Begränsad support under sommaren

Biometrias support har begränsad bemanning under sommarperioden, vilket kan innebära längre handläggningstid än vanligt för ärenden som kommer in. Läs mer

Starttid 2024-07-15 kl. 08:00 Sluttid 2024-08-09 kl. 17:00

Biometria vinnare i Good Tech Hack 2022

Under helgen som gick deltog Biometria, både som medarrangör och med ett lag, i Good Tech Hack. Good Tech Hack är ett årligt återkommande 24-timmars hackaton där kompetenser möts för att samverka och lösa samhällsutmaningar på ett lekfullt sätt. Biometrias lag, Skogsbadarna, visade ännu en gång sina framfötter och tog hem två vinster: Good Tech Hackers 2022 och Folkets röst!

Startskottet gick på fredagen klockan 12 och lagen tävlade digitalt från sina respektive kontor. Årets tema var Hållbar konsumtion och produktion (ett av FN:s globala mål). Lag Skogsbadarna valde att arbeta med utmaningen: Uppmuntra till hållbara livsstilar.

Hur gick Skogsbadarna till väga?

- Vi började med att ta fram idéer och satte tidigt upp en plan för vårt arbete med tidpunkter och delmål och efter några timmar hade vi knådat en idé så långt att vi började bygga vår lösning, berättar Sven Jägbrant.

Lösningen - CoRoute

Lösningen innebär att laget har byggt en prototyp som räknar ut den grönaste rutten för en bilist. Google maps och likande tjänster föreslår vanligtvis den snabbaste eller kortaste vägen. Skogsbadarnas prototyp CoRoute, tar istället fram den rutt som leder till lägst koldioxidutsläpp.

Tekniken

Lösningen CoRoute bygger på att en användare skickar in en start- och stoppkoordinat för en önskad rutt. Tjänsten tar med hjälp av en ruttmotor fram ett antal förslag på rutter (uppdelade i en mängd segment). Dessa rutter kläs därefter på med data från den nationella vägdatabasen (hastighet och eventuella stopp), segmentens längd beräknas och höjdskillnaderna inom segmenten tas ifrån en höjdmodell. Baserat på denna data och en förenklad modell som laget skapat, beräknas CO2 utsläppen ut för varje ruttförslag och presenteras därefter i en kartbild där rutten visas tillsammans med de utsläpp det leder till.

Vinsterna av att delta

Utöver vinstsumman på 15 000 kr som tillföll Skogsbadarna var det också positivt att få visa på den stora styrka som finns hos Biometria - att gå från idé till något realiserbart.

Lag Skogsbadarna bestod av:

  • Per Fahlén
  • Sven Jägbrant
  • Elin Näslund
  • Simon Söderström

 

- Vi hade en rolig eftermiddag, kväll och natt tillsammans i laget och är stolta över det tävlingsbidrag vi tillsammans arbetade fram. Väldigt roligt att det vi gjort också ledde till vinst i hacket, säger Sven Jägbrant.

Biometrias lag, Skogsbadarna 

01 Mar 01 Nyheter