Handbok Introduktion till Mätplatsstödet (MPS)
Senast uppdaterad: 2025-04-25
Introduktion
Välkommen till den första Handboken i Mätplatsstödet!
Mätplatsstödet (MPS) är en systemlösning i vilken chaufförer och virkesmätare hanterar leveranser och registrerar mätningar.
Mätplatsstödet ersätter DORIS, IRIS, MAPP samt delar av RTV online.
I Handboken introducerar vi dig till Mätplatsstödet (MPS) och de funktionersom är viktiga för dig att känna till när du ska börja arbeta i Mätplatsstödet (MPS). Du kommer kunna ta del av både steg för steg lösningar, text och bild.

Begrepp i VIOL 3
I VIOL 3 finns ett antal nya begrepp som du behöver känna till när du ska jobba i Mätplatsstödet (MPS).
De allra flesta begrepp förklaras och exemplifieras i utbildningen Översikt VIOL 3 Mätning men här repeterar vi kortfattat de viktigaste.
Avtalsobjekt
Ersätter virkesordern som det sammanhållande identiteten för råvaran i affären. Avtalsobjektet beskriver var råvaran har uppstått och kan till exempel vara:
- En avverkningstrakt eller leveransvirke med sina avlägg.
- Flis från ett sågverk.
- Virke från en terminal.
Avlägg/startplats
Den specifika geografiska platsen med koordinater som råvaran hämtats från. Avlägget är alltid kopplat mot avtalsobjektet. För avtalsobjekt från industri är "avlägget" en av industrins lagerplatser.
Virkesmärkning
Har samma innebörd som tidigare men nytt är att ett värde måste anges när det dyker upp i Mätplatsstödet (MPS). I de fall där fysisk märkning ej används fylls värde i enligt lokal instruktion för mätplatsen. Uppgift om virkesmärkning ligger i avtalsobjektet.

Mätningsflöde
En sammansättning av de arbetsmoment eller mätningstjänster som en mätare eller chaufför utför på ett sortiment som levereras till en mottagningsplats.
Erbjuden mätningstjänst
Mätningstjänst som erbjuds på en specifik mätplats. En branschgemensam mätningstjänst som kompletterats med att ett mätande företag har tagit ansvar för utförandet av momentet på en specifik plats med en viss mätnoggrannhet.
Mätorder
En "beställning" till en mätplats på vilka mätningstjänster som ska utföras för en leverans från ett specifikt avtalsobjekt och ett angivet handelssortiment. Mätordern skapas vid destinering och speglar affärens överenskomna krav. Den är ett villkor för att kunna mäta in.
Sortimentsstruktur
I VIOL 3 delas sortimentsstrukturen upp i sortimentskategori, handelssortiment och produkt.
- Sortimentskategori
Sortimentskategori är den högsta nivån i sortimentsstrukturen och innehåller både handelssortiment och produkter. Exempel: Tallsågtimmer.
- Handelssortiment
Handelssortiment är uppbyggda av en eller flera produkter och kan i VIOL 2 jämföras med sortimentskoder (SSTE) eller inmätt sortiment för travmätning. Exempel: Tallsågtimmer fallgd (fallande längder).
- Produkt
Produkt i VIOL 3 kan jämföras med fördelat sortiment vid travmätning eller inmätt sortiment vid stockmätning i VIOL 2 och är den lägsta nivån som kan mätas in på. Exempel: Tall klass 1.

Mer om sortimentsstrukturen
Handelssortiment - branschgemensamma och anpassade
- Branschgemensamma handelssortiment - Standardiserade handelssortiment som är uppsatta i systemet med en fördefinierad produktlista. Kan jämföras med dagens Nationella mätinstruktion utan lokala avvikelser.
- Sitespecifika produktlistor - Ett sätt att ”personifiera” produktlistan för en specifik site eller mottagningsplats. Exempelvis ”Jag vill att klentimmer ska vara möjligt att ta emot i mitt grantimmersortiment”.
- Företagsspecifika handelssortiment - Kan styras av lokala mätningsbestämmelser som skiljer sig åt för ett handelssortiment på en mottagningsplats beroende på vilket företag som är säljare. Till exempel ”Vi gör så här om företag X är säljare och så här om företag Y är säljare”. Kan även finnas på grund av hur företagen vill redovisa mot skogsägaren. Exempelvis ”Det ska synas tydligt att det tagits emot av oss och det ska synas på mätbeskedet”.

Produktinformation i Mätplatsstödet (MPS)
Du kan få upp aktuell produktlista för ett handelssortiment om handelssortimentet är understreckat. Produktlistan visas när du för muspekaren över texten. Se bilden nedan.

Roller, behörigheter och inloggning
Roller i VIOL 3
En användare kan ha olika roller i VIOL 3. Varje roll har specifika behörigheter som avgör vilka funktioner och menyval som finns tillgängliga. Roller i VIOL 3 kan jämföras med behörighet i VIOL 2.
- Mätare – Kan hantera register och utföra ordinarie mätningar, även fraktions- och torrhaltsbestämning.
- Mätande företagsadministratör – Samma som mätare men med tillägg för att korrigera vissa mätvärden i efterhand.
- Stickprovsmätare – Kan godkänna stockmätningar vid kollektivstickprov, sätter larmgränser för väntande stickprov.
- Stickprovsadministratör – Kan godkänna avvikande stickprov, sätter larmgränser för väntande stickprov.
- Fjärrmätare – Kan utföra mottagningskontroll i bild och travmäta i bild.
- Chaufför – Kan göra moment knutna till aktuellt mätningsflöde i ett leveranstillfälle. Chaufförernas gränssnitt i Mätplatsstödet (MPS) benämns som Chaufförsklienten.
- Chaufför godkänd för mottagningskontroll– Samma som chaufför men är även behörig att utföra mottagningskontroll på egen hand för leveranser som ska fjärrmätas.
För att komma åt vissa funktioner kan du behöva byta roll i Mätplatsstödet (MPS).

Inloggning i Mätplatsstödet
Alla användare i VIOL 3 kommer ha personliga inloggningar för att kunna se vem som har utfört olika arbetsmoment. Detta ersätter begreppet mätlagsnummer i VIOL 2.
Första inloggningen
Vid första inloggningen behöver du välja:
- Mätande företag (aktör)
- Roll
- Mätplats
Observera!
Om din användare enbart har en (1) aktör eller en (1) roll kommer dessa val inte vara synliga.

