Lathund Cellulosaflis och Sönderdelat Bränsle Mätplatsstödet (MPS)
Senast uppdaterad: 2025-04-25
Introduktion
I denna Lathund förklaras det hur du genomför mätningsflöden för sönderdelade material som till exempel cellulosaflis och sönderdelade bränslen i Mätplatsstödet (MPS).
Vi kommer att utgå från ett exempel på ett mätningsflöde som kan användas för både cellulosaflis och sönderdelade bränslen. De ingående mätningstjänsterna kan dock variera beroende på vilka mätningstjänster som aktuell mätplats erbjuder samt hur mätningsflödet är uppsatt för sortimentet och mottagningsplatsen. Om leveransen ingår i ett kollektiv kan det även medföra lite olika mätningsflöden beroende på kollektivvariant.
Vi kommer att gå igenom och visa hur du utför samtliga mätningstjänster som normalt används för cellulosaflis och sönderdelade bränslen i Mätplatsstödet (MPS). Varje ingående mätningstjänst beskrivs i ett kapitel och därefter beskrivs som torrhaltsbestämning och fraktionsbestämning i egna kapitel.
Nedan illustreras ett exempel på ett mätningsflöde för cellulosaflis och sönderdelade bränslen. Beroende på mätplats, hur flödet är uppsatt och chaufförens behörigheter kan detta se lite olika ut.
Hur olika flöden går till på din mätplats får du information om lokalt.

Mätningstjänsterna är:
- Mottagningskontroll.
- Stickprov utfaller.
- Kontroll av angiven bruttokvantitet.
- Vägning.
- Travmätning massaved.
Mottagningskontroll

Mottagningskontrollen kan antingen utföras av dig som virkesmätare eller av chauffören förutsatt att mätningsflödet tillåter det. Vid mottagningskontrollen besiktar du samtliga leveranser i ett leveranstillfälle så att de är leveransgilla enligt gällande instruktion.
Mottagningskontroll i Mätplatsstödet (MPS) - steg för steg guide
Mottagningskontrollen påbörjas i fliken Leveranstillfällen.
- Klicka på ikonen för mottagningskontroll.

Kontrollera att leveransen stämmer
Ett leveranstillfälle kan ha flera ingående leveranser. Kontrollera att informationen från leveransaviseringen är korrekt och att leveranserna är leveransgilla. I exemplet är alla leveranser leveransgilla.
- Bekräfta genom att klicka på Ja för varje leverans.

Slutför
Granska uppgifterna och säkerställ att de är korrekta.
- Spara genom att klicka på Slutför.

Slutför – bekräfta att uppgifterna är korrekta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mottagningskontrollen slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.
Tänk på!
När du klickat på Slutför kan du inte gå tillbaka och göra ändringar. Om felaktigheter upptäcks senare i flödet behöver du kontakta Biometrias kundservice.

Torrhaltsbestämning i ordinarie flöde – ta alltid prov
Om torrhaltsbestämning utan kollektiv är en del av det ordinarie flödet för aktuellt sortiment, kommer du i detta skede att uppmärksammas på att ett torrhaltsprov ska tas för leveransen.
För dessa krävs ingen särskild bekräftelse i Mätplatsstödet (MPS) såsom för stickprov.

Vid fel i leveransen
Mätningsvägran
När en leverans inte är leveransgill ska den mätningsvägras i mottagningskontrollen.
- Välj Nej för den leverans som ska mätningsvägras.
- Uppskatta och ange Mätningsvägrad bruttovolym.
- Välj Orsak till mätningsvägran.
- Klicka på Slutför.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.
I nästa steg dras den mätningsvägrade volymen av från den angivna bruttokvantiteten.
Observera! Mätningsvägran inte kan göras efter detta steg. Om felaktigheter upptäcks senare i flödet måste mätningen makuleras av Biometrias kundservice.

