Försening av VIOL 3

I början av maj kommunicerades att VIOL 3-programmet drabbats av en försening som påverkar datumet för Go Live av VIOL 3.  Det är tiden för kvalitetssäkringen av programmet inför verifieringen som har underskattats.

Ett arbete har utförts för att specificera innehåll och den funktionella omfattningen av verifieringen. Nu tar arbetet vid att, tillsammans med elva kundföretag som representerar branschen, bestämma vilket innehåll och vilka acceptanskriterier som ska uppnås i verifieringen. När detta arbete är klart görs en förnyad tidplan för själva verifieringen. Först därefter är den nya tidplanen med nytt Go Live-datum klar.

Vi beklagar verkligen den uppkomna situationen vilken påverkar såväl våra kunder och deras tidsplaner som våra medarbetare.

Bakgrund
Förseningen beror till stor del på att programmet haft fokus på att utveckla funktionalitet och samtidigt inte hunnit kvalitetssäkra det som levererats i den omfattning som behövts. Detta har byggt upp en testskuld av enskilda funktioner. Det har heller inte kunnat gå att testa fullständiga sammansatta flöden förrän plattformen sattes ihop i PI 25, vilket har inneburit att vi inte haft en fullständig överblick och kontroll på beroenden samt aktiviteter som behöver genomföras.

När objekten kopplades ihop i PI 25 stod det klart att det fanns ett behov av att förlänga inkrementet då komplexiteten i testarbetet ökat markant i omfattning. Testerna i PI 25 tydliggjorde att det fanns bristande kvalitet i de sammansatta flödestesterna. Konsekvensen blir att kundernas verifieringsperiod försenas.

Ett åtgärdspaket har direkt initierats. Detta består av en inventering av samtliga kända buggar och kvalitetsbrister, en indelning av verifieringsperioden i två olika paket, samt framtagandet av en komplett preliminär plan fram till Go Live. När detta är gjort kan vi återkomma med ett nytt Go Live-datum.

Var är vi nu?
Det första verifieringspaketet presenterades för styrelsen den 9 maj, och det andra paketet samt den ännu preliminära planen fram till Go Live presenterades den 5 juni och för styrgruppen 7 juni. Inriktningsbeslutet är att arbeta utifrån den nya planen, utöver detta har programmet i uppdrag att så snart verifieringsplanen förankrats med piloterna återkomma med den kompletta planen till Go Live, vilken sedan ska godkännas av styrgrupp och styrelse.

Åtgärder i programmet
Den interna styrningen och övergripande uppföljningen av programmet har haft brister. För att åtgärda detta kompletteras programledningen från 1 juni med en övergripande koordinering av tidplanen där Henrik Ålund, chefsarkitekt, tar rollen. En kontinuerlig uppföljning med en dynamisk plan etableras där progress, insikter och behov av korrigeringar mer aktivt följs upp. I och med den nya planen blir överblicken och kontrollen på samtliga kvarvarande aktiviteter bättre.  

Karin Hjern är ny chef för leveransområde Forest Storm och ersätter Tomas Karlsson som valt att gå vidare till annat uppdrag utanför Biometria. Denna förändring gäller omgående.

Programledningen genom Per Johansson

Frågor och svar som rör förseningen av VIOL 3

Vad sker med programmet?
VIOL 3-programmet har drabbats av en försening. Förseningen kommer att påverka datumet för Go Live av VIOL 3.

Varför har det hänt och varför upptäcks det först nu?
Förseningen beror till stor del på att programmet haft fokus på att utveckla funktionalitet och samtidigt inte hunnit kvalitetssäkra det som levererats i den omfattning som behövts. Detta har byggt upp en testskuld av enskilda funktioner. Det har heller inte kunnat gå att testa kompletta sammansatta flöden förrän programmet sattes ihop i PI 25, vilket har inneburit att vi inte haft en fullständig överblick och kontroll på beroenden samt aktiviteter som behöver genomföras.