Navigera i Mätplatsstödet
Efter inloggning med rollen som mätare möts du av en startvy med pågående Leveranstillfällen. Här visas en översikt över pågående leveranstillfällen för den mätplats du har loggat in på.
Meny
Menyn är uppdelad i två delar:
- En meny för den mätplats som du är inloggad på.
- En meny för administration.
Längst ned i menyn finns även funktionerna Byt roll och Logga ut.

Menyval för mätningstjänster
I meny för den mätplats du är inloggad på, finns de aktiviteter som är kopplade till mätningstjänsterna som utförs på mätplatsen. I bilden är vi inloggade på mätplatsen MPS E-Utb (vi kommer att gå igenom menyvalet och funktionerna gällande Leveranstillfällen i Handboken).

Menyval för administration
I menyn för administration finns Mätplatsinställningar och Utrustningar knutna till mätplatsen. Alla register som används lokalt och nationellt för olika mätningstjänster samt inställningar för din användare (vi går igenom mer om menyvalen för administration senare i denna Handbok).

Flikar
Flikarna uppe till vänster är en spegling av valen i menyn. Beroende på vilken meny du är inne på visas respektive menyval som flikar.
I bilden nedan har vi valt menyvalet Leveranstillfällen under menyn för mätplatsen, vilket gör att menyvalen för mätplatsen visas som flikar.

I bilden har vi valt menyvalet Mätplatsinställningar under menyn för administration, vilket gör att menyvalen under administration visas som flikar.

Viktiga generella funktioner i Mätplatsstödet (MPS)
Här beskriver vi några generella funktioner som är viktigt att känna till i Mätplatsstödet (MPS). I slutet av kapitlet finns även filmer som visar hur det går till.
Bevakade mätplatser
När du ska välja mätplats vid första inloggning i Mätplatsstödet (MPS) kan du välja bland alla mätplatser i hela Sverige. När du har loggat in kan du anpassa vilka mätplatser som är kopplade till din användare via Bevakade mätplatser. Bevakade mätplatser når du via menyvalet Mina inställningar. Där går det att lägga till eller ta bort mätplatser som du inte längre vill bevaka.

För att lägga till en bevakad mätplats:
- Öppna menyn.
- Välj Mina inställningar.
- Klicka på Lägg till mätplats.
- Sök på mätplatsens/mätplatsgruppens namn.
- Välj mätplats.
- Klicka på Lägg till.
- Klicka på Spara.

Byt mätplats
Det är möjligt att byta mätplats bland dina bevakade mätplatser efter att du har loggat in.
- Öppna menyn.
- Välj Byt mätplats.
Du hamnar då i inloggningsläget.
- Välj en mätplats.
- Klicka på Välj.

Byt roll
Du kan ha en eller flera roller knutna till din användare i Mätplatsstödet (MPS). Om du har fler roller är det möjligt att byta roll efter att du har loggat in.
- Öppna menyn.
- Klicka på Byt roll.
Du hamnar då i inloggningsläget.
- Välj roll.
- Välj Mätplats.
- Klicka på knappen Välj.


Logga ut
Alla användare har personliga inloggningar i Mätplatsstödet (MPS) vilket innebär att systemet registrerar vem som har utfört olika arbetsmoment. Det är därför viktigt att logga ut när du är klar med ditt arbete i Mätplatsstödet (MPS), särskilt vid delade arbetsstationer.
För att logga ut ur Mätplatsstödet (MPS):
- Öppna menyn.
- Klicka på Logga ut.

Ändra visningsläge
Det finns två sätt att ändra visningsläget mellan ljust och mörkt läge i Mätplatsstödet (MPS). Antingen direkt i menyn eller via menyvalet Mina inställningar.

Färger och ikoner
Mätplatsstödets färger och ikoner är anpassade för att du som användare lättare ska förstå och navigera i Mätplatsstödet (MPS). Exempelvis finns det ikoner för alla mätningstjänster. Ikoner och textfält visas också med olika färger beroende på status.
Färger
Det finns fyra huvudsakliga färger i Mätplatsstödet (MPS):

I bilden nedan ger vi även exempel på hur färger på uppgiftsfält anger om uppgiften är slutförd, obligatorisk eller frivillig.


Ikoner
Ikonerna i Mätplatsstödet (MPS) symboliserar olika mätningstjänster, funktioner eller status. De är en hjälp för att du på ett effektivt sätt ska kunna arbeta i Mätplatsstödet. Bilderna visar exempel på ikoner för fyra olika mätningstjänster.

Pilar
Små pilar till vänster i eller bredvid en rad, betyder att raden kan vikas ut för fler funktioner eller mer information.
Pilar intill en kolumn innebär att kolumnen kan sorteras i stigande eller fallande ordning.

Av/på-knappar
Av/på-knappar betyder att det finns flera funktioner som kan slås på/av.
Exempelvis av/på-knappen i vyn Leveranstillfällen där du kan växla mellan att Visa mätningstjänster eller Visa utskrift.

Visa, söka och filtrera leveranstillfällen
Nu när vi översiktligt har gått igenom hur du navigerar i Mätplatsstödet (MPS) och Mätplatsstödets gränssnitt ska vi gå in mer i detalj på specifika funktioner. Vi börjar med att fördjupa oss i vyn Leveranstillfällen. I detta kapitel kommer vi visa var du hittar pågående och slutförda leveranstillfällen samt söker och filtrerar bland leveranstillfällen.

Visa leveranstillfällen
När du loggar in med rollen som mätare i Mätplatsstödet (MPS) är vyn Leveranstillfällen det första. Vyn nås även via menyn för mätplatsen eller via fliken längst till vänster med en lastbilsikon.

Här visas aktuella leveranstillfällen för den mätplats du är inloggad på. Varje rad representerar ett leveranstillfälle.
- I den vänstra delen av leveranstillfället finns information om ekipage, tid för beräknad ankomst, antal leveranser, handelssortiment, mottagningsplats, referensnummer och leverans-ID.
- I den högra delen av leveranstillfället finns de ingående mätningstjänsternaför leveranstillfället. De visualiseras med hjälp av ikonerna som du fick lära dig om i föregående kapitel.