Avbryt leveranstillfälle
Du ska avbryta ett leveranstillfälle i enlighet med instruktion på aktuell mätplats.
Chauffören behöver då göra om leveransaviseringen med rätt information eller kontakta sin uppdragsgivare för hjälp.
När ett leveranstillfälle avbryts raderas det från både Chaufförsklienten och Mätplatsstödet (MPS). Var uppmärksam på att chauffören inte får någon signal om att leveranstillfället avbryts.
- Klicka på Avbryt leveranstillfälle.
- Bekräfta genom att klicka på Ja.


Kollektiv
Vad är ett kollektiv och varför mäter vi råvara i kollektiv?
Användningen av kollektiv vid mätning gör det möjligt att effektivisera provtagning och analys på råvara som levereras löpande under en längre tidsperiod. Grundprincipen är att samtliga leveranser i kollektivet mäts med en enklare och snabbare mätmetod, varefter slumpmässigt utvalda stickprov mäts med en mer noggrann eller kompletterande mätmetod.
Kollektivets urvalsfrekvens avgör hur många stickprov per årsvis levererad volym som förväntas ge ett representativt medelvärde av önskad måttenhet, exempelvis torrhalt och eller fraktionsvikter. Detta medelvärde kallas för kollektivets omräkningstal.
Urvalsfrekvensen anpassas till kollektivets storlek, det vill säga mängden råvara per tidsperiod som levereras. Ju större kollektiv desto lägre urvalsfrekvens krävs.
Utifrån stickproven skapas ett omräkningstal för exempelvis MWh/ton. Med ett sådant kollektiv utförs vägning på samtliga leveranser på fordonsvåg men torrhaltsprov tas bara då stickprov utfaller. Med hjälp av omräkningstalet kan leveranserna räknas om för att få fram ett energiinnehåll för samtliga leveranser i kollektivet.
När nya prov analyseras ersätter dessa resultat de äldsta värdena i kollektivet och omräkningstalet justeras. På så sätt hålls omräkningstalet uppdaterat och aktuellt vid varje mätningstillfälle.
Varje kollektiv har ett unikt kollektiv-ID och en kollektivbeskrivning där villkor för kollektivet sätts upp. Ett kollektiv kan även användas för att representera en fartygslast med cellulosaflis, sönderdelat bränsle eller rundvirke. Detta kallas för en ”begränsad population”.
Cellulosaflis omfattas alltid av kollektiv
Stickprov på torrhaltsbestämning och fraktionsbestämning faller ut i urvalsfrekvens oberoende av varandra enligt uppsatt kollektivbeskrivning. De båda provtyperna kan alltså ha olika urvalsfrekvens.
Nytt i VIOL 3 är att torrhaltsbestämning och fraktionsbestämning alltid har olika referensnummer även om de faller ut på samma leverans. Det är viktigt att vara observant på vilken information som delges vid stickprovsutfall! Var observant på vilken typ av prov som utfallit och dess unika referensnummer.
Alla prov i VIOL 3 har ett unikt referensnummer som följer provet genom hela analyskedjan. Detta gäller även för prov som ingår i ett ordinarie flöde utan kollektiv.
Kollektiv för torrhaltsprov förekommer även i affärer för sönderdelade bränslen
Ett kollektiv innebär då att torrhaltsprov inte lämnas för varje lass utan urvalsfrekvensen i kollektivet bestämmer hur ofta torrhaltsprov ska falla ut och lämnas för analys.
Kollektivvarianter för sönderdelat material
Det kan vara bra att känna till att det finns flera olika kollektivvarianter för sönderdelat material. Ingående sortiment och vilken typ av mätning som ska utföras på stickproven avgör vilken variant det blir.
Kollektivvariant 5
Cellulosaflis - torrhalts- och fraktionsbestämning (THB + FB).
Kollektivvariant 6
Cellulosaflis - begränsad population med torrhalts- och fraktionsbestämning (THB + FB).
Kollektivvariant 7
Cellulosaflis - skäppmätning och fraktionsbestämning (FB).
Kollektivvariant 8
Cellulosaflis och Sönderdelat bränsle - torrhaltsbestämning (THB).
Kollektivvariant 9
Cellulosaflis och Sönderdelat bränsle - torrhaltsbestämning och energiberäkning (THB + MWh).
Stickprov utfaller
Om leveransen ingår i ett kollektiv och ett prov faller ut visas detta när du har slutfört mottagningskontrollen.
Bilden som kommer upp visar på vilken leverans som provet har utfallit samt vilket typ av prov som fallit ut; om det är torrhaltsbestämning, fraktionsbestämning eller båda dessa.

