Bara ögon för ek

Tall och gran är de vanligaste träslagen som Biomeria mäter in över hela landet. Det gäller dock inte i Nybro där virkesmätare Mats Olsson håller till. Han har (nästan) bara ögon för ek. Här får ni höra vad han har att säga om det som utgör ett av Biometrias specialsortiment.

Några mil väster om Kalmar ligger idylliska Nybro. I den nordöstra delen av staden på Transtorpsvägen ligger Kährs fabrik som har försett Sverige och övriga världen med prima trägolv sedan företaget drog i gång på 1850-talet. Bredvid fabriken ligger sågverket på ett industriområde som är större än stadens centrum.

Det är här som Mats Olsson tillbringar sina dagar med att mäta in mestadels ek och en liten del ask. Han berättar att asken dock börjar bli alltmer sällsynt på grund av askskottsjukan som härjat i Sverige sedan tidigt 2000-tal.

Diamantstockar

Sågen i Nybro är unik såtillvida att det är den enda där man mäter ek på en kerattbana. Det vill säga en transportbana för stockar vilka förs i sin längdriktning med hjälp av taggförsedda tvärstycken, keratter, på en ändlös kätting. Det finns fler eksågar men där mäts virket med klavning, eller som i Wesaborg, där man fotomäter lassen.

– Vi får leveranser från hela södra Sverige och upp till i höjd med Karlstad och Stockholm. Det går cirka 45 000 m³fub genom stationen årligen, berättar Mats Olsson.

Även om det i huvudsak utgörs av ek så definieras virket på olika sätt. Det mest förekommande är så kallat Kährstimmer. Därefter kommer blockstock som är av näst finast kvalitet. Det mest utsökta virket benämns som diamantstock, helt utan synliga fel.

– Uppemot en procent kan komma upp i diamantkvalitet. När det kommer en sådan stock stannar jag för att kunna kontrollera den visuellt. För att se om jag kan hitta något fel. Det är lite av ett hantverk, säger han.

Eken och kärleken lockade

Mats har varit på stationen sedan 2011. Innan dess var han bland annat nätverkstekniker och har jobbat inom skog, bland annat som skotarförare. Det som lockade honom till Nybro och jobbet som virkesmätare var kärleken. Eller det ska kanske tilläggas att det inte enbart var kärleken som lockade. Träslaget ek hade nog också lite påverkan.

– Det var en lärare som frälste mig redan på skogsbruksskolan. Det är ett vackert träslag som är både ståtligt och hårt. Det är tungt att hugga, vilket jag också provat på. Det är en fantastisk känsla att höra ljudet när man fäller en ek. Då stänger man av motorsågen och fäller upp hörselskydden för att höra braket, säger Mats Olsson.

Angenämt och terapeutiskt

Det är få förunnat att ha ett arbete som de är helt nöjda med. Men Mats Olsson är en av dem.

– Jag upplever det nästan terapeutiskt att jobba som virkesmätare. Tiden försvinner. Det ser kanske inte så spännande ut om man står vid sidan om och tittar, men för mig är det rena terapin. En elev på besök frågade om jag inte blev uttråkad. Jag svarade att varje stock är unik. Hela klassen skakade på huvudet. Men så är det när man är hängiven, säger han.

Mats Olsson säger att just mätningen av ek är väl som vilken mätning som helst, kanske lite omständligare. Men han tycker om känslan av att verkligen vara i centrum av det som händer.

– I och med att jag för något år sedan fick tillgång till VIOL, så sköter jag en del rättningar själv. Jag håller kontakten med Kährs skogskontor, andra kollegor på Biometria, inköpare och virkesadministratörer på olika skogsbolag, inkommande lastbilar och tar emot studiebesök. Så trots att jag sitter ensam har jag en hel del kontakt med andra.

Lägger mycket tid på bedömning

Att mäta ek är ett jobb som kräver stort tålamod och noggrannhet. Det märks inte minst när man tittar på den mängd som passerar genom mätstationen. Vi nämnde tidigare att 45 000 m³fub är den årliga genomströmningen. Men Mats beskriver det på ett annat sätt för att ge ett nytt perspektiv.

– En riktigt bra dag kan jag köra igenom 300 kubikmeter. Jämför det med en barr-mätstation, som kanske kör igenom 3 000 kubikmeter, eller mer, på en dag. Då inser man hur mycket tid man lägger på bedömning och det måste få ta tid då det rör sig om stora värden på timret, säger han.

Det mesta av eken som kommer till sågen maskinavverkas. Enligt Mats är det inte att föredra eftersom det kan leda till beredningsfel, vilket gör det lätt att förstöra stockar för tusentals kronor.

– Det kan vara svårt för aggregaten att kapa grenar. Och det gör att det förekommer kapsprickor på grund av att stockarna är tunga. Manuell huggning är helt klart att föredra, men bara ett fåtal företag har den kompetensen idag, säger Mats Olsson.

Mina stockar

Trots att pensionsåldern närmar sig har han inte funderat på att sluta. Det får bli som det blir.

– Jag trivs verkligen mycket bra på mitt jobb. Jag har en aktiv fritid så när måndagen kommer är det skönt att komma till jobbet och mäta mina stockar. Det är ren avkoppling för mig, avslutar han. 

13 Sep 13 Nyheter