Referens- och ID-nummer
För att det ska gå att spåra och följa upp leveranser i VIOL 3 finns olika unika nummer för leveranserna.
- Leveranstillfälle-ID är ett unikt nummer för samtliga ingående leveranser i leveranstillfället.
- Leverans-ID är ett unikt nummer för varje enskild leverans. Används till exempel som sök-underlag för att kunna korrigera och makulera.
- Referensnummer är ett unikt nummer för varje enskild leverans i Mätplatsstödet och används som identitet vid mätning. Referensnummer går att jämföra med redovisningsnummer i VIOL 2.
Senast slutförda leveranstillfällen
Leveranstillfällen som är slutförda nås via menyvalet Senast slutförda, alternativt via fliken med en lastbilsikon och en checkbox på.

Söka och filtrera leveranstillfällen
Det finns olika sätt att söka och filtrera bland leveranstillfällen och mätningar i Mätplatsstödet (MPS). Här kommer vi beskriva och visa hur du söker och filtrerar bland leveranstillfällen med rollen Mätare. I de separata utbildningarna för respektive mätmetod kommer du lära dig att mer specifikt söka och filtrera bland olika mätningar.
Verktygsfältet under flikarna i Mätplatsstödet (MPS) innehåller funktioner för att söka och filtrera. Det går att fälla ut verktygsfältet med fler funktioner genom att klicka på den gråa pilen till vänster om sökrutan. I bilden är verktygsfältet utfälld.

I vyn Leveranstillfällen är det möjligt att söka eller filtrera (söka specifikt) på registreringsnummer, referensnummer, handelssortiment, mottagningsplats och fartyg bland de aktuella leveranserna för mätplatsen.

I vyn Senast slutförda finns samma sök- och filtreringsalternativ, men det är även möjligt att filtrera på ankomsttid.

I verktygsfältet för både pågående och slutförda leveranser finns även en möjlighet att växla mellan att Visa mätningstjänster och att Visa utskrift.

Chaufförsklienten
Chaufförsklienten är chaufförernas nya systemstöd för leveransavisering och hantering av mätningstjänster. Chaufförsklienten är en del av Mätplatsstödet (MPS) men skiljer sig åt gällande behörigheter och gränssnitt.
I Chaufförsklienten ser chauffören leveranstillfällen och tillhörande mätningstjänster per valt ekipage. Chauffören följer mätningsflödet i Chaufförsklienten och hanterar de mätningstjänster som är aktuella.
I exemplet ser vi ett leveranstillfälle som leveransaviserats till Vittsjö. Innan Mottagningskontrollen kan utföras behöver chauffören anmäla ankomst till mätplatsen.

Bra att veta om Chaufförsklienten

Registrera Leveranstillfällen
Med rollen som Mätare i Mätplatsstödet (MPS) har du möjlighet att registrera nya leveranstillfällen. Det kan exempelvis hända att du behöver hjälpa chaufförer som av någon anledning inte kunnat leveransavisera.
Påbörja registreringen – steg för steg guide
För att registrera ett nytt leveranstillfälle:
- Klicka på Registrera nytt leveranstillfälle.
- Välj typ av leverans (Lastbil, Tåg, Fartyg).
I exemplet väljer vi lastbil.

Välj ekipage
För leverans på lastbil:
- Ange aktuell Ekipagekombination.
- Välj Nästa.

Fördela last
- Fördela last enligt aktuell lastspecifikation (för mer information om samlast, se nästa avsnitt).
- Välj eventuellt Kran (ja/nej).
- Klicka på Nästa.

Leveransuppgifter
- Ange obligatoriska och eventuellt frivilliga leveransuppgifter för varje leverans.
Följande leveransuppgifter är obligatoriska:
- Avtalsobjekt, Startplats, Handelssortiment, Mottagningsplats och Mottagare.
- Måttslag och Lastad kvantitet.
- Utförande transportföretag.
När samtliga obligatoriska uppgifter är angivna visas knappen för Anmäl ankomst längst ner till höger.
- Klicka på Anmäl ankomst.

Leveranstillfället är registrerat
När leveranstillfället är registrerat läggs det till i vyn Leveranstillfällen som pågående leveranstillfälle.
Därefter kan du hantera de ingående mätningstjänsterna för leveranstillfället. Chauffören kan också se och hantera leveranstillfället i Chaufförsklienten genom att ange aktuell ekipagekombination.

Avbryta ett leveranstillfälle
Vid behov finns möjlighet att avbryta ett leveranstillfälle efter det har registrerats. Det går dock bara att göra i mottagningskontrollen. Efter att mottagningskontrollen är genomförd går det inte att avbryta ett leveranstillfälle.
Om du ska avbryta ett leveranstillfälle görs det enligt aktuell arbetsrutin för mätplatsen.
När ett leveranstillfälle avbryts raderas det från Mätplatsstödet (MPS) och i Chaufförsklienten. Chauffören eller mätaren behöver därefter göra om leveransaviseringen med rätt information eller kontakta sin uppdragsgivare för hjälp.
Chauffören eller mätaren behöver därefter göra om leveransaviseringen med rätt information eller kontakta sin uppdragsgivare för hjälp.

Fördela last
När du som mätare registrerar ett nytt leveranstillfälle ingår att du ska fördela lasten enligt angiven lastspecifikation.
Leveranserna visualiseras med olika färger, bokstäver och nummer i Mätplatsstödet (MPS). Varje leverans får egna sektioner i samtliga mätningstjänster där leveransens färg samt bokstav och delsiffra följer med.
Nedan beskriver och visar vi hur du använder funktionerna i Mätplatsstödet (MPS) för att fördela lasten.
Justera antalet travar
Du kan öka eller minska antalet travar per lastplats med hjälp av plus- och minusknapparna för respektive lastplats längst upp till vänster i verktygsfältet.
Antalet skäppor på ett ekipage kan dock inte ändras vid registrering av ett leveranstillfälle.

Byta leverans
Du kan också klicka på traven eller skäppan för att byta leverans.

Dela trave eller skäppa
Dela traven eller skäppan genom att klicka på Dela trave/skäppa ovanför lastplatsen.
En trave kan delas flera gånger medan en skäppa enbart kan delas en (1) gång.
Efterregistrering
Efterregistrering har en egen rad under funktionen Registrera nytt leveranstillfälle. Det aviserade leveranstillfället får en tydlig ikon i form av en ruta med en bock i som visar att det är en efterregistrering.
Endast flöden med vägtransport tillåter efterregistrering. Vid efterregistrering fylls alla värden i direkt av mätare enligt uppsatt flöde.

