Virkesmätningen intensifierar arbetet med VIOL 3
Förberedelserna för VIOL 3 har pågått under en längre tid inom avdelning Virkesmätning hos Biometria, det senaste året har arbetet intensifierats. Acceptans av Mätplatsstödet i VIOL 3, affischer på mätplatser samt utbildning av 550 virkesmätare är aktiviteter som nämns när vi djupdyker i vilka förberedelser som pågår.
Superusers är också ett begrepp som ofta dyker upp när man pratar om avdelningens förberedelsearbete. Leif Haglund, områdeschef Nord inom avdelning virkesmätning, beskriver rollen som superuser som mycket viktig.
– En superuser är en användare som kan extra mycket i VIOL 3 och som kan hjälpa och stötta sina kollegor. Rollen innebär också att man är en ambassadör för VIOL 3 och att man agerar stöd i form av experthjälp till virkesmätarna, säger han och fortsätter:
– Inledningsvis hade vi med fem superusers som var med och verifierade och godkände de steg som virkesmätare ska genomföra i det nya Mätplatssystemet i VIOL 3.
Som en del av förberedelserna tillsattes för ett år sedan en projektledare med ansvar att hålla ihop avdelningens förberedelsearbete och driva arbetet framåt. Hans Thulins roll som projektledare visade sig snabbt inte helt täcka upp för de behov som visade sig finnas, större än man tidigare trott, och projektledarskapet blev en duo-lösning när Stina Nilsson klev in som projektledare sida vid sida med Hans. Idag arbetar de två tätt tillsammans som projektledare för att säkra virkesmätningens väg mot VIOL 3.
Patrik Sundvall, avdelningssamordnare inom avdelningen berättar att projektledartillskotten Hans och Stina varit en framgångsfaktor:
– Det har varit otroligt viktigt för vår avdelning att ha Stina och Hans på plats för att samordna alla aktiviteter och samla all input från hela avdelningen. Vi har fått en samlad kanal och ett strukturerat sätt att hålla i projektledningen. Initialt var Hans uppdrag att rulla ut Biometria-datorer till alla mätplatser samt utbilda virkesmätarna, men det fortsätter dyka upp saker längs vägen som Stina och Hans fångar upp och driver på, säger han.
Hans Thulin, projektledare Virkesmätning VIOL 3, fyller i:
– Vi har adderat fler superusers så att det nu är totalt 27, de är utbildade i Mätplatsstödet och har fortsatt att validera det ur ett virkesmätarperspektiv. Dessutom har vi utbildat dem i chaufförsklienten, vilket egentligen ligger utanför deras uppdrag men ändå är viktigt för att skapa sig en helhetsbild av VIOL 3, säger Hans.
Milstolpen ”Skarp drift isolerade affärer” i VIOL 3 är ett sätt för Biometria att gradvis driftsätta mer komplexa affärsflöden i VIOL 3:s produktionsmiljö. Arbetet består av tre olika affärsflöden och genomförs med utvalda kunder. Dessa affärer är helt isolerade till de utvalda affärsflödena samt de inblandade kunderna för respektive affär.
Hans berättar hur virkesmätningsavdelningen involverats i milstolpen:
– Bland annat har våra superusers varit med och engagerat sig internt för att validera de flöden som skulle köras i Isolerad affär 2 samt 3. Dessutom har vi fått göra punktinsatser för att utbilda berörda virkesmätare i Mätplatsstödet på förhand för att kunna stötta upp och köra flödena i verkligheten.
Bild från superuserträff i Uppsala i september
Virkesmätningen är Biometrias största avdelning, med cirka 550 medarbetare. Distriktscheferna är virkesmätarnas närmsta chefer. De är uppdelade på totalt 19 distrikt runtom i landet.
– Distriktscheferna är en viktig tillgång i arbetet med att planera för alla initiativ som ska genomföras, till exempel checklistor, utrullningsplan av datorer samt vårt senaste initiativ där alla mätplatser ska få affischer inriktade mot chaufförer. Däremot är det en balansgång eftersom vi inte vill överbelasta dessa nyckelpersoner, då de redan har mycket som ingår i deras ansvarsområde på en daglig basis, säger Leif Haglund.
Patrik fyller i och berättar att det är en av anledningarna till att månadsbrev har initierats, där man på ett strukturerat sätt samlar och förenklar information och skickar detta till alla virkesmätare. Avdelningen är stor och medarbetarna geografiskt spridda med många som arbetar i skift.
– Det är otroligt viktigt med timing för vår avdelning, vi måste ha rätt information och utbildning i rätt tid. Genom våra månadsbrev har vi på ett kontrollerat sätt kunnat informera hela avdelningen så att alla får samma information vid samma tidpunkt, utan att belasta distriktscheferna ytterligare, säger han.
Distriktscheferna har också spelat en viktig roll i den kartläggning som gjorts mot mätplatsägare, till exempel vilken utrustning som finns på respektive mätplats. De har även uppdrag från teamet som arbetar med mätplatsutrustning och har haft dialogen med en stor andel mätplatsägare kring vilka förberedelser de behöver göra för att vara redo för VIOL 3.
– Distriktscheferna är involverade i arbetet med VIOL 3 på många plan. Nästa steg för dem är en träff i februari där fokus kommer att ligga på VIOL 3 och för att höja kunskapsnivån kring plattformen ytterligare, säger Patrik Sundvall.
Hans fyller i:
– Det ligger en stor utmaning framför oss att lyckas utbilda 550 virkesmätare i en acceptabel nivå i Mätplatsstödet, det finns en plan för hur det ska gå till men det behövs också en samsyn i hur olika processer ska gå till för virkesmätarna som arbetar i verkligheten och det behövs även stödmaterial för detta, riktlinjer till exempel, säger han.
Samarbetet med andra avdelningar och rätt timing beskrivs också som en nyckel i avdelningens förberedelsearbete.
– Vi har haft ett väldigt gott samarbete med andra avdelningar, vi har kunnat låna resurser från andra avdelningar för att få vår verksamhet att fortsätta snurra. Vi hoppas kunna ha ett fortsatt stöd från både linjen och programmet samt förståelse för svårigheterna som finns i vår avdelning och avdelningens kritiskhet för Go Live av VIOL 3, säger Patrik.
Avdelningen för virkesmätning ger avslutningsvis ett medskick till branschen gällande deras förberedelserna inför VIOL 3.
– Fokusera på att ta del av den information som Biometria tillhandahåller, delta i de kundmöten som arrangeras och läs informationen som finns på vår hemsida. Har ni inte börjat kratta manegen så är det dags nu – VIOL 3 närmar sig, avslutar Hans.
Leif Haglund, områdeschef Nord
Hans Thulin, projektledare Virkesmätning VIOL 3
Patrik Sundvall, avdelningssamordnare