Stickprov utfaller i Mätplatsstödet (MPS)
Prov har utfallit!
Varje prov har sin egen unika identitet. Ett torrhaltsprov och en fraktionsbestämning har olika referensnummer även om de fallit ut på samma leverans i samma kollektiv.
För varje prov som fallit ut måste du intyga att provet har lämnats för hantering.
- Klicka i rutorna för att intyga.

Kvitton och uppmärkning av prov
För varje stickprov som faller ut skapas ett ID-kvitto. Var uppmärksam på att torrhaltsprov och fraktionsprov har unika referensnummer och därmed egna ID-kvitton.
Märk varje prov enligt aktuell arbetsrutin för mätplatsen. Leveranskvitto i VIOL 3 kommer inte att innehålla provens referensnummer utan du måste skriva ut egna kvitton för varje prov.
ID-kvitton hittar du under Visa utskrift under flik Leveranstillfällen eller Slutförda leveranstillfällen.

Slutför
Granska uppgifterna och säkerställ att de är korrekta.
- Spara genom att klicka på Slutför.

Slutför – bekräfta att uppgifterna är korrekta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Angiven bruttokvantitet
Nästa steg är att godkänna angiven bruttokvantitet. Angiven bruttokvantitet är den uppskattning av lastad volym som chauffören anger i leveransaviseringen. Den bruttokvantitet som redovisas bör motsvara den avlämnade volymen. Den är inte ersättningsgrundande utan används för lagerhantering och statistik.

Kontrollera angiven bruttokvantitet
Om delar av leveransen mätningsvägras, ändrar mätaren eller chauffören den angivna bruttokvantiteten, så att den motsvarar avlämnad volym.
Här stämmer bruttokvantiteten.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Slutför – bekräfta att uppgifterna är korrekta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Vid avvikelse
Justera angiven bruttokvantitet
Du som virkesmätare bör justera den angivna bruttokvantiteten i dialog med chauffören om den inte upplevs vara rimlig.
Vid mätningsvägran
Om du har mätningsvägrat någon leverans i leveranstillfället vid mottagningskontrollen bör du justera bruttovolymen i dialog med chauffören.

Vägning vid ankomst
Nästa steg är att godkänna vägning vid ankomst.
I många fall har vikten redan registrerats från vågen av chauffören och ska nu godkännas och slutföras i Mätplatsstödet (MPS). Inläsning av vikt från våg är öppen för chauffören före mottagningskontroll. Detta kallas preliminär invägning.
Godkännande av vägning vid ankomst kan utföras antingen av virkesmätare eller chaufför, beroende på vad flödet tillåter.

Välj våg och läs in vikt
När ekipaget står på vågen ska vikten läsas in. Det kan göras av dig som virkesmätare eller av chauffören.
- Välj rätt våg i listan.
- Klicka på Läs in vikt.

Spara vägning
När vikten är inläst kan vikten sparas.
- Klicka på Spara.

Spara vägning - bekräfta att uppgifterna är korrekta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Spara.

Vid avvikelse
Lägg in manuell vikt
Om vågen är ur funktion kan virkesmätaren manuellt registrera vikten, exempelvis baserat på lastbilens vågklockor, kontroll från en annan våg eller enligt gällande arbetsrutin för mätplatsen.
- Välj Skriv vikt manuellt i listan.
- Skriv in vikt i rutan för vikt.
- Klicka på Spara.
Manuell vikt kan anges av virkesmätaren och av chauffören i de fall flödet tillåter det.