Transportuppgifter
Innan leveranstillfället kan slutföras efter utförda och sparade mätningstjänster, måste det kompletteras med transportuppgifter. Om du eller chauffören i det här läget väljer att inte lämna transportuppgifter, kommer transporten varken redovisas eller prisräknas.

Utskrifter och kvitton
Kvitto- och utskriftsfunktionen slår du på via av/på-knappen på flikarna Leveranstillfällen och Senast slutförda. Det innebär att du kan skriva ut kvitton både under och efter mätningen.

Varje leverans i leveranstillfället har egna kvitton. Vissa av kvittona kan även förhandsgranskas.
Det finns olika typer av kvitton:
- Leveranskvitto (preliminärt och slutgiltigt)
- Avlämningskvitto
- Provkvitto

Visa utskrift – skriva ut kvitton steg för steg guide
För att skriva ut kvitton för aktuell leverans:
- Gå till vyn Leveranstillfällen.
- Klicka på av/på-knappen för att växla till utskriftsläge.
- Klicka på utskriftsikonen.

Förhandsgranska
För att förhandsgranska:
- Klicka i rutan för önskat kvitto.
- Välj knappen Förhandsgranska.
Observera! Du måste gå ur förhandsgranskningen för att sedan kunna skriva ut kvittot.

Välj kvitton
- Klicka i rutan för kvittot du vill skriva ut.
- Välj knappen Skriv ut.

Välj skrivare och antal utskrifter
- Välj skrivare och antal utskrifter.
- Klicka på knappen Skriv ut.

Spara slutgiltigt leveranskvitto
Under fliken Senast slutförda hittar du utskrift av slutgiltiga leveranskvitton. De innehåller samtliga uppgifter som har registrerats för leveransen.
På kvittot hittar du Leverans-ID och Leveranstillfälle-ID.

Mer om utskrifter och kvitton
Kvitton inför stockmätning
Leveranskvittot innehåller information om leverans, transport och ingående mätningstjänster.
Leveranskvittot innehåller inte information som är tillräcklig för att utföra stockmätning.
I VIOL 3 har varje stockmätning ett unikt referensnummer som inte är kopplat till leveranskvittot men som finns angivet på plakatutskriften.
Kvitton för torrhaltsbestämning och fraktionsbestämning
I VIOL 3 är det inte möjligt att skriva ut tomma kvitton för torrhaltsbestämning eller fraktionsbestämning.
Om du vill fortsätta med den manuella rutinen för handskrivna protokoll, skapar du en egen blankett på din mätplats.
ID-kvitton för stickprov och kontrollprov
Under utskrifter hittar du även ID-kvitton för provtravar, oavsett om det är stickprov i kollektiv eller kontrollprov som har fallit ut.
Varje provtrave har sitt eget ID-kvitto med referensnummer och trave angivet vid kvittoutskriften.

ID-kvitto för torrhaltsbestämning i ordinarie flöde
På fliken Senast slutförda syns det inte på ikonerna att prov har utfallit, men samtliga kvitton finns tillgängliga under respektive leveranstillfälle.

Kvitton och uppmärkning av prov cellulosaflis och sönderdelat bränsle
För varje stickprov som faller ut skapas ett ID-kvitto. Var uppmärksam på att torrhaltsprov och fraktionsprov har egna referensnummer och därmed egna ID-kvitton.
Märk varje prov enligt aktuell arbetsrutin för mätplatsen.
Leveranskvittot i VIOL 3 innehåller inte provets referensnummer. Du måste skriva ut egna kvitton för varje prov.
ID-kvitton hittar du under Visa utskrift under fliken Leveranstillfällen och efter att leveranstillfället är slutfört under fliken Senast Slutförda.

Utskrift i Chaufförsklienten
Även i Chaufförsklienten finns tillgång till samtliga utskrifter som rör aktuellt leveranstillfälle, stickprov inkluderat. Chauffören kan skriva ut på den nätverksskrivare som är kopplad till aktuell mätplats.
Chaufför får signal om kontroll- eller stickprov efter godkänd mottagningskontroll och märker traven enligt aktuell arbetsrutin.

Kvitton i Chaufförsklienten
Chauffören har tillgång till alla kvitton och alla uppgifter som mätare kan se.
Chauffören kan välja att skriva ut kvitton på de nätverksskrivare som är kopplade till aktuell mätplats eller att skicka kvitton digitalt till sig själv.
Valbar mätmetod och mätande företag
Primär och sekundär mätmetod
Primär och sekundär mätmetod i VIOL 3 kan jämföras med mätmetod A (MMA) och mätmetod B (MMB) i VIOL 2.
Om primär och sekundär mätmetod tillåts i affären, förekommer i uppsatt flöde och går att använda på mätplatsen finns det inga stopp i systemet för att leveransavisera med den ena eller den andra mätmetoden. Det finns därför en funktion i systemet, Komplettera leveransuppgifter, där chaufför eller mätare ska ange mätmetod.
Information om när de olika mätmetoderna ska användas får berörda parter av respektive aktör.
- I rollen som mätare aktiveras funktionen i samband med registrering av ett leveranstillfälle. Den aktiveras efter att du angivit samtliga obligatoriska leveransuppgifter och klickar på Nästa.

- I rollen som chaufför aktiveras funktionen i samband med ankomstanmälan.

Oavsett roll måste den primära eller den sekundära mätmetoden väljas i listan som dyker upp i vyn för Komplettera leveransuppgifter för att få fram valet Anmäl ankomst.

Mätningsflödet för leveranstillfället utformas beroende på vald mätmetod.

Mätkvitto vid valbar mätmetod
På det slutgiltiga leveranskvittot står både primär och sekundär mätmetod angivet som ersättningsgrundande mätningstjänst. Avlämningsflödet motsvarar alltid vald mätmetod för aktuellt leveranstillfälle. Bilden nedan visar två kvitton med olika avlämningsflöden.

