Prismodell VIOL 3

I samband med övergången från VIOL 2 till VIOL 3 kommer en ny prismodell att appliceras för Biometrias IT-tjänster. Prismodellen bygger på följande principer, som är beslutade av Biometrias styrelse:

  • Speglar Biometrias långsiktiga strategi
  • Levererar på Biometrias finansiella mål
  • Stimulerar användningen av Biometrias tjänster i hela värdekedjan
  • Transparent modell där kunden ser koppling mellan konsumtion och fakturering
  • Huvudtjänsten inom respektive område finansieras av alla kunder

Tjänsteområden och huvudtjänster

Biometrias tjänsteutbud är uppdelat på fem olika områden; Mätning, Redovisning, Transport & Logistik, Produktion och Experttjänster. Inom områdena Mätning, Redovisning, Transport & Logistik och Produktion har ett flertal artiklar paketerats ihop till en huvudtjänst. Dessa artiklar kommer inte längre att säljas separat utan ingå i huvudtjänsten.

Läs mer om våra huvudtjänster i presentationen om vår prismodell.

Råvaruredovisning

Råvaruredovisningen inkluderar användning av:

  • Affärstöd
  • Kvantitetsberäkning
  • Värdeberäkning
  • Mätbeskedsklienten
  • Certikonto

Användarlicenser för klienten som är kopplad till dessa tjänster debiteras separat. Övriga tjänster som Uppföljning och Analys, Integrationer, Rapporteringsklienten och Extern insändning säljs separat.

Debiteringen av råvaruredovisningen sker i första och sista affärsled och fördelas lika mellan de två kostnadsbärande affärsleden, med varsin artikel. Förinställt är första köpare i första affärsled och sista köpare i sista affärsled, med möjlighet att ändra till första säljare (gäller ej när privat ägare är säljare) och sista säljare. Valet av kostnadsbärare görs i förstaledskontraktet och köparekontraktet. Privata skogsägare debiteras inte för råvaruredovisningen.

Produktionssystemet

I produktionssystemet ingår bland annat:

  • Produktionsrapportering
  • Kvalitetsrapportering
  • Produktionsstyrning
  • StanForD-filer

Samma prismodell kommer att appliceras för både skotad och skördad volym. I Produktionssystemet ingår även transaktionskostnaden. Ingen förändring sker i debiteringen för produktionstjänster jämfört med VIOL 2.

Transport & Logistik

Inom området Transport & Logistik är Transportredovisningen huvudtjänsten, och den inkluderar bland annat Affärsstöd och värdeberäkning. Användarlicenser för klienten som är kopplad till dessa tjänster debiteras separat. Debiteringen för transportredovisningen är fortsatt valbar mellan köpare och säljare i befraktarkontraktet.

Fjärrmätning

För fjärrmätningen införs en ny prismodell jämfört med tidigare. Utgångspunkten blir ett grundpris för helautomatiserad mätning och tillägg för de faktiska moment som Fjärrmätningscentralen utför.

Mer detaljerad information om paketering av tjänster och prismodell finns i PPT-presentationen "Biometrias tjänsteutbud".

Prisjustering för Biometrias tjänster i VIOL 3

I samband med övergången till VIOL 3 kommer priserna på IT-tjänster att justeras.

Justeringen innebär en prisökning på huvudtjänsterna, vilket är kopplat till ökade driftkostnader för plattformen. Samtidigt sker en nedjustering av VIOL 3-tillägget, som kommer att avvecklas successivt. Tidsplanen för detta beslutas av Biometrias styrelse.

Eftersom paketeringen och prismodellen skiljer sig mellan VIOL 2 och VIOL 3 går det inte att jämföra priserna direkt.

Prislistan för VIOL 3 publiceras på Biometria.se i november. Den nya prismodellen och prislistan träder i kraft den 2 maj, i samband med Go-Live.

Kontakt

Jill Parling

Jill Parling

Försäljningschef

Mellan- och Norra Sverige

Anna Forshell

Anna Forshell

Marknadschef

10 Okt 10 Nyheter VIOL 3