Viktfördelning delade lass
Vikterna hanteras per leverans. Förslag till viktfördelning mellan leveranserna görs vid invägning.
Vid avgång kan viktfördelningen korrigeras och detta kan utföras av chaufför eller mätare.
- Ange viktandel i procent, ton eller andel.
Begreppet andel kan direkt översättas till kubik per leverans i Angiven bruttokvantitet eller som delar av total volym som till exempel 0,3 och 0,7. I exemplet är viktfördelningen angiven i procent. Vikten fördelas mellan leveranserna enligt angiven viktdel.

Skäppmätning
Skäppmätning utförs av mätare där Biometria är mätande företag. Det kan utföras av chaufför vid obemannade mätstationer eller andra platser till exempel terminaler där andra företag är mätande företag. Mottagande industri kan också ha egen personal som utför mätningen.

Skäppmätning av Cellulosaflis i Mätplatsstödet (MPS) - steg för steg guide
För att påbörja skäppmätningen:
- Klicka på ikonen för Skäppmätning.

Ange uppgifter för skäppmätning
Varje skäppa i leveransen har en egen sektion i vyn.
SkäppaID läses in från ekipageregistret. Om du angett skäppaID manuellt behöver du läsa in skäppans mått genom att trycka på knappen Hämta uppgifter.
För varje skäppa anges:
- Lastlängd (cm), lastbredd (cm), skäppahöjd (cm) och volymavdrag (m3s). Detta läses in från skäpparegistret.
- Höjdavvikelse (cm).
- Fördelning av giltiga produkter (%) enligt aktuell instruktion.
Om bara en produkt finns angivet i handelssortimentet så är den redan ifylld med 100% från leveransaviseringen och kan inte ändras i Mätplatsstödet (MPS).

Slutför
När alla uppgifter för skäppmätningen är ifyllda och korrekta kan skäppmätningen slutföras.
- Klicka på Slutför.

Slutför – bekräfta att uppgifterna är korrekta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Vid avvikelse
Ange skäppans mått manuellt
Om den leveransaviserade skäppan inte finns i Skäpparegistret visas en text samt ett utropstecken som en varning. Måtten på skäppan behöver då anges manuellt.
- Ange Skäppa-ID som står på skäppan.
- Klicka på Hämta uppgifter för att manuellt skriva in måtten.
Ange skäppans mått manuellt i de fält som nu är obligatoriska:
- Lastlängd, cm
- Lastbredd, cm
- Skäppahöjd, cm
- Volymavdrag, m3s
- Höjdavvikelse
Efter att ekipaget lossats kan du sedan göra en korrekt uppmätning av skäppan enligt instruktion.

Delad skäppa
En leveransavisering kan innehålla delade skäppor. En leverans får inte lastas i sin helhet underst i en delad skäppa.
En delad skäppas höjdmått anges som höjdskillnaden från skäppans övre kant, exempelvis -35 cm och därefter med vilken volymdel av skäppan som leveransen innehar exempelvis 0,5. Systemet räknar då ut den preliminära bruttovolymen utefter dessa värden.
- Ange volymdel.
När en skäppa är delad ska systemet hindra att stickprov utfaller på den delade skäppan.

Unikt skäppa-ID
Mätplatsstödet stödjer inte att containrar registreras med samma skäppa-ID även om de är lika stora.
Alla skäppor på leveranstillfället måste ha olika SkäppaID.

Vägning vid avgång
Godkännande av vägning vid avgång kan utföras antingen av mätare eller chaufför, beroende av vad flödet tillåter.

Påbörja vägning vid avgång
För att påbörja vägning vid avgång:
- Klicka på ikonen för vägning.

Läs in vikt
När ekipaget står på vågen ska vikten vid avgång läsas in, det kan göras av mätare eller chaufför.
- Välj rätt våg i listan.
- Klicka på Läs in vikt.

Slutför vägning
När vikten är inläst kan vikten sparas och vägningen slutföras.
- Klicka på Slutför.

