är ett krav för att ekipage ska kunna påbörja leveranser till industrin. I denna steg-för-steg guide beskrivs det hur mottagningskontroll registreras i Mätplatsstödet (MPS). 

Påbörja mottagningskontroll 

För att påbörja mottagningskontrollen: 

  • Klicka på ikonen för mottagningskontroll. 

Kontrollera om leveransen stämmer 

Kontrollera så att allting stämmer med leveransen: 

  • Bekräfta genom att välja Leveransgill Ja. 

Om leveransen inte är leveransgill, följ aktuell arbetsinstruktion för mätplatsen. 

Spara 

  • Spara genom att klicka på Slutför. 

Slutför – bekräfta att uppgifterna är korrekta 

Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs. 

  • Bekräfta genom att klicka på Slutför. 

Tänk på! När du klickat på Slutför kan du inte gå tillbaka och göra ändringar. Om felaktigheter upptäcks senare i flödet behöver du kontakta Biometria Kundservice. 

Leveranstillfällen vid fordonstransport 

Det som visats hittills i denna Lathund angående att förbereda för lossning gäller dig som mätare. I detta kapitel visar vi vad chauffören gör i Chaufförsklienten vid lossning av fartyget. 

Chauffören loggar in i Chaufförsklienten och väljer aktuellt ekipage för lossningstillfället. 

När fartyget är ankomstanmält och godkänt i mottagningskontrollen är det möjligt för chauffören att registrera leveranstillfällen för fartyget. 

Ett ekipage kan vara tillagt för transport av råvara på flera fartyg samtidigt. Då ser chauffören samtliga fartyg i chaufförsklienten. Det är alltid möjligt för chauffören att avisera en leverans från skogen, även om ekipaget är anmält som transportör av råvara från ett eller flera fartyg. 

  • Klicka på Registrera ny leverans på lossningstillfället. 

Om stickprov utfaller kommer signal om detta direkt när chauffören klickat på Registrera ny leverans på lossningstillfälle. Detta visar vi i kapitlet Stickprovshantering vid fordonstransport. 

Oavsett om stickprov utfaller eller inte är nästa steg vägning vid ankomst. 

  • Klicka på raden för Vägning. 
  • Välj Våg i listan. 
  • Klicka Läs in vikt och Spara. 

Spara vikten genom att klicka Spara eller klicka Avbrytför att gå tillbaka och läsa in vikten på nytt. 

Efter lossning av råvaran ska chauffören väga ut. 

  • Klicka på raden för Vägning för att göra en utvägning. 
  • Välj Våg i listan. 
  • Klicka Läs in vikt och Slutför. 

Slutför vägningen genom att klicka på Slutför eller klicka Avbryt för att gå tillbaka och läsa in vikten på nytt. 

Chauffören avslutar därefter leveranstillfället genom att: 

  • Klicka på raden för Slutför leveranstillfälle. 

Efter slutfört leveranstillfälle kan en ny leverans på lossningstillfället påbörjas. 

När ett leveranstillfälle är slutfört kan du som chaufför se det under raden Dagens slutförda avlämningar. 

Klicka på raden så visas de slutförda leveranstillfällena. 

Stickprov vid fordonstransport - rundvirke 

I kapitlet Leveranstillfällen vid fordonstransport visade vi hur chauffören registrerar leveranstillfällen i Chaufförsklienten. I detta kapitel visar vi hur stickprovshanteringen för rundvirke går till i Chaufförsklienten.

Om stickprov utfaller på leveranstillfället dyker signal för stickprov upp omedelbart efter att chaufför valt att registrera ny leverans på lossningstillfälle, se föregående kapitel Leveranstillfällen vid fordonstransport. 

I de fall mätare ska intyga och märka stickprov klickar chauffören i detta läge på Avbryt och uppsöker mätaren. 

Om chauffören själv ska intyga och märka provet klickar chauffören på Till prov. 

I provvyn får chauffören intyga att stickprov ska lämnas för stockmätning genom att bocka i rutan för provoch därefter bekräfta medSlutför. Provvyn ser likadan ut för mätare. 

Efter intygande om att lämna stickprov registreras vägning vid ankomst enligt ordinarie rutin. 

