Instruktion Rapportportalen

Senast uppdaterad: 2025-04-25

Inledning

Syftet med rapportportalen är att samla alla uppföljningsrapporter som tillhandahålls av Biometria på ett enhetligt sätt. Alla våra kunder ska ha en god översyn över tillgängliga rapporter för stöd i sitt uppföljningsarbete. I rapportportalen är det också möjligt att skapa inställningar för rapporter i form av matriser och gränsvärden.

För att läsa om funktioner i rapporterna hänvisas du till Handbok BI-funktioner VIOL 3.

Inloggning

Steg för steg instruktioner inloggning

  1. Gå in på Biometria.se
  2. Logga in på Mina sidor
  3. Sök efter ”Uppföljning VIOL 3, Rapportportal och rapportinställningar” och klicka på öppna.

4. Första gången som inloggning sker kommer två dialogrutor upp. Välj nästa på den första och acceptera på den andra.

Rapporter

Rapporter är startsidan för rapportportalen. Här finner du all uppföljning inom VIOL3 samlad. Under fliken Rapporter hittar du all uppföljning som finns skapad för VIOL3. Uppföljningen är fördelade över de olika tjänsteområdena Redovisa, Produktion, Transport och Mäta. Som användare ser du uppföljningen du har rätt att se enligt din behörighet.

Rapporter – startsida för rapportportalen

Som standard visas 10 rapporter i listan. Det går att välja hur många rapporter som visas samt navigera i listan genom att använda funktions och navigeringspilarna längst ner på sidan.

Listan över rapporter innehåller följande information:

  • Namn - är rapportnamnet och en sifferkod. Vid behov av support ange alltid sifferkoden inom [ ] för att underlätta support.
  • Beskrivning - är en kort beskrivning av vad rapporten avser
  • Favoritmarkera en rapport - För snabb åtkomst till de rapporter man använder mest frekvent kan man favoritmarkera en eller flera rapporter. Klicka på stjärnan före rapportnamnet för att favoritmarkera. Rapporten visas då i den övre tabellen Favoritrapporter. För att ta bort en favoritmarkering klickar man på stjärnan igen.

På startsidan klicka på ikonen för information längst upp i högra hörnet.

Steg för steg instruktioner för att söka rapport

1. På startsidan Rapporter listas alla tillgängliga rapporter under alla rapporter. För att söka efter en specifik rapport, klicka på ”sök rapport” för att skriva in sökord i fritextfält. Sökning görs på både namn och beskrivning. Lista med rapporter filtreras utefter sökresultat.

Rubrikfilter för rapporter

2. Ta bort sökning genom att radera text i sökrutan, alternativt klicka bort sökningen via krysset bredvid sökordet.

Exempel på sökning av rapport

3. Genom att klicka på rubrikfiltret REDOVISNING listas endast de rapporter som tillhör området Redovisning.

4. Under redovisningsrubriken går det att söka i fritextfält på samma sätt som för alla rapporter.

5. Listan kan också filtreras genom att välja underkategori. Välj kategori genom att klicka på listan kategori.

Sök Redovisningsrapport eller välj kategori i lista

Steg för steg instruktioner för att favoritmarkera rapport

  1. Sök upp aktuell rapport som ska favoritmarkeras.
  2. Klicka på Stjärn-symbolen längst till vänster.
  3. När stjärnan är ifylld är rapporten favoritmarkerad och återfinns överst på sidan under rubriken Favoritrapporter.
  4. Som standard visas upp till 10 rapporter i Favoritrapporter. Möjlighet finns att bläddra mellan sidor och utöka antalet som visas.
  5. Klicka på Stjärn-symbolen längst till vänster igen för att avmarkera favorit rapport.
  6. När stjärnan är inte är ifylld är rapporten inte favoritmarkerad.

En favoritmarkerad och en ej favoritmarkerad rapport.  

Steg för steg instruktioner för att öppna en rapport

För att öppna en rapport klickar man på rapportraden för att öppna i samma fönster, eller genom att använda symbolen längst till höger bredvid rapportnamnet för att öppna rapporten i ett nytt fönster.