Vilka åtgärder har vidtagits?
Ett åtgärdspaket för att kartlägga alla kvarvarande aktiviteter initierades direkt i maj. Detta består av en inventering av samtliga kända buggar och kvalitetsbrister, en indelning av verifieringsperioden i två olika paket, samt framtagandet av en komplett preliminär plan fram till Go Live.

Vem påverkas?
Situationen påverkar såväl våra kunder och deras tidsplaner som våra medarbetare vilken är något som vi beklagar.

Hur påverkar det kunderna?
Det kommer att påverka kundernas tidsplaner, i vilken omfattning står ännu inte klart.  De kunder som påverkas är till exempel de som bygger egna integrationer till VIOL 3 samt de som ingår i verifieringsperioden samt ska acceptansgodkänna VIOL 3.

Hur påverkar det medarbetare?
Förutom att själva förlängningen påverkar, betyder det även att vissa omprioriteringar behöver göras internt, och som en följdeffekt flyttas ett flertal aktiviteter och dess deadlines framåt i tiden.

Vad innebär Go Live?
Go Live är den tidpunkt då Biometria öppnar VIOL 3 för alla kunder att genomföra sina verksamhetstransaktioner.

Kommer förseningen att påverka Go Live?
Ja, men hur mycket det påverkar bestäms utifrån om våra kunder som deltar i verifieringsperioden accepterat att korta ner den.

När får vi ett nytt Go Live-datum?
Det första verifieringspaketet presenterades för styrelsen den 9 maj, och det andra paketet samt den ännu preliminära planen fram till Go Live presenterades den 5 juni och för styrgruppen 7 juni. Inriktningsbeslutet är att arbeta utifrån den nya planen, utöver detta har programmet i uppdrag att så snart verifieringsplanen förankrats med piloterna återkomma med den kompletta planen till Go Live, vilken sedan ska godkännas av styrgrupp och styrelse. När detta är gjort kan vi återkomma med ett nytt Go Live-datum.

Genomförs några förändringar i programledningen?
Den interna styrningen och övergripande uppföljningen av programmet har haft brister. För att åtgärda detta kompletteras programledningen från 1 juni med en övergripande koordinering av tidplanen där Henrik Ålund, chefsarkitekt, tar rollen. En kontinuerlig uppföljning med en dynamisk plan etableras där progress, insikter och behov av korrigeringar mer aktivt följs upp. I och med den nya planen blir överblicken och kontrollen på samtliga kvarvarande aktiviteter bättre.  

Vem ansvarar för att det inte blir en ytterligare försening?
Programchef Per Johansson är ytterst ansvarig för att driva igenom en förändring i VIOL 3-programmets leveransområden för att eliminera risken för en ytterligare försening.

Vad innebär den nya planen?
I den nya planen har vi kartlagt vilka aktiviteter som behöver göras och i vilken ordning de ska ske, för att de kunder som ska verifiera och acceptansgodkänna VIOL 3 ska kunna påbörja sina tester av olika flöden i VIOL 3.

Hur har ni prioriterat aktiviteterna?
Programmet har prioriterat med utgångspunkt att kunna uppnå så bred nytta som möjligt för kunderna, och för att säkra verifieringsmöjligheten för så stora affärsvolymer som möjligt.

 

 

Vad är det som säger att det kommer funka bättre den här gången?
Vi etablerar en kontinuerlig uppföljning med en dynamisk plan som etableras där progress, insikter och behov av korrigeringar mer aktivt följs upp. I och med den nya planen blir överblicken och kontrollen på samtliga kvarvarande aktiviteter bättre. 

Hur får vi en bättre kontroll, styrning och ledning i programmet?
Den interna styrningen och övergripande uppföljningen av programmet har haft brister. För att åtgärda detta kompletteras programledningen från 1 juni med en övergripande koordinering av tidplanen där Henrik Åhlund, chefsarkitekt, tar rollen.

12 Jun 12 Nyheter VIOL 3