Flera mätande företag
På en mätplats kan det finnas flera mätande företag. Exempelvis kan Biometria agera som mätande företag under vissa tider på dygnet/året och mätplatsägare eller transportföretag kan agera som mätande företag under andra tillfällen.
Om det finns flera mätande företag i ett uppsatt flöde ska mätande företag väljas av chauffören vid leveransaviseringen.
Funktionen Komplettera leveransuppgifter aktiveras efter att chauffören har klickat på Nästa i vyn Slutför avisering.

Annat mätande företag
Om chauffören väljer annat mätande företag än Biometria, exempelvis 12345-00000 Skogsbolaget AB, kommer samtliga erbjudna mätningstjänster i flödet att låsas upp i Chaufförsklienten och chauffören kan utföra hela flödet.
Mätande företags ombud
Om du är inloggad som Mätare med Biometria som mätande företag har du alltid tillgång till samtliga mätningstjänster på aktuell mätplats. Om du utför mätningstjänsterna i stället för chauffören när chauffören valt annat mätande företag än Biometria blir du registrerad som Mätande företags ombud.
Status Väntar på mätare
Om det finns annat mätande företag än Biometria men chauffören väljer att ange Biometria som mätande företag, förblir de mätningstjänster som kräver Biometria som mätande företag fortsatt låsta i Chaufförsklienten med status Väntar på mätare.

Avvikande affärsvillkor
Mätande företag förhåller sig till ett flerdelat regelverk när de utför mätning på en mätplats. I grunden finns virkesmätningslagstiftningen följt av nationella eller lokala mätningsbestämmelser.
Vissa av de lokala mätningsbestämmelserna kan uttryckas som affärsvillkor i VIOL 3. Affärsvillkorstyperna som finns är fritext, avvikande tarahantering och avvikande gränsvärde.
Ett avvikande affärsvillkor kan röra olika mätningstjänster i ett flöde och kan exempelvis vara att flödet tillåter medeltara eller fast tara, att leveransen ska blånadsbesiktas eller att vedlängden får överskrida gränsvärden i nationella mätningsbestämmelsen. Det avvikande affärsvillkoret kan förmedlas med en fritext som i exemplet nedan.

Mätplatsinställningar
Nu har vi fördjupat oss i gränssnitt, navigation och leveranstillfällen i Mätplatsstödet (MPS). Nu ska vi gå in på menyvalen för administration. Vi börjar med att titta på Mätplatsinställningar.
Under Mätplatsinställningar finns möjlighet att lägga in gränser för olika värden knutna till mätningstjänster i systemet. Värdena anges lokalt och gäller endast för den mätplats du är inloggad på. När du öppnar Mätplatsinställningar visas namnet på den mätplats som du är inloggad på längst upp till höger.


Larmgränser
Larmgränser gäller väntande stickprovsmätningar. Larmgränserna kan bara ändras av rollerna Stickprovsmätare och Stickprovsadministratör.
Under fliken Stockmätningar stickprov kommer väntande objekt larmas enligt dessa larmgränser med gul eller röd markering samt en text om hur länge de har väntat.

Rimlighetsvärden
Rimlighetsvärden är gränser för olika värden knutna till mätningstjänster i systemet.
Värdena anges lokalt och gäller endast för den mätplats du är inloggad på.
Rimlighetsvärden motsvarar de gränsvärden för exempelvis travmått som idag läggs in i varje enskild mall i DORIS.

Varning - Värdet är utanför rimlighetsgränsen
Om det finns rimlighetsvärden angivna för en mätningstjänst varnar systemet om inregistrerade värden avviker från dessa. Varningen beskrivs i text samt med en gul varningssymbol. I texten visas även vad rimlighetsgränsen för värdet är.
Det går att genomföra mätningen trots varningen. Varningen är avsedd som ett hjälpmedel.

Registrera rimlighetsvärden – steg för steg guide
Påbörja registreringen
Rimlighetsvärden kan registreras för den mätplats som du är inloggad på.
Påbörja registreringen genom att:
- Klicka på raden för aktuell mätningstjänst.

Ange minvärde och maxvärde
- Ange både ett minvärde och ett maxvärde för att kunna spara rimlighetsvärden.
- Välj Spara.

Registrerat rimlighetsvärde
Det syns vem som senast ändrade ett rimlighetsvärde på respektive rad.
I exemplet var det Karolina som senast ändrade rimlighetsvärdena för mätningstjänsten Angiven bruttokvantitet.

Nytt arbetssätt
Rimlighetsvärden fraktionsbestämningar
För vissa rimlighetsvärden är det bestämt att angivna värden ska beslutas centralt och vara desamma på samtliga av Biometrias mätplatser. Det gäller bland annat rimlighetsvärden för Fraktionsbestämning.
I VIOL 2 finns det tvingande larmvärden som måste godkännas för att mätningen ska gå vidare i systemet. I VIOL 3 finns det inga tvingande värden.
För att säkerställa att viktiga larm kan rapporteras till berörda aktörer för aktuell fraktionsbestämning kräver detta ett nytt arbetssätt.
Observera!
- Rimlighetsvärden ska anges enligt uppsatt arbetsinstruktion som rör aktuell mätningstjänst.
- Rapportering om avvikande värden ska följa aktuell rutin för berörd mätstation.
Exempel:
Systemet varnar för att angivna värden avviker från rimlighetsgränser vid fraktionsbestämning. Även om dessa värden inte är stoppande, skall aktuell rutin för rapportering av överskridna rimlighetsvärden användas.

Utrustningar
De utrustningar som är knutna till mätplatsen kan administreras i Utrustningar. Några exempel på utrustningar är kamerarigg, fordonsvåg och skrivare.
Beroende på utrustning finns olika information om utrustningen samt olika funktioner, exempelvis senaste kalibrering, modell och status.

I exemplet i bilden finns det en aktiv fordonsvåg vid namn MPS E-Utb Fordonsvåg 1.
Om det finns flera av någon utrustning, kommer varje utrustning att ha sin egen rad med modell och namn i vyn.
Inaktivera våg – steg för steg guide
Gå till aktuell våg
Om en våg inte fungerar är det möjligt att inaktivera vågen genom att ändra dess lokala status.
- Tryck på pilen längst till höger på raden för aktuell våg.

Välj status och ange orsak
- Välj status Aktiv Nej.
- Ange en orsak i rutan.
- Klicka på Spara.

Bekräfta ditt val
Här finns möjlighet att avbryta att vågen inaktiveras.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Status utrustning
Efter att du har inaktiverat vågen, syns det att du har inaktiverat vågen, med tidpunkt för när händelsen registrerades.
I vyn för Utrustningar kommer vågen visas som Inaktiv.