  1. Sök upp aktuell rapport som ska öppnas. Via dina favoritrapporter, i listan eller via sökfunktionen.
  2. Klicka på rapportens namn för att öppna rapporten.
  3. Alternativt klicka på ikonen längst till höger för att öppna rapport i ny flik.

Klicka på rapportens namn för att öppna den, eller ikonen till höger för att öppna rapporten i ny flik.

Matriser

Under fliken matriser kan en användare Se och kopiera matriser som är delade inom egen org. Se, Skapa, redigera och radera egna matriser.

Som standard visas 10 matriser i listan. Det går att välja hur många matriser som visas samt navigera i listan genom att använda funktions och navigeringspilarna längst ner på sidan. Matriserna är sorterade i bokstavsordning. Som användare ser du matriser som du själv har skapat och därtill även de matriser som andra användare inom din organisation har skapat samt valt att dela inom sin organisation. Ett gränsvärde/matris är antigen personligt eller delas med alla inom samma organisation.

  • Namn – är matrisnamnet, som också visas i uppföljningsrapporterna.
  • Version – Vilken version av matrisen som är gällande. Det går att backa till en äldre version i redigeraläget för en matris som sparats som en ny högre version.
  • Status – En matris kan ha tre olika statusar: utkast, aktuell och borttagen.
  • Utkast avser att matrisen inte är valbar i uppföljningsrapporterna, den finns endast i rapportportalen. Aktuell avser att matrisen är valbar i uppföljningsrapporterna och att den finns i Rapportportalen. Borttagen avser att matrisen inte är valbar i uppföljningsrapporterna, den finns endast i rapportportalen. En borttagen matris kan tas tillbaka och får då ett nytt versionsnummer. Borttagna matriser rensas av Biometria med jämna mellanrum.
  • Ägare – Visar e-postadressen för ägaren av matrisen.
  • Senast uppdaterad – Visar när matrisen var senast uppdaterad.

 

Standardvärden övermålsmatris

Under standardvärden visas dina standardinställningar för matrisen. Dessa kan du redigera. Lägger du till en längklass kommer längdklassen följa inställningarna under standardvärden. Har du redigerat dina standardvärden och vill att dessa ska appliceras på hela matrisen klickar du på knappen Applicera och då skrivs alla värden i matrisen över med de angivna standardvärdena.

Matrisceller

Under Matrisceller ser du din matris, här anger du vilka celler som är Önskade och Otillåtna. Inga stockar kan hamna i en otillåten cell, otillåtna celler kommer behandlas som om de inte finns vid beräkning av nyckeltal. Det kan liknas med att sätta en 0 i maskinens PIN-fil eller att sågen inte har en beställning av den typen av stock. Du kan markera flera celler i ett svep för att byta deras status. I en längdklass måste det finns minst en önskad cell. Du kan lägga till eller ta bort både längd- och diameterklasser. Du kan förstora och förminska matrisen med hjälp av förstoringsglaset samt växla plats på längd- och diameteraxlarna med hjälp av knappen Växla visningsläge.

Övermålsmatris

Under Övermålsmatris ser du alla gränsvärden per längdklass och diameterklass. Som användare får du verifieringshjälp att matrisen går ihop och vid fel markeras berörd längd- och diameterklass samt det felaktiga värdet. Verifieringshjälp:

  • Godkänt övermålsintervall kan inte vara mindre än Önskat intervall.
  • Högsta värde för Godkänt och Önskat övermålsintervall kan inte vara större än värdet för Högsta övermål.
  • Värdena för övermålen kan inte vara större än nästkommande längdklass. Längd som satts till otillåten i en diameterklass under fliken Matrisceller kommer behandlas som om den inte finns. Det gör att övermålsnyckeltalen kommer kunna beräknas på ett korrekt sätt samt att problem med snäva längdklasser försvinner. Längst ner kan du klicka i en visualiseringshjälp per längdklass. Du kan lägga till eller ta bort både längd- och diameterklasser samt applicera standardvärden på vald diameterklass.