Stickprov ska märkas med ID-kvitton enligt aktuell instruktion för mätplatsen. Omedelbart efter signalen om att stickprov har utfallit finns ID-kvitton för stickprov under raden för Utskrift i både Chaufförsklienten och i Mätplatsstödet (MPS). 

Bocka i rutan för ID-kvitto för provtraven och klicka på Skriv ut. 

Vid vägningskollektiv, kollektivvariant 4 i VIOL 3, ska vikten för stickproven registreras separat genom stegvis instruktion i Chaufförsklienten. Först lastas antingen provtraven eller övriga travar av innan ekipaget vägs på nytt. Bocka i rutan för den/de travar som har lastats av först. 

Här har chauffören valt att lasta av stickprovstraven (A3) först och väger sen ekipaget på nytt. Vågen visar då bilens taravikt plus vikten på A1 och A2. 

Vid nästa vägning har chauffören även lastat av även A1 och A2. Vågen visar då bilens taravikt. 

Chauffören avslutar därefter leveranstillfället genom att: 

  • Klicka på raden för Slutför leveranstillfälle. 

Nu kan en ny leverans på lossningstillfället påbörjas. 

På raden för Dagens slutförda avlämningar finns samtliga dagens redan slutförda leveranser. Mer om detta finns i slutet av kapitlet Leveranstillfällen vid fordonstransport. 

Stickprov vid fordonstransport – sönderdelat  

I kapitlet Leveranstillfällen vid fordonstransport visade vi hur chauffören registrerar leveranstillfällen vid fordonstransport i Chaufförsklienten. I detta kapitel visar vi hur stickprovshanteringen för cellulosaflis och sönderdelat bränsle går till i Chaufförsklienten. 

Om stickprov utfaller på leveranstillfället dyker signal för stickprov upp omedelbart efter att chaufför valt att Registrera ny leverans på lossningstillfälle, se föregående kapitel Leveranstillfällen vid fordonstransport. 

I de fall mätare ska intyga och märka stickprov klickar chauffören i detta läge på Avbryt och uppsöker mätaren. 

Om chauffören själv ska intyga och märka provet klickar chauffören på Till prov. 

I provvyn får chauffören intyga att stickprov ska lämnas för torrhaltsbestämning och/eller fraktionsbestämning genom att bocka i rutan för prov och därefter bekräfta med Slutför. Provvyn ser likadan ut för mätare. 

Observera! För flismaterial kan det falla ut ett torrhaltsprov, ett fraktionsprov eller båda. Var uppmärksam på vilken typ av prov som har fallit ut och att varje enskilt prov har ett unikt referensnummer. 

Efter intygande om att lämna stickprov registreras vägning vid ankomst enligt ordinarie rutin. 

Stickprov ska märkas med ID-kvitton enligt aktuell instruktion för mätplatsen. Omedelbart efter signalen om att stickprov har utfallit finns ID-kvitton för stickprov under raden för Utskrift i både Chaufförsklienten och i Mätplatsstödet (MPS). 

Bocka först i rutan för ID-kvitto för torrhaltsbestämning och klicka på Skriv ut. Gör sedan om proceduren för sållning. 

Efter avlämning av stickprov vägs bilen vid avgång och en bruttovikt för leveranstillfället räknas fram. 

Chauffören avslutar därefter leveranstillfället genom att: 

  • Klicka på raden för Slutför leveranstillfälle. 

Nu kan en ny leverans på lossningstillfället påbörjas. 

På raden för Dagens slutförda avlämningar finns samtliga dagens redan slutförda leveranser. Mer om detta finns i slutet av kapitlet Leveranstillfällen vid fordonstransport. 

Stickprov med hamnkran i Mätplatsstödet (MPS) – steg för steg guide 

För vägningsmetod Hamnkran används den så kallade "knippemetoden" för stickprovsuttag. Stickprov faller ut i kranens vägningsprogram enligt kollektivets urvalsfrekvens. Aktuellt knippe vägs då separat och läggs undan separat inför vidare analys enligt aktuell mätmetod. 

I denna steg-för-steg guide visas det hur stickprovshanteringen går till i Mätplatsstödet (MPS).  