Skäpparegister
Via Skäpparegister kan du se och hantera samtliga nationellt registrerade skäppor.

Söka och sortera i skäpparegister
Det är möjligt att söka och sortera i skäpparegistret.
- I sökrutan kan du söka på Skäppa-ID (Observera att sökrutan skiljer på stora och små bokstäver).
- Med pilen till höger om kolumnen Kröningsdatum kan du sortera i stigande eller fallande ordning.

Som behörig användare kan du Registrera en ny skäppa och Kröna om befintliga skäppor från Skäpparegistret. Du blir då angiven som kröningsansvarig för det mätande företag som du är inloggad på.
Registrera ny skäppa – steg för steg guide
Påbörja registreringen
För att registrera en ny skäppa:
- Klicka på Registrera ny skäppa.

Ange skäppans mått, kröningsansvarig samt ägare
Ange uppgifter om skäppans ID och mått:
- Identitet och Mått (längd, bredd, höjd i centimeter).
- Volymavdrag.
Ange uppgifter om kröning:
- Sök på Företagsnamn eller Huvudkod för det mätande företag som du representerar när du kröner skäppan.
- Välj Kröningsansvarig.
Ange uppgifter om ägare:
- Sök på Företagsnamn eller Huvudkod för det transportföretag som äger det ekipage som skäppan tillhör.
- Välj Ägare.

Spara
Eller spara den nya skäppan genom att bekräfta med:
- Knappen Lägg till.
Om du vill avbryta registreringen av skäppan:
- Välj Bakåt.

Kröna om befintlig skäppa – steg för steg guide
Påbörja kröningen
För att påbörja kröningen av en befintlig skäppa:
- Gå till Skäpparegistret.
- Sök på Skäppa-ID i sökrutan.
- Klicka på raden för aktuell skäppa.

Lägg in aktuella värden
- Lägg in aktuella värden för skäppan.
- Klicka på Spara.
Du kan även Ta bort skäppa i den här vyn.

Skäppan är krönt
Du blir nu angiven som Kröningsansvarig för skäppan med aktuellt datum för kröningen.

Formregister
Via Formregister kan du se och hantera de formar som är lokalt för mätplatsen. I formregistret registreras alla behållare för prover.

Det finns två typer av behållare för prover, Form och Påse. Beroende på vilken behållare som ska användas hanteras de olika i Mätplatsstödet (MPS).
- Form, har ett unik Form-ID, en unik vikt samt en status. En form kan ha status Aktiv (upptagen) eller Ej aktiv (ledig).
- Påse, har en fast tara. Det innebär att bara en (1) tara kan vara registrerad åt gången.
Den typ av form som är vald i formregistret är den form som automatiskt visas under Torrhaltsbestämningar. Om du behöver använda en annan typ av form under Torrhaltsbestämningar väljer du detta i Formregistret.

Lägg till form eller välj påse som behållare – steg för steg guide
Påbörja registreringen
För att lägga till en ny form:
- Klicka på Lägg till form.

Ange formens uppgifter
Ange formens uppgifter:
- Identitet (FormID) och Vikt, g.
- Klicka på Lägg till (det går att lägga till flera formar vid samma tillfälle).
- Bekräfta med Spara.
När du lagt till nya formar måste du spara.
Observera att om du i detta skede klickar bakåt, kommer de nya formarna inte att sparas i registret.

Ange påse som behållare för prover
Du kan även ange påse som behållare för prover:
- Välj Påse under Behållare för prover.
- Ange aktuell Vikt (g).
- Klicka på Spara.
Observera!
Påse har en fast taravikt som gäller för alla påsar. Det går därmed inte att välja vikt för varje påse vid Torrhaltsbestämning utan detta måste ändras i Formregistret.

Redigera en befintlig form – steg för steg guide
Påbörja redigeringen
För att redigera en form:
- Klicka på raden för aktuell form.
Observera!
Du kan bara redigera en form som har status Ej aktiv.

Redigera vikten
- Redigera formens vikt.
- Klicka på Spara.

Ta bort form – steg för steg guide
Påbörja raderingen
För att ta bort en form från Formregistret:
- Välj formen genom att klicka på raden för aktuell form.

Ta bort formen
- Välj Ta bort.
- Klicka på Spara.

Bekräfta
Bekräfta att du vill ta bort formen:
- Välj Ta bort.

Ekipageregister
Via Ekipageregister kan du se och hantera samtliga nationellt registrerade ekipage.

Ett ekipage består av en dragbil och ett eller flera släp. Dessa måste registreras tillsammans som en enhet.
Ett ekipage är inte kopplat till ett specifikt transportföretag.
Registrera nytt ekipage – steg för steg guide
Registrera nytt ekipage
För att registrera ett nytt ekipage med dragbil och släp:
- Öppna menyn.
- Välj Ekipageregister.
- Klicka på Registrera nytt ekipage.

Registrera dragbil
Ange uppgifter för dragbilen:
- Registreringsnummer samt eventuell landskod för utlandsregistrerad dragbil. Standard är Sverige.
- Kran (alltid, ibland eller aldrig). Vid ibland, ange kranvikt (ton).
- Fordonstyp (Banke eller Skäppa).
- Bankbredd eller Skäppa-ID beroende på fordonstyp.

Registrera släp
Ange uppgifter för släp:
- Antal släp.
- Registreringsnummer samt eventuell landskod för utlandsregistrerade släp. Standard är Sverige.
- Fordonstyp (Banke eller Skäppa).
- Antal skäppor.
- Bankbredd eller Skäppa-ID beroende på fordonstyp.

Registrera maxvikt för ekipaget
- Ange maxvikt för hela ekipaget.
Spara ekipaget genom att:
- Klicka på Lägg till.

Redigera ekipage
När ett ekipage är registrerat i ekipageregistret kan du redigera ekipaget.
På ett befintligt ekipage kan du:
- Aktivera/inaktivera användande av Medeltara och Fast tara.
- Ändra bankbredd.
- Byta ut SkäppaID.
- Ta bort ekipage.
Mer om ekipageregister
Användning av medeltara
Medeltara måste alltid baseras på tre taravikter för att funktionen medeltara ska kunna användas.
En taravikt är giltig i 10 dagar. Här ser du hur länge den äldsta taravikten är giltig. När den äldsta taravikten blir ogiltig så måste utvägning ske innan ekipaget kan använda medeltara igen.
Taravikten kommer automatiskt sparas i ekipageregistret efter utvägning.
Exemplet i bilden visar medeltara med tre vikter registrerade efter utvägning.