 

Fördelningsmatris

Under Fördelningsgrad kan du aktivera fördelningsönskemål på din matris. Standard är att fördelningsgrad inte är aktivt. Fördelningsgrad anges i heltal och i %. Det är verifieringskrav att summan för fördelningsgraden blir 100 per diameterklass. Du kan använda tabb-tangenten för att navigera mellan cellerna i matrisen.

Steg för steg instruktioner för att söka Matris

Det är möjligt att söka efter en specifik matris genom att använda sökfunktionen.

  1. Skriv in sökordet, resultatet baseras på matrisens namn
  2. Det går att filtrera matriserna enligt status och ägarskap: Alla, Användarens namn eller Andra.

Steg för steg instruktioner för att Skapa Matris

  1. Klicka på knappen ”Skapa ny matris”. Ny matris öppnas i eget fönster.
  2. Mata in längdklasser. Klasserna ska vara åtskilda med mellanslag, t.ex. ”340 370 420 510”. Det går även att kopiera in från Excel. Värdena anges i klassbotten.
  3. Mata in diameterklasser. Klasserna ska vara åtskilda med mellanslag, t.ex. ”120 150 180 230”. Det går även att kopiera in från Excel. Värdena anges i klassbotten.
  4. Fyll i standardvärden för övermålsmatris. Klicka på ikonen ? för att få mer information om varje värde.
  5. Välj namn på matris. Namnet är det som visas i uppföljningsrapporterna. Det finns verifieringskrav på att alla matriser med status utkast eller aktuell måste ha individuella namn inom den/de organisationer du har behörighet på. Verifiering sker vid sparandet av matrisen.
  6. Välj om matrisen ska vara tillgänglig i rapport, och om den ska vara delad med din organisation genom att dra i respektive reglage. Anger du att matrisen ska vara tillgänglig i rapporterna får matrisen status aktiv, annars har den status utkast.

7. Kontrollera matrisceller

8. Kontrollera Övermålsmatris

9. Kontrollera Fördelningsmatris

10. Lägg till eller ta bort längdklasser eller diameterklasser genom att klicka på någon av knapparna.

11. Är du nöjd med din matris och inga varningar syns klickar du på Spara. Om varningar finns/kvarstår kan du spara matrisen som utkast och fortsätta arbetet med matrisen senare, i detta läge går det inte att aktivera ”tillgänglig i rapport”.

12. Innan matrisen syns och blir valbar för användning kan det uppstå en viss fördröjning. När matriser och gränsvärden blir tillgängliga i berörd rapport har beroende till berörds rapports dataladdning.

13. I de rapporter som matriser ska användas i finns begränsning i presentation av matrisen, matrisen kan visa max 99 kolumner (inkl. den obligatoriska 0-klassen). Därför finns en begränsning på att kunna spara max 99 stycken kolumner i en matris.

a. Prestanda påverkas i dagsläget av stora matriser. Rekommenderad storlek för en matris är just nu max 99 diameterklass/längdklass & 10 diameterklass/längdklass. Alt max 50 diameterklass/längdklass & 20 diameterklass/längdklass

b. Om man önskar en stor matris ex 400 diameterklasser / längklasser föreslås att dela upp enligt ovan begräsningar.

  • Matris 1 från 100 tom 198
  • Matris 2 från 199 – 297
  • Matris 3 …

Du kan öppna rapporterna i flera flikar och därmed välja samma inställningar men välja olika matriser för dom olika flikarna. Se exempelbild.

Gränsvärden

Under fliken gränsvärden kan du se och kopiera gränsvärden som är delade inom egen organisation, se, skapa, redigera och radera egna gränsvärden samt sätta gränsvärden som påverkar rapporterna. Gränsvärdena är kategoriserade efter vilken typ av uppföljningsrapport som gränsvärden används i. Beroende på din behörighet kan du se olika kategorier av gränsvärden. Ett gränsvärde/matris är antigen personligt eller delas med alla inom samma organisation.

Som standard visas 10 gränsvärden i listan. Det går att välja hur många gränsvärden som visas samt navigera i listan genom att använda funktions och navigeringspilarna längst ner på sidan. Gränsvärdena är sorterade i bokstavsordning.

