Kalkstensskimmer och kärnvirke i Klintehamn
Ett besök på Gotland sägs vara som att åka utomlands. Med sin kalkrika berggrund, raukformationer och stora vallmofält har vår största ö en helt annan natur än övriga Sverige. Här finns mycket skog och det gotländska virket som är känt för att vara hårt och segt mäts in i Klintehamn, en av Sveriges östligaste mätplatser.
Många har varit på Gotland, kanske med ett besök i Visby i samband med Almedalsveckan eller medeltidsveckan. Eller gjort en utflykt till Fårö som stoltserar med karg natur och mäktiga raukformationer. Men sågen i Klintehamn är inte känd för att vara ett turistmål. Fler har däremot säkert hört talas om turistanläggningarna i Björkhaga och Fröjel som ligger strax utanför staden.
Klintehamn är dock känt på Gotland för Klinteberget, hamnen där båtarna avgår till Karlsöarna och för att vara hem åt den sällsynta blomman rödmusslan. Och tillsammans med sågen ligger en av Sveriges östligaste mätplatser, som kanske också är den vackraste med sin storslagna utsikt över Östersjön och de kringliggande öarna. Det finns mycket skog på ön och det gotländska virket är utan tvekan öns viktigaste råvara som blir till både kärnvirke och möbler.
Anor sedan 1600-talet
Det är ingen slump att Gotlands största byggvaruhus ligger här. Klintehamn har en historia som exporthamn för bland annat trävaror som sträcker sig tillbaka till 1600-talet och än idag används den för lastning av timmer och flis.
Gotlandsflis ligger i Klintehamn i ett kustområde som vilar på en gammal sjöbotten, något som tidigare var en vik. Förr i tiden var det nämligen vanligt att virket dumpades i vattnet för att sedan flottas till sågen. Idag är Klintehamn en ort på Gotland vars befolkning växer, kanske just för att det finns jobb här. I närområdet kring Klintehamn finns vacker natur och mycket kalksten samt även ett gammalt brott vilket skapar det där särskilda kalkstenskimmret som Gotland är känt för.
Här mäts allt virke in som avverkats på ön. Företaget startade redan 1968 och har funnits på olika ställen på ön innan ägarna tog över just den här sågen från Mellanskog 1996. De sysslar även med tryckimpregnering, pelletstillverkning och har både fjärrvärmeverk och vindkraftverk.
Gotländskt virke på export
Hälften av allt det gotländska virket skickas på export till Köpenhamn där det används för möbeltillverkning, medan större plank går till Oskarshamn och skeppas vidare ut i världen. Cirka 30 procent av virket stannar på ön vilket även är fallet med energiflisen medan all cellulosaflis skeppas över till fastlandet.