Aktivera medeltara
Aktivera funktionen medeltara genom att:
- Välj Aktiv Ja.
Inga vikter ska registreras manuellt av mätare utan vikten registreras när ekipaget gör en utvägning.
- Välj Spara.
Mätplatsstödet (MPS) signalerar när omvägning för medeltara krävs.

Avvikande taravikt
En avvikande taravikt är en vikt som efter stickprov vid utvägning avviker för mycket från de övriga taravikterna i systemet.

Användning av fast tara
Vid användning av fast tara är vikten endast giltig i 30 dagar.
Efter att mätare sparat vikten syns information om hur länge den angivna taran är giltig.
Vikten försvinner från ekipageregistret när vikten inte längre är giltig.
Ska fast tara fortsätta användas efter 30 dagar måste användare registrera taravikten på nytt.
I exemplet visas fast tara med giltighetstid till och med 2025-03-19.

Aktivera fast tara
Aktivera fast tara genom att:
- Välja Aktiv Ja.
Vikten för fast tara registreras manuellt av mätare.
- Ange vikt (ton).
- Klicka på Spara.

Ändra bankbredd
För att ändra bankbredd:
- Sök på det ekipage du ska redigera genom att ange registreringsnummer i sökrutan, antingen dragbilen eller släpet.
- Sök registreringsnummer.
- Välj det ekipage du vill redigera.
- Ändra bankbredd.
- Välj Spara.

Byta Skäppa-ID
Kom ihåg att lägga till ny skäppa i skäpparegistret innan du byter skäppa på fordonet.
För att ändra Skäppa-ID:
- Sök på ekipaget du vill ändra.
- Välj ekipaget du vill redigera.
- Byt Skäppa-ID.
- Klicka på Spara.

Mätarens och chaufförens behörigheter i Mätplatsstödet (MPS)
Behörigheterna för rollerna Mätare och Chaufför skiljer sig åt i Mätplatsstödet (MPS).

Vägning vid ankomst och avgång
Flera vågfunktioner i VIOL 3 är nya eller fungerar annorlunda än i VIOL 2. I det här avsnittet kommer vi gå igenom hur fordonsvägning och tillhörande funktioner används i Mätplatsstödet (MPS).
Via valet Utrustningar under menyn för administration hittar du alla fordonsvågar som är kopplade till den mätplats du är inloggad på.
- Till stor del utförs funktionen vägning av chauffören i Chaufförsklienten men den kan även utföras direkt i Mätplatsstödet (MPS) inloggad med roll Mätare.
- Inläsning av vikt från våg är öppen för chauffören före mottagningskontroll. Detta kallas preliminär invägning.
- Godkännande av vägning vid ankomst kan utföras antingen av mätare eller chaufför, beroende på vad flödet tillåter.

I VIOL 2 är fordonsvågarna kopplade direkt till vågterminaler och mätplatsdator i ett lokalt nätverk där chauffören eller mätaren gör sin registrering.
Med VIOL 3 är vågarna i stället kopplade till Mätplatsstödet som nätverksenheter. Detta gör att alla som har tillgång Mätplatsstödet (MPS) eller Chaufförsklienten har tillgång till och kan använda samtliga nätverksvågar på aktuell mätplats.

Vägning vid ankomst – steg för steg guide
Ankomst – Påbörja vägning
Påbörja vägning genom att:
- Klicka på raden för vägning.

Läs in vikt
När ekipaget står på vågen ska vikten läsas in. Det kan göras av dig som virkesmätare eller av chauffören.
För att läsa in vikten:
- Välj rätt våg i listan.
- Klicka på Läs in vikt.

Spara vägning
När vikten är inläst kan vikten sparas.
- Klicka på Spara.

Bekräfta att uppgifterna är korrekta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Spara.

Vägning vid avgång – steg för steg guide
Läs in vikt
Godkännande av vägning vid avgång kan utföras antingen av mätare eller chaufför, beroende av vad flödet tillåter.
När ekipaget står på vågen ska vikten vid avgång läsas in.
- Välj rätt våg i listan.
- Klicka på Läs in vikt.

Spara vägning
När vikten är inläst kan vikten sparas och vägningen slutföras.
- Klicka på Slutför.

Slutför vägning – bekräfta
Här finns möjlighet att gå tillbaka och justera innan mätningstjänsten slutförs.
- Bekräfta genom att klicka på Slutför.

Viktfördelning delade lass
Om ett leveranstillfälle har flera avtalsobjekt, flera handelssortiment eller olika transportuppgifter benämns detta i VIOL 3 som att leveranstillfället innehåller flera leveranser.
I VIOL 3 behöver leveranserna viktfördelas vid flera leveranser. Det gäller både för travar och skäppor. Viktfördelningen sker i de flesta fallen av chauffören vid invägning. Systemet känner av att en viktfördelning ska göras och föreslår en viktfördelning vid invägning. Vid avgång kan viktfördelningen mellan leveranserna korrigeras.
- Vikterna hanteras per leverans.
- Förslag till viktfördelning mellan leveranserna görs vid invägning.
- Vid avgång kan viktfördelningen korrigeras och detta kan utföras av chaufför eller mätare.
- Viktdel anges i procent, ton eller andel.
- Begreppet andel kan direkt översättas till kubik per leverans i Angiven bruttokvantitet eller som delar av total volym till exempel 0,3 och 0,7.
I exemplet är viktfördelningen angiven i procent. Vikten fördelas mellan leveranserna enligt angiven viktdel.

Korrigering av viktfördelning
Viktfördelning kan korrigeras vid utvägning. Viktdel anges i %, ton eller andel.
I Angiven bruttokvantitet kan begreppet Andel direkt översättas till kubik per leverans eller som delar av total volym exempelvis 0,3 och 0,7.
Om travmätning ingår i mätningsflödet kan viktfördelning korrigeras utefter hur många kubik travmätningen angett per leverans.
Delvägning korta vågar
I de fall där vågar på mottagningsplatsen är så korta att hela ekipaget inte ryms, görs delvägningar av exempelvis bil och släp var för sig som sedan läggs ihop till en total in- respektive utvikt för ekipaget.
Delvägning – steg för steg guide
Aktivera delvägning
För att kunna dela upp inläsning av ekipagets vikt i delmätningar:
- Klicka på Aktivera delvägning.