Slutför vägning – bekräfta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Vid avvikelse
Lägg in manuell vikt
Om vågen är ur funktion kan virkesmätaren manuellt registrera vikten, exempelvis baserat på lastbilens vågklockor, kontroll från en annan våg eller enligt gällande arbetsrutin för mätplatsen.
- Välj Skriv vikt manuellt i listan.
- Skriv in vikt i rutan för vikt.
- Klicka på Spara.
Manuell vikt kan anges av virkesmätaren och av chauffören i de fall flödet tillåter det.

Viktfördelning delade lass
Vikterna hanteras per leverans. Förslag till viktfördelning mellan leveranserna görs vid invägning.
Vid avgång kan viktfördelningen korrigeras och detta kan utföras av chaufför eller mätare.
- Ange viktandel i procent, ton eller andel.
Begreppet andel kan direkt översättas till kubik per leverans i Angiven bruttokvantitet eller som delar av total volym som till exempel 0,3 och 0,7. I exemplet är viktfördelningen angiven i procent. Vikten fördelas mellan leveranserna enligt angiven viktdel.

Slutföra leveranstillfälle
När alla mätningstjänster för leveranstillfället är slutförda låser detta upp målflaggan längst till höger i ikonraden för mätningstjänster. Målflaggan godkänns av chauffören eller mätaren och är till för att uppmärksamma chauffören på att leveranstillfället är slutfört.
Slutför leveranstillfället genom att:
- Klicka på Slutför leveranstillfälle.
Ett nytt leveranstillfälle kan inte registreras för det aktuella ekipaget till samma mottagningsplats om målflaggan inte godkänts.

Skriva ut kvitton för leveranstillfället
För att skriva ut kvitton för aktuell leverans:
- Klicka på reglaget vid Visa utskrift för att växla över till utskriftsläge.
- Klicka därefter på ikonen för skrivare.
Under ikonen för skrivare får du upp samtliga kvitton som hör till leveranstillfället. Efter att målflaggan har godkänts hittar du samma knapp med samtliga kvitton under fliken Slutförda leveranstillfällen.
Nytt arbetssätt!
I VIOL 3 skrivs inga kvitton ut automatiskt, alla önskade kvitton måste skrivas ut manuellt genom denna funktion.

Hitta tidigare genomförda leveranstillfällen
När ett leveranstillfälle är genomfört och klart flyttas det från Leveranstillfällen till fliken Slutförda leveranstillfällen.
- Välj fliken Slutförda leveranstillfällen.
För att se resultaten för respektive mätningstjänst kan du klicka på ikonen för mätningstjänsten.
- Klicka på respektive ikon.
Observera! Du kan inte ändra något i en redan slutförd mätningstjänst.

Provtagning
Torrhaltsbestämning av sönderdelade material i Mätplatsstödet (MPS) - steg för steg guide
En torrhaltsbestämning kan utföras som en del i ett ordinarie flöde eller falla ut som ett stickprov i en del av ett cellulosaflis-kollektiv.
För att genomföra torrhaltsbestämningen:
- Klicka på fliken för Torrhaltsbestämning.
Här ligger alla väntande prov för råvägning, torrvägning och slutligt godkännande.
Varje prov har ett unikt referensnummer med information om handelssortiment, ankomsttid, kollektivID (om provet är ett stickprov), samt form-ID och vikt.
- Klicka på det prov som ska råvägas eller skanna provets streckkod.

Råvägning av torrhaltsprov
Ett vågfält visas till höger.
- Välj aktuell våg.
- Ange Råvikt, g.
- Spara.
Om ingen analysvåg är kopplad till Mätplatsstödet (MPS) väljer du Manuell vikt.

Torrvägning av torrhaltsprov
Prover som blivit råvägda visas i fältet för Torrvägning. Klicka på det prov som ska torrvägas. Ett vågfält visas till höger.
- Välj aktuell våg.
- Ange Torrvikt, g.
- Spara.
Om ingen labbvåg är kopplad till Mätplatsstödet (MPS) väljer du Manuell vikt.

Slutför torrhaltsprov
Prover som blivit torrvägda visas i fältet för Slutför torrhaltsprov. Markerat prov kan korrigeras i vågfältet till höger. Markera det prov som ska slutföras. Ett vågfält visas till höger.
- Välj Slutför.
Flera torrhaltsprover kan slutföras samtidigt.
- Välj knappen Slutför alla.
Om du upptäcker ett fel efter att du slutfört torrhaltsprovet behöver du kontakta Biometrias kundservice.

