Återbesök hos Ekeryds Trä
Sent i november förra året besökte vi Leif Nilsson och Ekeryds trä i Småland. Då höll han på att installera sin nya mätrigg från Biometria. Nu står den på plats och tar emot timmerlass i ur och skur. Vi gör ett återbesök för att höra hur det har gått.
Luften är kylig, det hänger både ett kyligt regn och snö i luften. Det är i mitten på april och våren har tagit paus. Sågägaren Leif Nilsson sitter i en lastbil på en byväg i skogen närheten av Munka-Ljungby i nordvästra Skåne. Han gör den här intervjun innan det är dags att plocka upp det timmer som ligger snyggt upplagt längs med vägkanten drygt fyra mil hemifrån.
- Min dotter kör vanligtvis flisbilen men nu är hon mammaledig. Min bror som brukar hämta timret fick hoppa in för henne. Då blev det jag som fick köra i stället, säger Leif med ett leende, inte särskilt ledsen för dagens ändrade arbetsuppgifter.
En livsstil att ha sågverk
Han gillar sitt arbete som han beskriver som ”aldrig sig likt” och en livsstil. Och tur är väl det eftersom han är egenföretagare och börjar vid sextiden på morgon och tar kväll först vid sju eller halv åtta.
Ni känner säkert igen Leif. Förra gången vi besökte Leif berättade han om den mätrigg som höll på att installeras, en rejäl investering som gav honom stora förhoppningar om att både kunna effektivisera och expandera verksamheten. Så hur har det då gått så här några månader efteråt?
- Jag är väldigt nöjd. Den fungerar mycket bra och det finns inget att klaga på. Allting sker smidigt så det har blivit en bra lösning för oss. Jag vill också ge en eloge till fjärrmätarna i Varberg som har varit fantastiska med sin service och som är väldigt trevliga att ha med att göra, säger han.
Ökade volymer på sikt
I höstas bedömde Leif att riggen skulle leda till en ökning av volymerna mellan trettio och fyrtio procent. Frågan är om hans förhoppningar har uppfyllts.
- Det skulle vara så, om vi körde sågen för fullt. Men vi håller igen eftersom det är ansträngda tider med råvarupriserna och kriget i Ukraina förstås. Folk är oroliga och det påverkar branschen. Det krävs också sänkta räntor så att alla byggnationer kommer i gång igen, säger han.
Mäter in på fem minuter
Oavsett yttre omständigheter så går det i alla fall fortare att mäta in virke. Leif berättar att 50 kubikmeter går på cirka fem minuter. Utan rigg skulle det ta upp till en timme med alla moment som ingår. Och dessutom möjliggör riggen en helt annan kontroll över när mätningen kan ske. Den behöver exempelvis inte ställas in om det skulle vara tjällossning den aktuella mätdagen. Timmerbilen kan helt enkelt komma när det passar bäst, när som helst på dygnet.
- Det moment som finns kvar från förr är när systemet plingar till för att jag ska spara en provstuv. Då ska den tas av bilen och läggas på en speciell plats för kontrollmätning senare. Det kontrolleras av en kamera som är riktad dit så det går inte att fuska, säger Leif men tillägger:
- Det är väldigt många kontroller som måste göras varje år. Och det kostar ju lite för mig som får betala för det. För ett litet sågverk som mitt är det en stor kostnad, men man måste ju ligga i framkant, säger han.
En ny vardag
Vad säger då kunderna och chaufförerna om de förändrade villkoren för att mäta in virke? Det har Leif faktiskt ingen aning om, men han har en teori.
- Jag har inte hört någonting så jag tror att de är riktigt nöjda med att planeringen blir så mycket bättre. Så är det alltid om något fungerar bra. Om det var dåligt skulle de ha sagt till, konstaterar han.
Installationen av mätriggen har lett till en ny vardag på sågen. Men Leif tycker inte att känslan är påtaglig eller att effektiviteten har gett honom en massa tid över.
- Hjullastaren går mindre på dagarna, så är det förstås. Och vi har fått ett lättare och bättre flöde. Men det finns alltid något att göra här och man vänjer sig snabbt vid det nya. Det är nog först om vi tog bort mätriggen och gick tillbaka till det gamla som vi skulle märka skillnaden, säger Leif med ett skratt.
Högst betyg
När vi pratades vid med Leif förra året så gav han mätriggen betyget elva på en tiogradig skala. Och då var den inte ens färdiginstallerad. Med några månaders erfarenhet står han fast vid sitt tidigare utlåtande.
- Ja det gör jag, och jag tror att många fler kommer att göra som jag. Det handlar bara om mognad, att man ska våga. Jag är med i en förening för små sågverk och när vi hade möte hemma hos mig senast var alla ute och tittade på riggen. De blev imponerade, berättar Lars och fortsätter,
- Även om det kommer en annan typ av mätning i framtiden, kanske redan när virket skördas, så tror jag att riggen är ett vinnande koncept som kommer att stå sig länge.