  • Namn - är namnet på gränsvärdet, som också visas i uppföljningsrapporterna. Det finns verifieringskrav på att alla gränsvärden med status utkast eller aktuell måste ha individuella namn inom den/de organisationer du har behörighet på samt kan ingen namnge ett gränsvärde till ”Standard inom min organisation”.
  • Version – Vilken version av gränsvärdet som är gällande. Det går att backa till en äldre version i redigeraläget för ett gränsvärde som då sparas som en ny högre version.
  • Standard inom min organisation – Visar vilket gränsvärde som är standard och som är förvalt i berörda uppföljningsrapporter. Observera att om du har du behörighet på flera huvudkoder ser du flera gränsvärden som företagsstandard och i uppföljningsrapporterna är något av de gränsvärdena förvalda.
  • Status – Ett gränsvärde kan ha tre olika statusar: utkast, aktuell och borttagen.
  • Ägare – Visar e-postadressen för ägaren av gränsvärdet.
  • Senast uppdaterad – Visar när gränsvärdet var senast uppdaterat.

 

Steg för steg instruktioner för att söka Gränsvärden

Det är möjligt att söka efter specifikt gränsvärde genom att använda sökfunktionen.

 

  1. Skriv in sökordet, resultatet baseras på gränsvärdets namn
  2. Det går att filtrera gränsvärdena enligt status och ägarskap: Alla, eller Andra.

Steg för steg instruktioner för att Skapa Nya Gränsvärden

  1. Klicka på knappen ”Skapa nya Gränsvärden”. Ett nytt fönster öppnas för nästa steg.
  2. Välj ett paket ur listan att ha som utgångspunkt när du skapar dina gränsvärden.
  3. Klicka på Skapa
  4. Ange namnet på gränsvärdet.
  5. Ange om du vill att gränsvärdet ska vara tillgängligt i uppföljningsrapporterna och om du vill dela det med andra användare inom din organisation.
  6. Har du administratörbehörighet kan du ange Standard inom min organisation och styra vilket gränsvärde som ska vara förvalt i berörda uppföljningsrapporter.
  7. Som användare får du verifieringshjälp att gränsvärdena går ihop, målvärden kan inte vara lägre än larmvärden samt att du som användare inte kan sätta otillåtna värden för uträkningen av nyckeltal. Färgsättning för gränsvärden är enligt följande:
  • Röda avser värden lika med eller sämre än larm.
  • Gröna avser värden lika med eller bättre än mål.
  • Gul avser värden mellan larm och mål.
  1. Klicka på skapa.

Administration

Sidan för administration syns endast för användare med denna utökade administratörsbehörighet. Syftet är att administrera ägare av matriser eller gränsvärden.  

Steg för steg instruktioner för att byta ägare på matris eller gränsvärde

  1. Välj fliken administration.
  2. Klicka i om du ska administrera matriser eller gränsvärden (behörigheter styr om du kan se det ena, det andra eller båda valen).
  3. Fyll i epost på nuvarande ägare.
  4. Fyll i epost på ny ägare.
  5. Klicka på knappen byt ägare.
  6. En informationsdialog kommer upp som informerar om att du flyttar samtliga matriser eller gränsvärden från förra ägare till den nya samt att det inte går att ångra. Välj slutför ägarbyte för att genomföra ägarbytet.
  7. Bekräftelse med innehåll på samtliga delas som ägarbytet skett för erhålls.

Support

Du kan kontakta Biometria support på följande sätt:

Telefon: 010-228 59 00

Epost: support@biometria.se

Skriv utförligt vad ärendet gäller, vilken enhet du använt dig av (mobil, stationär dator, osv) och om du fått något felmeddelande och vad det stod i det.

Revisionshistorik

Ändring Datum
Förtydligande kapitel 3 – Rapporter 2025-04-22
Tillägg för matriser kapitel 4.3 2024-11-19
Tillägg för matriser kapitel 4.3 p.11 2024-11-14

Blev du hjälpt av denna information