Redovisa vikt 

Efter avslutat lossningstillfälle ska hamnkranens summerade viktregistrering för hela lossningstillfället redovisas.     

  • Klicka på ikonen för hamnkran. 

Ange bruttovikt 

Fyll i hamnkranens summerade vikt i rutan för Bruttovikt, ton och bekräfta genom att: 

  • Klicka på Slutför. 

Registrera stickprov 

Stickproven registreras manuellt av mätare under symbolen för stickprov. Dessa uppgifter lämnas till mätaren av hamnkranpersonal eller annan aktör. 

  • Klicka på ikonen för stickprov. 

Ange antal stickprov och bruttovikt 

  • Välj antal stickprov genom att klicka på plus eller minus under Antal stickprov. 
  • För varje enskilt prov registreras ett  Index* och den vikt som hamnkranen registrerat för aktuellt stickprov. 
  • Bekräfta genom att klicka på Slutför. 

* Index är ett lokalt löpnummer för stickprov på mätplatsen.

Stickprov med referensnummer 

När stickproven har sparats får de unika referensnummer. 

  • Klicka på den grönbockade stickprovsikonen för att få se de sparade stickproven med referensnummer. 

Stockmätningar stickprov 

Stickproven syns nu också under fliken för Stockmätningar stickprov. 

Avsluta lossningstillfälle i Mätplatsstödet (MPS) – steg för steg guide 

När hela fartygslasten är lossad på industri ska lossning av fartyget avslutas. I denna steg-för-steg guide visar vi hur du avslutar ett lossningstillfälle i Mätplatsstödet (MPS). 

Avsluta lossning 

I vyn Levereranstillfällen: 

  • Klicka på ikonen med fartyget med en bock på. 

Lossning slutfört 

  • Klicka i rutan för All lossning på tillfället är slutfört. 
  • Klicka på Slutför och bekräfta med OK. 

Produktfördelning 

För rundvirkessortiment sker ingen produktfördelning i Mätplatsstödet (MPS). Efter att behörig administratör har kontrollerat att inga stickprov ligger avvisade, avslutas och omräknas kollektivet i Affärssystemet. Därefter uppdateras produktfördelningen per automatik och hela leveransen räknas om enligt kollektivets omräkningstal. Produktfördelningen kommer att vara låst i Mätplatsstödet (MPS). 

Produktfördelning sker inte för sönderdelade sortiment. Mer info kommer i slutet av detta avsnitt. 

Sönderdelade sortiment 

För cellulosaflis och sönderdelade bränslen sker ingen produktfördelning i Mätplatsstödet (MPS). Kollektivet förbereds för omräkning i och med att du slutför momentet Avsluta lossning. 

När samtliga stickprov för kollektivet är analyserade och sparade kommer kollektivet att omräknas. 

På aktuella stickprov ser du vilket kollektiv som stickprovet tillhör. 

Produktfördelning 

För rundvirkessortiment, cellulosaflis och sönderdelade bränslen sker ingen produktfördelning i Mätplatsstödet (MPS).  

Rundvirkessortiment

Efter att behörig administratör har kontrollerat att inga stickprov ligger avvisade, avslutas och omräknas kollektivet i Affärssystemet. Därefter uppdateras produktfördelningen per automatik och hela leveransen räknas om enligt kollektivets omräkningstal. 

Produktfördelningen kommer att vara låst i Mätplatsstödet (MPS). 

Sönderdelade sortiment

Kollektivet förbereds för omräkning i och med att du slutför momentet Avsluta lossning. 

När samtliga stickprov för kollektivet är analyserade och sparade kommer kollektivet att omräknas. På aktuella stickprov ser du vilket kollektiv som stickprovet tillhör. 

Slutförda lossningstillfällen 

När du slutfört ett lossningstillfälle försvinner det från fliken Leveranstillfällen och återfinns istället under fliken för senast slutförda leveranstillfällen. 

  • Välj fliken Senast slutförda leveranstillfällen. 
  • För att se resultaten för respektive mätningstjänst kan du klicka på ikonen för mätningstjänsten. 

Observera! Du kan inte kan ändra något i en redan slutförd mätningstjänst. 

Revisionshistorik

Ändring Datum
Första officiella version 2025-04-16

Blev du hjälpt av denna information