Släpp av delkomponenter i VIOL 3

Med VIOL 3 som nav läggs den tekniska grunden mot en fullt digitaliserad skogsnäring. Teknologin är skalbar, driftssäker och flexibel när det gäller viktiga framtidsaspekter såsom IT-säkerhet och möjligheten att effektivt och säkert dela data. Nu släpper Biometria delar av den nya teknologin till en produktionsmiljö, något som skapar värde för våra kunder.

En stor förbättring från nuvarande VIOL-lösning är att uppdateringar av delsystem kan göras löpande, utan att behöva stoppa hela systemet. De teknikval som görs blir heller inte begränsande för vidare utveckling, till exempel programmeringsspråk och lagringslösningar. VIOL 3-programmet innebär en stor förändring för hela skogsnäringen då arbetssätt och system kommer att påverkas. Resurserna som krävs under utrullningen blir därför omfattande, många delar ska testas av och rutiner kring att säkra lösningen i en driftmiljö krävs.

Genom projektet ”Kvalitetssäkrad tillredning” släpper Biometria nu delar av den nya teknologin till en produktionsmiljö. Det innebär att Biometria kommer att kunna testa av delar av lösningen redan idag, samtidigt som det skapar värde för våra kunder. Driftsättningen skapar också förutsättningar för att hämta in värdefull kunskap om en produktionssättning samt erfarenheter om verklighetens förutsättningar. Den nya teknologin möjliggör en snabbare utvecklingstakt än i föregående teknologi, och projektet visar potentialen för detta genom att kontinuerligt kunna släppa ny funktionalitet och förbättringar. De komponenter som har släppts är systemen som hanterar användare och roller samt aktörer. Dessa är också genomgående för hela VIOL 3-projektet.

​​​​​

Robin Grelz, IT-chef Biometria

Robin Grelz
IT-chef Biometria

− Det har gett oss stora fördelar att bygga lösningen med den nya tekniken. Framför allt har det skapat en bra grund genom att både utveckling och infrastruktur arbetat tillsammans med att driftsätta den nya tekniken. Erfarenheter av de här systemen i drift är viktigt för VIOL 3 med anledning av övervakning och driftssäkerhet. Kontinuerliga driftsättningar reducerar också konsekvenserna av den stora VIOL 3-utrullningen något, då fokus och resurser kan flyttas till de delar där det verkligen kommer att behövas, säger Robin Grelz, IT-chef på Biometria.

Specifikt för produktionsområdet har ett IT-stöd för kvalitetstekniker och en ny lagring av produktionsfiler driftsatts.

− Förutom att ge ett direkt värde till Biometrias kvalitetstekniker och kunder, banar projektet väg för den nya teknologin inom produktionsområdet. Ett modernt datalager med kapacitet för Sveriges samtliga produktionsfiler skapar en otrolig styrka för den svenska skogsnäringens framtida digitalisering och utveckling. Branschens möjligheter att använda, vidareförädla och dela kvalitetssäkrat data blir betydligt större med tekniken VIOL 3 bygger på. Projektet bidrar till att möjliggöra att delar av det data vi tillhandahåller håller en hög kvalitet redan första dagen i VIOL 3. Nu har vi levererat en version 1 och kommer löpande att bygga vidare på lösningen i nära dialog med användarna, säger Frans Kockum, tjänsteansvarig produktion.

Frans Kockum, Tjänsteansvarig Produktion Biometria

Frans Kockum
Tjänsteansvarig Produktion Biometria

Har ni frågor om projektet eller kommande versioner, kontakta gärna Frans Kockum, tjänsteansvarig för produktion på Biometria.

21 Jan 21 Nyheter