Hitta tidigare genomförda torrhaltsbestämningar
När torrhaltsbestämning hör till ett kollektiv och är genomförd och klar, flyttas det från Torrhaltsbestämningar till Slutförda stickprovsmätningar.
- Välj fliken Slutförda stickprovsmätningar.
För att se resultaten för respektive torrhaltsbestämning:
- Klicka på respektive rad.
Observera! Du kan inte ändra något i en redan slutförd torrhaltsbestämning.
Torrhaltsbestämning som genomförts som en del i ett ordinarie flöde utredovisas till VIOL 3 och kan inte ses i Mätplatsstödet (MPS) efter slutförd torrhaltsbestämning.

Mätutrustning direktmetod
Om torrhaltsmätare används på mätstationen i stället för ugn.
- Välj Direktmetod som mätutrustning.
- Skriv in värdet för Torrhalt, %.
- Klicka på Spara.

Fraktionsbestämningar av cellulosaflis i Mätplatsstödet (MPS) - steg för steg guide
En fraktionsbestämning faller ut som en del av ett cellulosafliskollektiv. Fraktionsbestämningen sker med hjälp av ett flissåll. Efter sållning vägs varje ingående fraktion var för sig och fraktionsvikterna registreras därefter i Mätplatsstödet (MPS).
För att genomföra Fraktionsbestämningar:
- Klicka på fliken Fraktionsbestämningar.
Här ligger alla väntande prover för bruttovägning och fraktionsvägning. Varje prov har ett unikt referensnummer samt information om handelssortiment, ankomsttid och typ av stickprov.
- Klicka på det prov som ska bruttovägas.

Bruttovägning
För att genomföra bruttovägning:
- Välj Analysvåg.
- Ange Råvikt, g.
- Klicka på Spara vikt.
Om ingen analysvåg är kopplad till Mätplatsstödet (MPS) väljer du Skriv vikt manuellt.

Väntande prover, fraktionsvägning
Här ligger alla väntande prov för Fraktionsvägning. Prover som blivit Bruttovägda visas med en grön-gul ikon.
- Klicka på det prov som ska fraktionsvägas.

Fraktionsvägning
För att genomföra fraktionsvägning:
- Välj Analysvåg.
- Ange Provvikt, g för alla fraktioner.
- Klicka på Spara.
Om ingen analysvåg är kopplad till Mätplatsstödet (MPS) väljer du Skriv vikt manuellt.

Slutför
När samtliga fraktioner är vägda och registrerade kan Fraktionsbestämning slutföras.
- Klicka på Slutför.
När Fraktionsbestämningen slutförts går uppgifterna inte att ändra, var därför noggrann med att titta igenom samtliga vikter en extra gång.

Slutför - bekräfta att uppgifterna är korrekta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Hitta tidigare genomförda fraktionsbestämningar
När en fraktionsbestämning är genomförd och klar flyttas de från Fraktionsbestämningar till Slutförda stickprovsmätningar.
- Välj fliken Slutförda stickprovsmätningar.

För att se resultaten för respektive fraktionsbestämning kan du klicka på raden för provet.
- Klicka på respektive rad.
Observera! Du kan inte ändra något i en redan slutförd fraktionsbestämning.

Värdet är utanför rimlighetsgränsen
Om det finns rimlighetsvärden angivna för en mätningstjänst varnar systemet om inregistrerade värden avviker från dessa. Varningen beskrivs i text samt med en gul varningssymbol. I texten visas även vad rimlighetsgränsen för värdet är.
Det går att genomföra mätningen trots varningen. Varningen är avsedd som ett hjälpmedel.

Revisionshistorik
Ändring | Datum |
---|---|
Dokument skapades | 2025-03-10 |
© Copyright 2022 - 2025 Biometria ekonomisk förening. Med ensamrätt.
Innehållsförteckning