Läs in vikt per delvägning
Chauffören placerar en del av ekipaget på vågen och läser in vikten.
- Välj Läs in vikt.
Lägg till varje delvägning.
- Välj Lägg till delvägning.
När första vikten är inläst flyttar chauffören fordonet och upprepar momentet Detta upprepas tills hela ekipaget är invägt.
Vikterna läggs ihop av systemet. Om en vikt blir fel går det att välja Ta bort vikt och läsa in vikten på nytt.

Spara delvägningar
Om leveranstillfället innehåller flera leveranser:
- Uppskatta viktfördelningen mellan leveranserna.
När samtliga vikter är inlästa:
- Välj knappen Spara.

Avstå vägning samt ange vikt manuellt
Avstå vägning
Funktionen Avstå vägning kan endast användas om:
- Vägning finns med som mätningstjänst i flödet.
- Vikten är ersättningsgrundande för
- Samtliga vågar på aktuell mätplats är inaktiva.
Funktionen kan användas både för vägning vid ankomst och för vägning vid avgång. Det spelar ingen roll om vågen inaktiveras efter att ekipage har vägts in.
För att funktionen ska vara valbar behöver vågen vara markerad som inaktiv under Utrustningar på Administrations-menyn.
Transportvederlag kommer att grundas på annan mätenhet som ingår i uppsatt flöde, exempelvis m3f.
Avstå vägning
- Välj Avstå vägning.
Om du väljer att avstå vägning i detta skede får du bekräfta att vägning ska avstås.
- Bekräfta med Ja.

Vägningen utfördes inte
Om valet Avstå vägning har använts, kommer ikonen för Vägning att vara grön och markerad som utförd.
Efter att vägningen har slutförts och du på nytt klickar på ikonen för Vägning ser du information om att Vägning utfördes inte och ser även vem som valde att avstå från vägning.

Ange vikt manuellt
Funktionen att ange vikt manuellt kan användas om:
- Samtliga vågar på aktuell mätplats är inaktiverade.
- Vägning är ersättningsgrundande för råvara, exempelvis cellulosaflis eller bränsleflis.
- Flödet tillåter att manuell vikt anges.
Funktionen för att avstå vägning är då inte tillgänglig i vyn för vägning.
I ett sådant fall måste vikten skrivas in manuellt av mätare eller chaufför, beroende av vad flödet tillåter. Om vikt ej får anges manuellt måste leveransen stoppas.
Ange manuell vikt i Mätplatsstödet (MPS)
- Välj Skriv vikt manuellt i listan över vågar.
- Ange aktuell vikt.
- Bekräfta med Spara vid invägning och Slutför vid utvägning.
Ange manuell vikt i Mätplatsstödet (MPS)
- Välj Skriv vikt manuellt i listan över vågar.
- Ange aktuell vikt.
- Bekräfta med Spara vid invägning och Slutför vid utvägning.

Ange manuell vikt i Chaufförsklienten
Om vägning är ersättningsgrundande för råvara och aktuell våg är inaktiverad, får chauffören en signal om det i Chaufförsklienten när aktuell våg väljs i listan.
Om flödet tillåter att chauffören skriver in vikten manuellt är detta fält öppet per automatik och chauffören skriver in:
- Aktuell vikt samt bekräftar med Spara vid invägning. Därefter Slutför vid utvägning.
Om flödet inte tillåter chauffören att skriva in manuell vikt och vägning är ersättningsgrundande för råvara, måste chauffören:
- Kontakta mätare för att kunna genomföra leveranstillfället.

Medeltara och fast tara
Medeltara och fast tara är en funktion för att få en taravikt utan att behöva väga ut.
För att medeltara eller fast tara ska kunna användas måste ett affärsvillkor vara upprättat i VIOL 3. När det finns, kan alla ekipage som är markerade i ekipageregistret för medeltara och fast tara, använda funktionen.
- Fast tara– är ett fast värde. En taravikt anges i ekipageregistret av en mätare. Denna taravikt gäller i 30 dagar innan den måste uppdateras.
- Medeltara – är ett föränderligt värde och är ett snitt på 3 utvägningar. Medeltaran gäller i 10 dagar från den äldsta taravikten. Mätplatsstödet signalerar om medeltaran behöver uppdateras med utvägning.
Reglerna i Mätplatsstödet (MPS) för medeltara och fast tara följer den nationella arbetsrutinen för vägning med statisk fordonsvåg. För mer information om hantering av medeltara och fast tara, se avsnittet om Ekipageregister.
Utvägning med medeltara och fast tara
Så här ser det ut efter Vägning vid avgång när medeltara eller fast tara är angivet i Ekipageregistret. Medeltara eller fast tara kommer upp per automatik.

Omvägning av medeltara
Mätplatsstödet signalerar till chauffören när medeltaran behöver uppdateras och utvägning krävs på fordonsvåg.
För att fortsätta använda funktionen medeltara:
- Välj knappen Ja vid rubriken Uppdatera medeltara.
- Om Nej väljs inaktiveras funktionen medeltara.
Behörig användare måste då aktivera funktionen i Ekipageregistret igen för att medeltara åter ska kunna användas.

Alternativ utvägning - utan medeltara eller fast tara
Chauffören kan välja i mottagningskontrollen om medeltara eller fast tara inte ska användas.
Valet är inte synligt per automatik men finns under fältet Ekipage. Förvalt värde är alltid Nej.
Vid val Ja måste chauffören göra en utvägning på fordonsvåg vid avgång.

Revisionshistorik
Ändring | Datum |
---|---|
Korrigerat formuleringar. Gäller följande: Rubrik 6 Registrera leveranstillfällen angående Efterregistrering. Rubrik 13.1 Ekipageregister angående Avvikande taravikt. Rubrik 13.3 Mer om ekipageregister angående Användning av medeltara. | 2025-03-17 |
Första officiella version | 2025-03-10 |
© Copyright 2022 - 2025 Biometria ekonomisk förening. Med ensamrätt.
Innehållsförteckning